Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

USPJEH BOSANSKIH PIRAMIDA U ITALIJI

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Dugoočekivani prijevod knjige dr. Semira Osmanagića o bosanskim piramidama napokon je ugledao svjetlo dana u Italiji. Izdavačka kuća “Edizione Uno” iz Torina štampala je knjigu u maju 2017. Prvo javno predstavljanje uslijedilo je 28. maja u dvorani galerije “Gam” u centru Torina, a Osmanagić je najavljen kao “čuveni svjetski istraživač”.

Na prezentaciju dr. Osmanagića došla su 304 Italijana s kupljenim ulaznicama. Njegovo predavanje o otkriću bosanskih piramida, nekoliko puta prekidano je aplauzima.

Nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja i komentari podrške. Tako je autor predgovora, poznati prevodilac Biblije, Mauro Biglino izjavio:

“Ponavlja se historija sa Šlimanom, kojega su napadali, a kasnije mu se divili. Osmanagića je napadala naučna zajednica u početku, a sada su mu zahvalni na njegovom radu.”

Nakon predavanja više od 50 knjiga je prodano koje je Osmanagić potpisivao. Interesantno je da je prvih 2.500 knjiga prodano još u pretprodaji prije samog štampanja. Brojni Italijani su isticali kako ovaj projekt prate već godinama na youtube kanalu i socijalnim mrežama, te da žele doći u posjetu Visokom kao turisti, volonteri ili istraživači.

Tokom boravka u Torinu Osmanagić je dao intervju italijanskoj televiziji “Focus TV” koja priprema dokumentarac o drugačijem pogledu na svijet prošlosti i postojanju razvijenih civilizacija u drevnoj historiji.

Zadnje ažuriranje utorak, 30 maj 2017 08:55
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved