Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

MOTEL "PIRAMIDA SUNCA" SJEDIŠTE AKCIJE

Ocijenite članak
(0 ocjena)

PROGLAS VOLONTERIMA "MRAV"-A
MOTEL "PIRAMIDA SUNCA" SJEDIŠTE AKCIJE

Upravni odbor Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" donio je odluku da će sjedište Štaba Međunarodne radne akcije volontera „MRAV Bosanske piramide 2010" te smještaj volontera biti u visočkom motelu "Piramida Sunca". Riječ je o turističko-ugostiteljskom objektu u centru Visokog u kojem su dosada održane brojne aktivnosti Fondacije. Autobuska i željeznička stanica se nalaze u neposrednoj blizini motela.


Volonteri će biti smješteni u četverokrevetnim sobama i imat će odgovarajuci komfor (priključci za struju, hotelsko pranje posteljine, bojler s toplom vodom, TV i sl.). U motelskom restoranu će biti organiziran doručak (7:00 - 8:30) i kasni ručak (16:00 - 17:30). Užina će biti dijeljena na arheološkim lokacijama u 12:00 sati.

Na lokacije će volonteri pješačeći stizati oko 9:00 sati i to: (1) Kompleks prahistorijskih podzemnih tunela „Ravne", (2) Podnožje Bosanske piramide Sunca, (3) Podnožje Bosanske piramide Mjeseca, (4) Podzemni tuneli „KTK". Prvi dan boravka će volonterima biti održan arheološki kurs i prezentacija projekta. Arheološki radovi će biti izvođeni na svim lokacijama na kojima postoji dozvola Ministarstva kulture Vlade ZDK, a koja važi do 1. oktobra 2010.

Aktivan rad na lokacijama će se odvijati od 9:00 - 15:00 sati. Alat i zaštitnu opremu osigurava Fondacija u saradnji s partnerima i donatorima projekta.

U popodnevnim i večernjim satima će se, u saradnji s nevladinim sektorom Visokog, organizirati kulturne i sportske aktivnosti. Svi volonteri će biti osigurani u slučaju nezgode ili bolničkog liječenja. Na lokacijama će biti stacionirani priručni kompleti Prve pomoći.

Volonterima se osigurava besplatan smještaj, ishrana i osiguranje. Obaveza volontera je da imaju plaćenu povratnu kartu do Visokog. Status volontera imaju svi punoljetni prijavljeni pojedinci, ali i maloljetni uz pratnju roditelja ili staratelja. Po završetku volontiranja bit će im izdavana potvrda o volontiranju, ukoliko nisu udaljeni s akcije.

Fondacija poziva i medije iz čitavog svijeta da dođu u Visoko i izvještavaju s lica mjesta. Prvu subotu u junu mjesecu (5. juna) bit će održana tradicionalna kulturna manifestacija „Srcem za piramide" koja će ozvaničiti početak nove arheološke sezone.

Zbog velikog pojedinačnog interesa za volontiranje, odlučeno je da smjene traju po deset dana kako bi se omogućilo da što veći broj zainteresiranih dođe u Visoko i učestvuje u MRAV-u. Tako će prva smjena početi 1. juna 2010. i trajati do 10. juna, druga smjena starta 11. juna i traje do 20. juna, treća smjena započinje 21. juna i traje do 30. juna, itd. U iznimnim slučajevima, naročito vrijednim volonterima, bit će omogućen i duži ostanak.

Volonteri koji imaju diplomu ili studiraju arheologiju, antropologiju, historiju, geologiju, geofiziku, povijest umjetnosti, arhitekturu, građevinu i sl. bit će dio stručnog tima na čijem je čelu voditelj arheoloških istraživanja. Uz saglasnost vodećeg arheologa, stručni volonteri neće imati ograničenja u pogledu dužine boravka na MRAV-u.

Na čelu projekta je njegov voditelj dr. sci. Semir Osmanagić, voditelj arheoloških istraživanja je mr.sci. Mislav Hollos, rukovodilac uposlenika Fondacije je Admir Tatar,  komandant MRAV-a Eno Čatović, a organizacijski rukovodilac Elbis Rašidović.

Akcija traje puna četiri mjeseca i završava 30. septembra 2010. Kapacitet jedne smjene u motelu „Piramida Sunca" je oko 60 volontera. Očekuje se da tokom četveromjesečnog perioda između 600-700 volontera s četiri kontinenta boravi u Visokom.

Svim kandidatima koji su se prijavili do 20. aprila odobrava se status volontera u terminima koje su sami predložili. S obzirom da su neki termini već popunjeni (nekoliko turnusa u julu i augustu), budući volonteri će morati prethodno da provjere s organizatorima da li im se može izaći u susret s terminima.

Fondacija je uspostavila i partnerski odnos s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine koje je ustupilo Fondaciji kasarnu u Gornjoj Vratnici na šestomjesečni period. Tokom trajanja MRAV-a, volonteri će se angažirati i na pripremi kasarne i ustanovljavanju ove lokacije kao dugoročnog volonterskog kampa. Štab MRAV-a će, u skladu s interesom i mogućnostima, donijeti odluku o povremenom smještaju organiziranih grupa akcijaša i na ovoj lokaciji. Uz uređenje kampa, volonteri će raditi i na arheološkoj lokaciji tumulusa u Vratnici.

Fondaciji su stigle i prijave nekoliko organiziranih grupa te radnih brigada iz BiH (Zenica, Bosanska Krupa, Sarajevo) i Srbije. Postoji mogućnost da se ove brigade smjeste u alternativnim smještajnim objektima u Visokom kako bi se pružila mogućnost što većem broju mladih ljudi i akcijaških veterana da učestvuju u projektu istraživanja najvećih svjetskih piramida.

Fondacija podržava dolazak dodatnih jednodnevnih, dvodnevnih, vikendaških i višednevnih radnih brigada u Visoko, ali od njih traži da osiguraju vlastita sredstva za transport, ishranu i smještaj u saradnji s institucijama i firmama iz gradova odakle dolaze.

Uz angažman ovih brigada očekuje se da broj volontera tokom 2010. godine premaši broj od 1000 ljudi.

Fondacija zahvaljuje svojim partnerima, Općini Visoko, Ministarstvu odbrane BiH, Građanskom Forumu „Visoko", nevladinim organizacijama iz Visokog i medijima na dosadašnjoj saradnji te Skupštini Zeničko-Dobojskog kantona na političkoj podršci.

Fondacija poziva sve dobronamjerne institucije, firme i građane da svojim donacijama u namirnicama i građevinskom materijalu pomognu uspješno odvijanje najpozitivnijeg događaja u Bosni i Hercegovini u ovoj godini. Na jednom mjestu će se susresti nauka i arheologija, arheološki turizam i uređenje turističke infrastrukture, druženje mladih iz čitavog svijeta, kultura i sport.

Očekujemo da Visoko, Zeničko-Dobojski kanton i cijela BiH budu gostoljubivi domaćini volonterima i da nam oni budu ambasadori koji će na drugaciji, pozitivniji način govoriti o našoj zemlji u čitavom svijetu.

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved