Logo
Print this page

GOSTI FONDACIJE OBILAZE ARHEOLOŠKE MONUMENTE U BIH

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” jedina je organizacija za zaštitu kulturnog nasljeđa u Bosni i Hercegovini koja aktivno radi na razvoju arheološkog turizma.

Nakon vrlo uspješne sedmodnevne posjete grupe od 110 Arapa koji su u aprilu 2014. u BiH proveli sedam dana, Fondacija je ugostila i grupu od 143 Amerikanca iz organizacije Growing place.

Posjeta ove velike grupe američkih zaljublljenika u historiju civilizacija uslijedila je nakon niza predavanja koja je širom SAD-a odrržao dr. Semir Osmanagić. Amerikanci su u BiH doputovali 16. maja i od tada su posjetili megalitni grad Daorson uStocu, vodopad Kravice, sva historijski važna mjesta u Sarajevu, tekiju u Blagaju, Bosansku dolinu piramida, a u planu je i posjeta Arheološkom parku: Bosanske kamene kugle u Zavidovićima.

Važno je istaknuti da je ovako velika grupa organizacijski vrlo zahtjevna jer podrazumijeva svakodnevno korištenje tri autobusa, medicinski osposoblljeno osoblje koje prati goste na svim turama, organiziranje obroka na terenu, itd.

Fondacija je, suglasni su naši gosti, više nego odlično odgovorila na sve zahtjeve ove grupe te im s neskrivenim entuzijazmom pokazala ljepote naše zemlje.

Članove Growing placea posebno je oduševio Podzemni labirintt Ravne, a sve pohvale idu i na račun Udruženja žena iz Visokog koje su za drage goste pripremile tradicionalni bosanski obrok.

Ova grupa će danas, 22. maja, u Zavidovićima uručiti humanitarnu pomoć porodicama koje su u ovom gradiću najviše pogođene poplavama.

Zadnje ažuriranje petak, 23 maj 2014 08:10
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved