Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

SJEDIŠTE “MRAV 2014” PONOVO U VISOKOM

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Upravni odbor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” odlučio je na svojoj sjednici 4. novembra da se Međunarodna radna akcija volontera “MRAV Bosanske piramide 2014.” održi od 1. juna – 21. septembra 2014.

Upravni odbor je formirao Komisiju koja je uporedila dvije prijave za sjedište MRAV-a: (1) hotela “Park” iz Vogošće i (2) motela “Piramida Sunca” iz Visokog. Tročlana Komisija je u Visokom, u pratnji direktora hotela, obišla sobe u kojima su bili smješteni volonteri, restoran, novouređenu garaža, terasu i ostale prostorije, analizirala finansijsku ponudu i predložena unaprijeđenja.

Komisija je izrazila zadovoljstvo da je motel “Piramida Sunca” tokom sezone 2013. uredno izmirivao turističke takse i prijavljivao podatke o volonterima nadležnim policijskim i imigracijskim tijelima te poslovao u skladu sa zakonom, što su potvrdile i ukupno četiri inspekcije tokom ljetnih mjeseci.

Zaključak Komisije je bio da će se i 2014. godine sjedište stručnog tima i volontera MRAV-a ponovo nalaziti u visočkom motelu “Piramida Sunca”.

Na taj način će se, dovođenjem nekoliko stotina volontera koji ostvaruju nekoliko hiljada noćenja, direktno podstaći razvoj visočke male privrede kroz potrošnju hrane, pića i ostalih ugostiteljskih i turističkih usluga.

Novina za ovu godinu je da Fondacija osim “Ljetnog kampa” uvodi i “Ljetnu školu” kroz koju će školovati buduće arheološke terenske rukovodioce, turističke vodiče i muzejske asistente. Ovo je početak jednog značajnog procesa koji će u narednim godinama rezultirati i povezivanjem s univerzitetskim institucijama koje će priznavati arehološko školovanje tokom ljetnog perioda u Visokom.

Pokrovitelj ovogodišnje Ljetne arheološke škole bit će Centar za arheologiju i antropologiju Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji proces izbora sjedišta MRAV-a su pokazatelj transparentnosti Fondacije, a startanje Ljetne škole pokazuje zrelost i ambicije Fondacije.

Zadnje ažuriranje utorak, 17 decembar 2013 15:06

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved