Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

LIONSI NA BOSANSKIM PIRAMIDAMA

U posjet bosanskim piramidama u subotu, 7. juna 2014. došli su članovi organizacije Lions Ljubljane, Kopra i Maribora iz Slovenije. Ova organizacija u Sloveniji okuplja čak 1400 članova, poslovnih ljudi i filantropa. Slovenski Lions, njih 37, u Visoko su došli u pratnji desetak članova ove skupine iz Sarajeva. Drage goste primili su osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić te član Upravnog odbora Fondacije te istaknuti aktivist sarajevskih Lionsa Mahir Hadžiahmetović.

Gosti su doživljaj Bosanske doline piramida započeli na Vidikovcu odakle se pruža jedinstven pogled na sjevernu stranu najveće i najstarije piramide na svijetu, Bosanske piramide Sunca. Na ovoj lokaciji informirani su o otkriću piramida, počecima istraživanja kao i značajem te svrhom svjetskih piramida.

Obilazak je nastavljen posjetom Podzemnom prahistorijskom labirintu Ravne gdje su im objašnjeni svi aspekti ovog jedinstvenog tunelskog kompleksa: arheološki, energetski i ljekoviti. Akreditirani vodiči Fondacije su uveli manje grupe gostiju u mrežu podzemnih tunela.

Dolazak na lokacije na kojima rade timovi Fondacije zaokružen je penjanjem na Bosansku piramidu Sunca gdje su imali priliku čuti detalje o najstarijem i najčvršćem betonu, a od kojeg je građena ova bosanska piramida.

Lionsi su iskazali zahvalnost Osmanagiću i Hadžiahmetoviću na dočeku i prilici da iz prve ruke saznaju sve detalje projekta istraživanja kompleksa bosanskih piramida. Prema riječima njihovih članova, sada im je jasna ozbiljnost ovog projekta, ali i naučni i ekonomski potencijali za čitavu regiju. Inače, Lionsi će u okviru posjete Bosni i Hercegovini, uručiti donaciju stanovnicima poplavljenog područja Željezno Polje.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 08 juni 2014 07:19

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved