Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

OVACIJE OSMANAGIĆU U MAKEDONIJI

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Makedonija je ostala zatečena posjetom dr. Semira Osmanagića i porukama koje je donio u prepune dvorane u Skoplju, Ohridu i Bitoli.

Sala kultnog Mladinskog kulturnog centra u centru Skopja je bila puna pola sata prije dolaska pronalazača bosanskih piramida. Blizu 400 posjetilaca nestrpljivo je očekivalo početak predavanja o energiji piramida. Nakon što je dr. Osmanagić dao intervjue za državnu televiziju i “Anadoly” agenciju, započelo je trosatno predavanje.

Osmanagić je govorio o fenomenu piramida u svijetu, hronologiji otkrića bosanskih piramida, otporima kuturnog establišmenta, pronalascima skalarnih valova, duhovnim i ljekovitim aspektima piramida u Visokom.

Posebno je govorio o otkriću megalitne observatorije Kokino u Makedoniji i otporima makedonskih arheologa radu Jovice Stankovskog. Osmanagić je otkriće jednog od najstarijih observatorija u svijetu iskoristio za pominjanje megalitnih lokacija u Hrvatskoj (Aseria, Varvaria), BiH (Daorson), Crnoj Gori (Meteon), Bugarskoj (Begliktaš, Belintaš, Pobodi kamani), Srbiji (Vinča kultura) koji svjedoče o postojanju civilizacija na tlu Balkana 5-10.000 godina unatrag. Dvije stotine godina stručnjaci iz Zapadne Evrope stvaraju kompleks “stručnjacima” sa Balkana da je civilizacija došla iz antičke Grčke i Rima prije 2.500 godina. U stvarnosti, civilizacije su postojale na Balkanu hiljade godina prije helenističkog perioda i na tu činjenicu treba biti ponosan, trebaju se domaće lokacije istraživati vlastitim snagama. Onaj ko kontroliše istoriju, kontroliše vlastitu sadašnjost.

Na riječi da balkanske zemlje treba da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, nagrađen je gromoglasnim aplauzom pune dvorane.

Do kraja predavanja, Osmanagić je nekoliko puta prekidan aplauzom, da bi na kraju predavanja dobio ovacije svih prisutnih.

Nakon Skoplja, dr. Semir Osmanagić je održao predavanja na Fakultetu za turizam u Ohridu i univerzitetskoj biblioteci u Bitoli. Intervjue s njim su radili regionalne televizije, a tok predavanja su snimile dvije televizije tako da će biti integralno prikazano na nacionalnim TV kanalima.

U sklopu posjete Makedoniji 10., 11. i 12. aprila 2017., gdje ga je na ulazu u Makedoniju dočekao “leb i sol”, Osmanagić je posjetio i lokaciju Kokino u pratnji pronalazača observatorije, te direktora Muzeja u Kumanovu.

 

Zadnje ažuriranje subota, 15 april 2017 20:17
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved