Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

ZAŠTO JE BORAVAK U PODZEMNOM LABIRINTU “RAVNE” – LJEKOVIT?

Dr.sc. Semir Osmanagić

 

ZAŠTO JE BORAVAK U PODZEMNOM LABIRINTU “RAVNE” – LJEKOVIT?

 

Svjedočanstva mnogobrojnih turista u 2011. i 2012. da im je boravak u Podzemnom labirintu “Ravne” bio ljekovit i donio niz zdravstvenih poboljšanja inicirao je niz istraživanja Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” kako bi se našla naučna potvrda tim tvrdnjama.

Tim Fondacije sastavljen od saradnika Boruta Brica i voditelja projekta dr. Semira Osmanagića, izvršio je mjerenja koncentracije negativnih iona na 19 kontrolnih tačaka, od čega na jednoj lokaciji u Sarajevu (kod hotela Holiday Inn), jednu u Visokom (pred ulazom u Podzemni labirint “Ravne”) i 17 lokacija unutar Podzemnog labirinta. Mjerenja su izvršena 24. decembra 2012. Korišten je instrument “Air Ion Counter”, čiji je proizvođač američka firma “Alpha Lab, Inc.” i koji se koristi za mjerenje gustoće/koncentracije negativnih i pozitivnih iona u zraku. Kapacitet mjerenja je do 2 miliona negativnih iona.

Negativni ioni su atomi ili molekule koje imaju više elektrona nego protona u svom nukleusu. Nizom analiza u posljednjih 120 godina dokazana je zdravstvena korist negativnih iona. Naime, negativni ioni čiste zrak od prašine, spora, plijesni i peluda tako što se vezuju za njih i onda pod težinom padaju na pod umjesto da lebde u zraku, te ih više ne mozemo udisati i dobijati elergijske reakcije. Viša koncentracija negativnih iona je u šumama, na planinama, uz more i vodopade.

Istraživanja pokazuju da je koncentracija negativnih iona po kubnom centimetru (-ons/cc) zabilježena u slijedećim vrijednostima:

-          Sale za sastanke te kancelarije u firmama u gradskim centrima: 25 - 100

-          Zagađeni auto-putevi u Los Angelesu: 100

-          Ulice u velikim gradovima: 250 - 450

-          Na selu: 800 - 1.800

-          Planine: 5.000

Negativni ioni, prema provedenim mjerenjima stimuliraju funkcije:

-          fizička snaga mišića (mjereno na ergografu)

-          intelektualna aktivnost (mjerena na encefalografu)

-          hormonalna aktivnost (mjerena prema izlučivanju žlijezda)

-          ako je arterijski tlak previsok negativni ioni ga smanjuju, a ako je prenizak oni ga povećavaju

Ukratko, negativni ioni uništavaju bakterije, vitaliziraju naše stanice, povećavaju kapacitet kisika u krvi, poboljšavaju rad metabolizma, povećavaju moć koncentracije i budnost, uklanjaju umor, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro utječu protiv glavobolje, nesanice, zatvora, alergija, astme i mnogih drugih tegoba.

Provedeno mjerenje od 24. decembra u Podzemnom labirintu Ravne je pokazalo slijedeće vrijednosti:

-          na ulazu u Podzemni labirint: 400 –ons/cc

-          40 m od ulaza: 3.000 –ons/cc

-          Megalit K-1, 160 m od ulaza: 10.000 –ons/cc

-          Megalit K-2, 180 m od ulaza: 13.500 –ons/cc

-          Podzemna prostorija, “ljekovita komora”, 220 m od ulaza: 18.000 –ons/cc

Prema tome, koncentracija negativnih iona u prostorijama Podzemnog labirinta je trostruko ili četverostruko viša nego na planinama!

Ova preliminarna istraživanja definitivno potvrđuju i da koncentracija negativnih iona raste s udaljenošću od ulaza. To je razlog što je prvih godina istraživanja (2006.-2010.) bilo samo nekoliko sporadičnih tvrdnji o ljekovitom djelovanju boravka u tunelima, jer je dužina očišćenih tunela iznosila između 100-200 metara. Otvaranje i čišćenja oko 940 metara prahistorijskih podzemnih tunela do decembra 2012. dovelo je do dolaska u sekcije tunela koji imaju znanto višu koncentraciju negativnih iona.

Najviša koncentracija je zabilježena u podzemnim prostorijama/komorama.

Zabilježeno je da koncentracija oscilira, odnosno da se smanjuje ukoliko se čovjek približi instrumentu za mjerenje, zatim ukoliko se mjerenje vrši u blizini drvene podgrade, te na tlu.

Fondacija će nastaviti sa naučnim pristupom proučavanja fenomena unutar prahistorijskog podzemnog labirinta koji se pruža ispod piramida u Visokom. Takođe, zbog beneficija svih onih koji posjećuju ovu lokaciju, Fondacija će se i dalje brinuti da ulaz ostaje otvoren tokom čitave godine s profesionalnim vodičima na raspolaganju.

Uprkos prijedlogu nove općinske administracije u Visokom da se naučna istraživanja projekta više finansijski ne potpomažu, uprkos neostvarenim obećanjima Federalnog ministarstva turizma da se projekt finansijski pomogne u 2013., ne pružanju nikakve finansijske podrške s nivoa Federacije ili BiH, Fondacija nastavlja s istraživanjima, jer su ona u funkciji naučnog, turističkog i ekonomskog razvoja zemlje i budućih generacija.

Svi sigurnosni parametri će se nastaviti održavati/mjeriti, a tehnički prijem podzemnog kompleksa i pregled podgrada, elektrostandarda, cirkulacije zraka te mjerenja temperature i vlažnosti i dalje će se odvijati u redovnim intervalima. Fondacija svoja interdisciplinarna naučna istraživanja odvija u skladu s projektnom dokumentacijom koju je ovlašteni projektant (Rudnik Breza), dostavio Federalnom ministarstvu za rudarstvo, a na osnovu trajnih dozvola i dobijene urbanističke saglasnosti koje je izdala Vlada Zeničko-dobojskog kantona. 

- MJERENJE KONCENTRACIJE NEGATIVNIH IONA U PODZEMNOM LABIRINTU “RAVNE” <<PDF>>

Šta su negativni ioni i njihova korist? <<PDF>>

Zadnje ažuriranje petak, 28 decembar 2012 11:46

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved