Logo
Print this page

DR. OSMANAGIĆ PROMOVIRAO BOSANSKE PIRAMIDE NA JUGU ITALIJE

Ocijenite članak
(4 ocjena)

U organizaciji italijanske neprofitne organizacije ‘Mistery Hunters’, iz grada Cosenza na jugu ove zemlje, održana je konferencija 28. aprila 2018 u kongresnoj dvorani hotela ‘Europa’. Učesnici su bili lingvist, autor i prevodilac Biblije Mauro Biglino, istraživač egipatskih hijeroglifa Massimo Barbetta, istraživač drevnog Sumera i Babilona Enrico Baccarini i, kao međunarodni gost, istraživač svjetskih piramida dr. Semir Osmanagić.

Jednodnevna konferencija je privukla 250 zainteresiranih posjetilaca iz Calabrije i Sicilije koji su uživali slušajući nekonvencionalne istraživače drevne prošlosti. Pokrovitelj konferencije bila je izdavačka kuća iz Torina ‘Edicione Uno’ koja je štampala knjige ova četiri autora.

Osmanagić je u svom izlaganju posebnu pažnju posvetio vremenskom okviru kada su građene piramide širom svijeta, a koji se znatno razlikuje od zvaničnih, naučno neutemeljenih, verzija. Također, govorio je o novoj definiciji piramida i njihovoj svrsi. Nekoliko puta je prekidan aplauzom prisutnih. Na kraju predavanja uputio je poziv prisutnima da posjete Visoko. Među onima koji su prihvatili poziv su i Mario Biglino i Enrico Baccarini koji dolaze u posjet Bosanskoj dolini piramida sredinom augusta 2018.

Hrabri Mario Biglino, koji se nije bojao ući u otvoreni sukob sa svojim ‘poslodavcem’ Vatikanom, napisao je predgovor za prijevod Osmanagićeve knjige o piramidama na italijanski jezik, gdje je, između ostalo rekao slijedeće:

‘Schliemannu su se suprostavili i izrugali, Osmanagiću su se suprostavili i izrugali; Schliemanu kao pobjedniku su zahvalili za njegov temeljni doprinos za unapređenje historijske nauke, a budućem pobjedniku Osmanagiću će se zahvaljivati na temeljnom doprinosu za unapređenje historijske nauke: dva paralelna događaja od postanka do epiloga, već završen za prvog spomenutog, a čiji predskazani završetak će se vrlo lako desiti i za drugog.

Osmanagićev rad je stimulans koji ide naruku ovakvom načinu, signal koji pokazuje novi smijer u arheološkom i historijskom istraživanju o porijeklu ljudske vrste i najstarijih civilizacija, a u snažnom je kontrastu s dominirajućom dogmom koja je vrlo često suprostavljena lagodnim honorarima i snažnim, proizvoljnim silama isteklog roka koje se na lak način smještaju u historiju koju danas učimo.’

Limitirani kontingent Osmanagićevih knjiga ubrzo je rasprodan, a mnogi posjetioci su istakli kako već godinama prate rad na istraživanju bosanskih piramida.

Zadnje ažuriranje srijeda, 02 maj 2018 06:16
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved