Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SJEVERNI CIPAR PONOVO U ZNAKU BOSANSKIH PIRAMIDA

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Pronalazač bosanskih piramida i istraživač megalitnih lokacija u svijetu dr. Semir Osmanagić, posjetio je sjeverni Cipar u periodu 11.-14. novembar 2017.

Osmanagić je bio gost najvećeg univerziteta EMU - Eastern Mediterranean University iz Gazameguse (Famagusta). On je u Kulturnom centru Univerziteta održao predavanje 13. novembra na temu “Bosanske piramide i Mevlevi megaliti na Cipru”. Pred 120 prisutnih, od kojih su većina bili studenti, govorio je o pravoj svrsi i datiranju piramida i interdisciplinarnom naučnom pristupu. Posebnu pozornost su izazvale informacije o potencijalnoj piramidi na sjeverozapadu otoka, kao i potencijalna megalitna lokacija Mevlevi s višetonskim megalitima, koji do sada nisu arheološki obrađivani.

Osmanagić je sa svojim timom saradnika posjetio i Ministarstvo turizma, gdje se susreo s direktorom Odjeljenja za antikvitete i muzeje. Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji. Nakon toga Osmanagić je, u pratnji devet ciparskih arheologa, posjetio lokaciju Mevlevi megalita. Nakon obilaska, uzbuđenje, entuzijazam i drugaciji pogled na ovu lokaciju je bilo prisutno kod lokalnih arheologa koji su izrazili želju da saradjuju s Osmanagićem na budućim naučnim i arheološkim radovima.

U Lefkosi je održana promocija dugometražnog filma kanadsko-bosanskog autora Vinka Totića pod naslovom “As Above as Below – Bosnian Pyramid of the Sun”, pred pedesetak zainteresiranih. Njima se, nakon projekcije, obratio direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” koji je odgovarao na pitanja zainteresiranih.

Prilikom boravka na Cipru, Osmanagić je dao i intervjue za lokalne dnevne novine, a njegovo predavanje je snimljeno za dvije televizije.

Zadnje ažuriranje srijeda, 15 novembar 2017 15:49
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved