Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

U VISOKOM ZAVRŠENA VOLONTERSKA AKCIJA “MRAV 2012”

Ocijenite članak
(7 ocjena)

U Visokom je 6. oktobra završena treća po redu Međunarodna radna akcija volontera “MRAV Bosanske piramide 2012” u organizaciji neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Od 3. juna, kada su u Bosnu i Hercegovinu došli volonteri prve smjene pa sve do kraja devete smjene, na bosanskim piramidama je volontiralo više od 500 učesnika iz 52 zemlje sa šest kontinenata. Rekordan broj volontera svjedoči o iznimnoj atraktivnosti ovog projekta u čitavom svijetu.

Najmlađi volonter je imao šest godina i došao je u pratnji roditelja, a najstariji 79 godina. Najveći broj volontera je bio iz Španije i Velike Britanije. Volonteri su pod stručnim rukovodstvom arheologa Fondacije dr. Rikarda Bretta iz Italije uspjeli da pronađu, očiste i podgrade novih 200 metara prahistorijskih podzemnih tunela. Arheolog Nicollo Bisconti je sa svojom ekipom volontera pronašao organski materijal na betonskim blokovima Bosanske piramide Sunca čija je starost u radiokarbonskoj laboratoriji u ukrajinskom Kijevu procjenjena na 24.800 godina (+/- 200 godina). Time je dobijena minimalna starost piramide. Novozelandski arheolog Tim Pagan je sa timom antropologa iz Njemačke i volonterima pronašao ostatke dva neolitska naselja na vrhu Hrama Majke Zemlje. Volonteri su asistirali i timu fizičara i elektroinžinjera iz Hrvatske, Srbije i Italije koji su na vrhu piramida detektirali i izmjerili elektromagnetna i ultrazvučna zračenja koja su karakteristična samo za mašine, čime je potvrđen artificijelni karakter piramida.

Tokom svog boravka u BiH volonteri su se predstavili i sarajevskoj publici u BKC-u pred 1.100 posjetilaca koji su 8. juna 2012. došli čuti predavanje dr. Semira Osmanagića o svrsi piramida u svijetu. Za ljetni solsticij 21. juna pridružili su se posjetiocima iz 25 zemalja koji su sa vrha Bosanske piramide Sunca poslali poruke mira i ljubavi u svijet. Učestvovali su i na međunarodnoj konferenciji “Skrivena historija” 8. septembra u Visokom u organizaciji Fondacije koja je privukla stručnjake sa analizama i datiranjima bosanskih piramida.

Upravni odbor Fondacije bi na svojoj sjednici krajem novembra trebao odlučiti o organizaciji nove volonterske radne akcije u ljeto 2013. Ove pozitivne međunarodne aktivnosti Fondacije bili su jedan od elemenata koji je privukao nekoliko desetina hiljada turista u posjetu Bosanskoj dolini piramida 2012.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 07 oktobar 2012 18:13

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved