Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

EKSKLUZIVNO: PRECIZNO DATIRANJE BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA

Starost Bosanske piramide Sunca privlači pažnju od prvog dana otkrića bosanskih piramida. Pošto su piramide prekrivene nanosima zemlje, prvu indikaciju o starosti građevina Fondacija je dobila od federalnog Instituta za agropedologiju koji je analizirao starost zemlje. U naučnom izvještaju predstavljenom na prvoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama u augustu 2008. profesor Resulović je procjenio starost zemlje na 12.000-15.000 godina. To je značilo da su građevine znatno starije.

Italijanski arheolog Nikolo Bisconti je s grupom volontera radio na proširenju arheološke sonde 4C na Bosanskoj piramidi Sunca u junu 2012. Ispod nanosa zemlje a na površini betonskih blokova pronašao je fosilizirani list. Italijanski arheolog dr. Ricardo Brett je predstavio rezultate radiokarbonskog datiranja na trećoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama u septembru 2012. koji su iznosili 24.800 godina +/- 200 godina. To je još uvijek bila minimalna starost građevine, koja je očigledno već postojala kada je list donio vjetar kojeg je kasnije prekrila prašina i zemlja.

U junu 2013. novozelandski arheoloski menađer Timothy Moon je sa svojim timom pronašao organski materijal na sjevernoj strani piramide ispod prvog reda blokova, a iznad drugog reda blokova. Uzorke je poslao na ispitivanje u Kijev (Ukrajina), a rezultati radiokarbonskog ispitivanja su predstavljeni na upravo završenoj četvrtoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama “Skrivena historija 2013”. Rezultat: 29.200 godina +/- 400 godina.

Ovaj rezultat predstavlja period izgradnje površinskog pokrova piramide. No, i on je dovoljan da postane jasno da je istraživanje Fondacije u srcu BiH pomjerilo starost naprednih civilizacija za 20.000 godina.

Zadnje ažuriranje petak, 20 septembar 2013 14:12

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved