Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PROMOCIJA BOSANSKIH PIRAMIDA NA FILIPINIMA

Ocijenite članak
(1 ocjena)

U filipinskom gradu Butuanu, na otoku Mindanao, održana je četverodnevna konferencija od 27.-30. aprila 2017.  pod nazivom “ASEAN seminar napredne arheologije 2017.” (ASEAN Advanced Archaeology Symposium 2017). Organizatori konferencije bili su “Advanced Archaeology Review magazine” i “Historical Society of Butuan”.

Na Konferenciji su učestovali predavači iz Indonezije, Rusije, Velike Britanije, SAD, Austrije, Njemačke, BiH te lokalni arheolozi, historičari i antropolozi s Filipina. Konferenciju su pozdravili predstavnici ureda provincijskog Guvernera te ureda gradonačelnika Butuana. Vodeći mediji iz Butuana te dopisnici nacionalnih medija prisustvovali se pres konferenciji prvog dana. Konferenciju je pratio i bogat kulturni program, a organizatori su se potrudili da se svi gosti usjećaju ugodno tokom trajanja Konferencije.

Vodeći predavac Konferencije bio je dr. Semir Osmanagić koji je govorio u dva navrata. U petak 28. aprila Osmanagić je održao predavanje o arheološkom turizmu u svijetu, na Flipinima i u BiH. Turizam je druga najbrže rastuća industrija u svijetu, odmah nakon informacijskih tehnologija. Filipini imaju brz turistički napredak baziran na prirodnim ljepotama ove zemlje sa sedam hiljada otoka. Osmanagić je sugerirao sistematska arheološka istraživanja koja će proizvesti atraktivne turističke lokacije. Posebno je govorio o potrebi da lokalna vlada podupre sistematska istraživanja u Butuanu gdje su pronađeni vrlo interesantni artifakti (brodovi iz IV stoljeća, zlato i alat za proizvodnju zlatnih predmeta, lobanje sa ravnim vrhom), koji dokazuju da je historija ove zemlje znatno starija od kolonijalnih, španjolskih osvajanja započetih 1521. dolaskom Magelana. Dio prezentacije bio je posvećen primjeru “Arheološko-turističkog parka Ravne 2” u Visokom koji dokazuje da se entuzijazmom može napraviti transformacija zapuštenog područja u besprijekoran energetski park i turističku atrakciju.

Slijedeći dan, u subotu 29. Aprila, Osmanagić je održao dvosatno predavanje na temu piramida u svijetu i energije bosanskih piramida. Upoznao je prisutne o svijetu prošlosti kao svijetu piramida te kronologiji istraživanja Bosanske doline piramida. Posebno je govorio o energetskim i ljekovitim svojstvima bosanskih piramida i prahistorijskog podzemnog labirinta Ravne. Tokom predavanja nekoliko puta je prekidan aplauzom, a nakon završetka ispratile su ga ovacije prisutnih.

Konferenciji je prisustvovalo osamdeset predstavnika kulturnog establišmenta Butuana te profesori i studenti lokalnog Univerziteta.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 01 maj 2017 08:53
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved