Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

KOPER: “EUROPSKA UNIJA FINANCIRALA PREDAVANJE DR. SEMIRA OSMANAGIĆA”

Ocijenite članak
(7 ocjena)

Na poziv Fakulteta za turizam Primorskog Univerziteta iz Kopra, dr. Semir Osmanagić je održao predavanje 16. novembra 2012. kao gostujući profesor ovog Univerziteta. Zbog velikog interesa prezentacija piramida u svijetu i u BiH te njihov utjecaj na arheološki turizam je priređena u velikoj sali Fakulteta za humanističke nauke u Kopru.

Pred oko 100 posjetilaca, među kojima i velikog broja studenata Osmanagić je govorio o potrebi da se budući turistički radnici, menađeri u turizmu i turistički vodiči upoznaju sa istinitom slikom prošlosti, genezom i svrhom piramida te drugih arheoloških nalazišta. Vrlo iscrpno je govorio o činjenicama i starosti pojedinih nalazišta koje su u suprotnosti s prihvaćenim dogmama.

“Mi moramo biti otvoreni za nova znanja, bez obzira da li ona znače da se mijenjaju knjige istorije ili doktorske disertacije”, istakao je dr. Osmanagić.

Dugotrajni aplauz Slovenaca nakon predavanja pokazao je oduševljenje prisutnih onime što su čuli. Magistar Lesjak je izjavio da nikada neki predavač nije dobio ovako dug aplauz.

Predavanje Osmanagića je financirala Europska Unija. Domaćin mu je bile prorektorica Univerziteta za međunarodnu saradnju, a rektor Univerziteta je najavio posjetu bosanskim piramidama što prije.

Interesantno je da je predavanje pokušao da svojim pismenim dopisom Univerzitetu spriječi jedan od najpoznatijih slovenskih arheologa. Kada je pozvan da dođe i da se argumentirano obrati skupu, nije se pojavio. Još jedan dokaz da je obrazovni sistem zasnovan na strahu od novog, progresivnog. Ipak, naučna paradigma se mijenja uprkos svim otporima.                                                                                                                        

Dogovorena je posjeta studenata Univerziteta bosanskim piramidama na proljeće, a na ljeto će se studenti uključiti u realizaciju volonterske radne akcije MRAV 2013.

Predavanjem u Kopru, Osmanagić je zaključio svoju turneju po Sloveniji prilikom koje je održao predavanja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Mariboru, Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i na Primorskom Univerzitetu u Kopru. Sigurno je da će Visoko posjetiti brojni Slovenci kao rezultat ovih promocija.

Zadnje ažuriranje subota, 17 novembar 2012 09:49

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved