Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

DR. OSMANAGIĆ NA ISTRAŽIVAČKOJ TURNEJI PO SARDINIJI: ZABLUDE ITALIJANSKIH ARHEOLOGA

Ocijenite članak
(3 ocjena)

Istraživač megalitnih i piramidalnih lokacija širom svijeta dr. Semir Osmanagić boravio je u desetodnevnoj istraživačkoj misiji na Sardiniji (Italija). Na ovom čudesnom otoku mjerio je energetske fenomene megalitnih lokacija na sjeveru, centralnom dijelu i jugu Sardinije.

Posebnu je pažnju posvetio unikatnim, konusnim, megalitnim tornjevima, nuragama, kakvim nema premca u svijetu. Italijanski arheolozi već 120 godina pokušavaju naći odgovore u vezi graditelja, načina gradnje, vremena gradnje i svrhe. Mada priznaju da nemaju definitivnih odgovora, ipak plasiraju slijedeće tvrdnje: prije 3.800 godina javila se Nuragička civilizacija koja je napravila 20.000 megalitnih tornjeva širom otoka i koji su, vjerovatno, bili višefunkcionalni. Bili su, kako tvrde, sjedište lidera plemena, imali su fortifikcijsku ulogu, bili su osmatračnice, mjesta ekonomske i političke vlasti, skladišta za hranu i vino. I sve to zvuči dosta logično ali, ovdje u potpunosti izostaju rezidencijalni objekti. U momentu gradnje ovih impresivnih megalitnih građevina, nema tragova naselja. Unutar njih postoji jedna ili najviše do tri prostorije. Nema odbrambenih prozora. Špekulacije italijanskih arheologa se ruše.

Istina, puno kasnije, građene su manje kružne kamene strukture uz nurage koje su možda bile rezidencijalne građevine. Kasnije su pronađeni tragovi hrane i vina, kosti i keramika. Ali, direktne veze s originalnim graditeljima nema.

Slično je i s drugim fenomenom: Grobnice giganata (Tombs of Giants). Prostor ispod serije dolmena je isuviše uzak za potencijalne gigante.

Slijede menhiri koji nemaju zvaničnih objašnjenja. Potencijalne grobnice, Domus de Janus, raznolike megalitne građevine, arheolozi pokušavaju svrstati pod – grobnice. Tu su i kamene kugle, zatim ogromni popločani platoi. Ukratko, ostaci vrlo napredne megalitne civilizacije, a ne plemena iz bronzanog doba. Tužno je da su u XX stoljeću veliki broj megaltinih građevina i platoa potpuno uništeni.

Prilikom mjerenja energetskih fenomena na nizu ovih struktura dr. Osmanagić je konstatovao da je nivo negativnih iona iznad prosjeka, a da strukture imaju neuobičajeni visok nivo životne energije. Naime, dok prirodni ambijent, zemlja i trava, imaju nivo od 20-30 posto, blokovi u ovim građevinama dostižu nivo od 40-55 posto. Ljudi imaju nivo životne energije od 55-100 posto. Drugim riječima, oblikovani blokovi granita i bazalta su 'energetski živi'.

Dr. Osmanagić je odredio orijentaciju ulaza u nurage prema jugu, raspored pojedinih niša prema stranama svijeta. Na dijelu objekata orijentacija je prema izlasku i zalasku sunca tokom solsticija i ekvinocija.

Njegov zaključak, na osnovu preliminarnih istraživanja, jeste da su nurage, ali i ostali megalitni objekti građeni zbog komunikacijskih, duhovnih i ljekovitih razloga te de predstavljaju škole ZNANJA.

Rezultate svojih istraživanja iznio je na javnom predavanja u gradskoj vijećnici Guasile pred 80-ak zainteresovanih posjetilaca.

Obećao je prisutnima da će organizirati dolazak multidisciplinarne ekipe stručnjaka u novembru 2020. koja će provesti obimna i sistematska istraživanja i prezenitrati ih 7. novembra na velikoj konferenciji u središnjoj Sardiniji, u srcu fenomena nuraga.

Zadnje ažuriranje utorak, 19 novembar 2019 12:14

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved