Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ŠVEDSKA: SEDAM PREZENTACIJA, ČETIRI DANA, 1000 KILOMETARA

Ocijenite članak
(4 ocjena)

Nakon što je, prije pola godine, pronalazač bosanskih piramida dr.sc. Semir Osmanagić posjetio jugoistočnu Švedsku, od 15.-18. marta 2012. je održao prezentacije i u najvećim gradovima u središnjoj, južnoj i jugozapadnoj Švedskoj.

 

Stockholm, Norrkoping, Malmo i Gothenburg su bili domaćini sedam predavanja u četiri dana.  Stotine Švedjana, ali i iseljenika iz BiH, bili su u prilici čuti kako je započeo proces rušenja zvaničnih dogmi u oblasti arheologije i historije. Stotine godina su nas učili pogrešno o graditeljima i svrsi piramida. Pojavljivanjem interdisciplinarnog naučnog projekta istraživanja Bosanske doline piramida, stvari se mijenjaju na globalnom planu. Narušava se monopol elitne nauke, neznanje i strah koji dolaze iz univerzitetskih kabineta se zamjenjuju otvorenošću i novim idejama zasnovanim na inerdisciplinarnim istraživanjima.

 

Mnogobrojni Šveđani su to prepoznali i najavili svoju posjetu Visokom. Brojni iseljenici iz BiH snažno podupiru ovaj projekt i vide ga kao najrealniji izlaz iz krize BiH, ali su jako kivni na vladajuće strukture u BiH što projektu ne daju znatno veću podrsku.

 

Švedska televizija Great People TV je napravila intervju sa Osmanagićem, isto kao i novinari nekoliko magazina i radija.

 

Ovo je bila treća turneja Osmanagića u Švedskoj u posljednje dvije godine. Ovom prilikom je 120 Šveđana i Norvežana prisustvovalo predavanjima u Štokholmu, 60 iseljenika iz BiH u Norčepingu, 180 naših ljudi u Malmeu, 80 Šveđana u Malmeu, 160 Bosanaca i Hercegovaca u Geteborgu i 80 Šveđana i Danaca u Geteborgu. Desetine novih volontera se prijavilo za “Međunarodnu radnu akciju volontera - MRAV Bosanske piramida 2012”. U Visoko će, u naredna dva mjeseca, doći u posjetu piramidama i odsjesti u visočkim motelima organizovane grupe iz Danske (5.-11. maj), Švedske (25.-27. maj) i Norveške (7.-9. juni).

 

Na ovaj način Fondacija ne samo da promovira arheološki turizam BiH u svijetu, već i insistira na organizovanom dolasku i višednevnom odsjedanju u Visokom.

Zadnje ažuriranje utorak, 27 mart 2012 01:07
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved