Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

Nakon što je prošle godine u Visoko, Bosansku dolinu piramida i jedinstveni park „Ravne 2“ po prvi put doveo VIVA Film Festival, ali i obećao da će Visoko i park „Ravne 2“ postati jedna od filmskih centara naše zemlje, umjetnički direktor festivala Ratko Orozović je obećanje i ispunio, te se i ove godine pored mnoštva gradova u BiH i regiji, festival ponovo vratio i u Visoko.

- Hvala dr. Osmanagiću što je s nama, on je dio našeg tima i omogućuje nam da i ovdje pogledamo filmove. Ove godine smo dobili filmove iz čak 107 zemalja, a u Visoko smo doveli dvanaest autora koje smo imali priliku upoznati na ovim projekcijama, zajedno s njihovim ostvarenjima. Interesantno je da smo prošle godine na ovom mjestu imali projekcije u prostoru koji nije imao ni vrata ni prozore, ali smo imali ljude koji vole film i koji su i tada bili s nama. Naši filmovi afirmišu ekologiju, kritikuju ljude koji sjede na grani i sjeku tu granu, kritikuju one koji mrze prirodu, a priroda uzvraća udarac, imate cunamije, zemljotrese i svašta nešto. – kazao je u svom stilu Orozović.

On se osvrnuo i na sam Festival koji se održava petu godinu zaredom, te posebno na mlade ljude, koji imaju priliku da se obuče za stvaranje filmova.

- Mi imamo i Viva školu filma koja traje već tri ili četiri godine i obučili smo preko 900 mladih ljudi da se bave filmom i da ne idu iz ove zemlje. O religiji da pričam, ja ne znam previše, ali znam da religija treba da ujedinjuje ljude, a film je ono što ujedinjuje i pismene i nepismene. Ono što bih još napomenuo jeste da festival traje četiri dana, a da je malo bolja situacija u državi trajao bi deset dana, ali se nadamo da će se popraviti ova država zajedno sa njenim ljudima. – kazao je umjetnički direktor Festivala, Ratko Orozović.

U četvrtak 19.septembra u Multimedijalnoj dvorani Arheološko-turističkog parka „Ravne 2“ održana je druga u nizu projekcija filmova sa Petog VIVA Film Festivala, koji postaje tradicija i u jedinstvenom parku „Ravne 2“. Autori iz 12 zemalja svijeta imali su priliku provesti prekrasno popodne u obilasku arheoloških i turističkih lokacija Kompleksa Ravne, te u društvu sa dr. Semirom Osmanagićem obići i predivni park „Ravne 2“, sa brojnim sadržajima koje nudi.

- Nadam se da ste se napunili energijom, a nakon obilazaka, večerašnja promocija filmova je posljednji korak ove naše današnje turneje. Naravno, festival u Visokom ne može proći bez pozdrava i obraćanja dr. Semira Osmanagića i umjetničkog direktora Festivala Ratka Orozovića, a nakon toga će nam se obratiti i svi autori filmova koje ćemo gledati, predstaviti se i predstaviti svoja ostvarenja. – kazao je na početku programa voditelj druge festivalske večeri VIVA Film Festivala.

Nakon toga su uslijedila i obraćanja, a potom i filmovi različitih autora, u kojima je uživala prisutna publika koja je četvrtak veče odlučila provesti u parku „Ravne 2“. Filmovi koji su prikazani ispraćeni su aplauzima, a poseban aplauz su dobili svi učesnici programa u Visokom koji su na kraju zajednički pozdravili prisutnu publiku.

Nakon Visokog i parka „Ravne 2“, koji je pored muzičkog, umjetničkog, rekreativnog, postao i filmski centar,  festivalske projekcije bit će održane i u Kaknju, Varešu, Višegradu, Bijeljini, Lukavcu, Mostaru, Ljubuškom, Vitezu, Bihaću, Prijedoru, Orašju, Goraždu, Kladnju, Bosanskom Petrovcu i Prnjavoru.

Među autorima koji su se u četvrtak predstavili na projekciji filmova VIVA Film Festivala koja je održana u parku „Ravne 2“ u Visokom, bila je i bh.autorica iz Tuzle Jasmina Ovčina. U okviru festivala prikazan je i njezin film „Neistraženi Konjuh“ koji je uradila zajedno sa italijanskim ekspertima, a sa Jasminom smo porazgovarali o filmu, ali i inspiraciji koju je moguće dobiti na lokacijama na kojima radi Fondacija u Visokom, posebno tunelima Ravne i predivnom parku „Ravne 2“.

- Povod mog dolaska u ovaj predivni park je svakako bila projekcija filma „Neistraženi Konjuh“, koji je urađen u sklopu projekta koji promoviše prirodne vrijednosti Bosne i Hercegovine. Uradili smo dokumentarni film u saradnji sa italijanskim ekspertima. Bitno je naglasiti kako sve više stranaca dolazi i piše i govori o ovim ljepotama koje mi imamo, a da ih mi na neki način nismo ni svjesni. – kazala nam je Jasmina, a zatim se osvrnula i na popodne provedeno u obilasku Kompleksa Ravne.

- Ono što je na neki način povezalo naš rad na Konjuhu i ovo što smo vidjeli u Bosanskoj dolini piramida je trud pojedinca da ukaže na ono što je ogromna vrijednost za razvoj ne samo pomenutih gradova u kojima se nalaze ova blaga, već cijele BiH i regije. Imali smo sreću da nas je dr. Osmanagić proveo kroz ovo područje i svaki pedalj je bio inspiracija. Toliko truda je uloženo, toliko toga nudi poruke, toliko toga nas inspiriše, da sigurno možemo očekivati u narednom periodu i neki film sa ovim ljepotama. – istaknula je Jasmina Ovčina.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved