Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

UPRAVNI ODBOR: DOGODINE “MRAV 2013”

U Sarajevu je 22. novembra 2012. održana redovna sjednica Upravnog odbora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Sjednici su prisustvovali predsjednik UO Ahmed Bosnić, te članovi UO Amila Omersoftić, Slobodan Stajić, Semir Osmanagić i Zekerijah Smajić. Član UO Mahir Hadžiahmetović je pismeno glasao za prijedloge odluka. Također, sjednici su prisustvovali predsjednik Savjeta Fondacije Admir Tatar, šefica kancelarije Fondacije Adisa Mahmutović i član Savjeta Fondacije Zajim Ahmetspahić.

 

Na sastanku su članovi jednoglasno donijeli slijedeće odluke:

 

  1. Usvaja se Izvještaj o radu akcije “MRAV Bosanske piramide 2012” u periodu 3. juni 2012. – 7. oktobar 2012. Konstatovano je da je više od 400 volontera iz 50 zemalja svijeta volontiralo u Visokom što je sjajan uspjeh. Četveromjesecna akcija je prošla bez incidenata. Volonteri su napravili u istraživačkom smislu više nego ikada radeći na 40 lokacija/sondi.

 

  1. Donesena je odluka o pokretanju akcije “MRAV Bosanske piramide 2013” s početkom 2. juna 2013. do 22. septembra 2013. Radovi će se odvijati u osam dvosedmičnih smjena. Samo volonteri smješteni u motelu “Piramida Sunca” će biti u mogućnosti da volontiraju. Volonteri će snositi troškove svog boravka u iznosu od 40 KM/20 EUR dnevno (smještaj, tri obroka, osiguranje, turistička taksa), a Fondacija će osigurati stručni tim, alate, opremu i mogućnost da se volontira na arheološkim lokacijama. Motel “Piramdia Sunca” će pružiti unaprijeđenu uslugu, komforniji smještaj i bolju ishranu. Volonteri će prilikom prijava uplatiti nepovratni depozit od 40 KM/20 EUR koji će se odbiti od ukupne cijene po dolasku u Visoko. Radovi će se izvoditi u Bosanskoj dolini piramida i to na pet piramida, Podzemnom labirintu Ravne i kompleksu tumulusa u Vratnici. Svi volonteri će blagovremeno biti prijavljeni Policijskoj stanici Visoko, ambulanti i osiguravajućoj kompaniji. Po dolasku u motel potpisaće Ugovor i Izjavu o volontiranju. Rukovodilac akcije MRAV bit će voditelj projekta dr. Semir Osmanagić koji će odrediti stručni tim u aprilu 2013.

 

  1. Upravni odbor je odbio prijedlog grupe neimenovanih volontera za saradnju s “volonterskom organizacijom VAAV”, kao paralelne “organizacije posvećene arheološkim istraživanjima piramida u Visokom” koju bi po njima trebala finansirati Fondacija. Upravni odbor nije raspravljao o stavkama Statuta VAAV.

 

  1. Usvojena je odluka o organizovanju konferencije “Skrivena historija 2013” u septembru 2013. u Visokom. Među učesnicima će biti dr. J.J. Hurtak (SAD), dr. Desiree Hurtak (SAD), dr. Semir Osmanagić (BiH), Klaus Dona (Austrija), Philip Coppens (Velika Britanija), mr.sc. Domagoj Nikolić (Hrvatska), profesor Paolo Debertolis (Italija), dr. Slobodan Mizdrak (Hrvatska), dipl.ing. Goran Marjanović (Srbija),  dipl. ing. Janez Pelko (Slovenija), dr. Meg Blackburn (SAD), Arthur Faram (SAD), te arheolozi Fondacije u 2013. i drugi. Naglašeno je da se uz istraživački karakter potencira i turistički značaj ovih konferencija.

 

  1. Usvojena je odluka o organizaciji “Dočeka ljetnog solsticija na bosanskim piramidama” 21. juna 2013.

 

  1. Upravni odbor je potvrdio osnivanje Savjeta Fondacije koji se sastoji od uglednih i provjerenih prijatelja projekta i ima savjetodavnu funkciju direktoru Fondacije.

 

  1. Upravni odbor se toplo zahvalio dosadašnjem terenskom rukovodiocu Admiru Tataru na šestogodisnjem profesionalnom angažmanu na projektu.

 

  1. Upravni odbor se složio s prijedlogom direktora Fondacije o zimskom režimu rada uposlenika i saradnika Fondacije s reduciranim radnim vremenom i radu na samo jednoj lokaciji – Podzemnom labirintu Ravne.

 

  1. Upravni odbor je usvojio arheološke izvještaje italijanskog arheologa dr. Ricarda Bretta i novozelandskog arheologa Timothy Moona i istakao zadovoljstvo njihovom stručnošću.
Zadnje ažuriranje petak, 23 novembar 2012 22:29

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved