Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PROMOCIJA OTKRIĆA BOSANSKIH PIRAMIDA NA SJEVERNOM CIPRU

Ocijenite članak
(0 ocjena)

O bosanskim piramidama se sada priča i na sjevernoj strani otoka Cipra. Naime, u trodnevnoj posjeti Turskoj Republici Sjeverni Cipar boravio je pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić, od 27. - 29. novembra 2016.

Prilikom boravka na otoku, Osmanagić je posjetio Nacionalni muzej u Nikoziji (Republika Cipar), arheološke lokacije na sjeveru otoka, dao je intervjue za dnevne novine “Yeni Bakis” i magazin “Zoom”, dvije lokalne TV stanice su snimile njegovo kompletno predavanje kao i univerzitetska televizija “Near East University” iz Lefkose (Nikozije). Osmanagićev seminar na najvećem univerzitetu na sjevernoj strani otoka je najavljen u dnevnim novinama i među studentima.

Potpredsjednik “Near East University”, prof. dr. Yasar bio je domaćin predavanja. Osmanagić mu je uručio set od sedam knjiga na engleskom jeziku kao donaciju univerzitetskoj biblioteci.

Nakon toga je Osmanagić održao gotovo četverosatni seminar o piramidama u svijetu, naučnim kriterijumima za piramide, te pregled rezultata interdisciplinarnih naučnih istraživanja Bosanske doline piramida. Predavanje je prevođeno na turski jezik.

Stotinu prisutnih je na kraju predavanja pozdravilo Osmanagića burnim aplauzom dajući mu punu podršku za rad Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Među prisutnim bilo je i desetak Ciprana koji su već posjetili piramide u Visokom, a interes za posjetu su izrazili i ostali prisutni Studenti su se raspitivali o uslovima za volontiranje u 2017.

Sve u svemu, vrlo uspješna prva posjeta otoku.

Zadnje ažuriranje utorak, 29 novembar 2016 13:20
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved