Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

UNESCO SRDAČNO DOČEKAO DR. OSMANAGIĆA U VIJETNAMU

Ocijenite članak
(2 ocjena)

U trodnevnoj posjeti Vijetnamu boravio je direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr.Semir Osmanagić u periodu 26.11.-29.11. 2013., a na poziv Federacije UNESCO-vih organizacija Vijetnama. Njegov domaćin bio je direktor dr.sc. Nguyen Van Minh.

Pronalazaču bosanskih piramida priređen je vrlo srdačan doček. Na aerodromu u Hanoju ga je dočekao direktor Nguyen Van Minh sa saradnicima. U glavnom gradu Vijetnama šestomilionskom Hanoju je organizovano četverosatno predavanje dr. Osmanagića  pod pokroviteljstvom UNESCA o novom pogledu na fenomen piramida u svijetu s hronologijom otkrića i istraživanja Bosanske doline piramida. Dvije stotine pedeset posjetilaca je vrlo pažljivo saslušalo predavanje Osmanagića nekoliko puta ga prekidajući dugotrajnim aplauzom.

Između ostalog, dr. Osmanagić je govorio i o sličnostima u primjeni sakralne geometrije i geomantije (“feng shui”) prilikom gradnje bosanskih piramida i Imperijalne citadele “Thang Long” u Hanoju. Naime, graditelji u doba dinastija Ly i Nguyen su raspoređivali objekte prema stranama svijeta, formirali vještačke vodene tokove pravca istok-zapad, te poznavali geometrijski raspored “Cvijeta zivota” (“Flower of Life”).

Predavanje je putem interneta, a zahvaljujući organizaciji HUESA, direktno prenošeno na 150 skype konekcija, od Brazila i Rusije, do Tajlanda i Australije. Nakon predavanja su se, uz mnogobrojna pitanja, čuli i pohvalni komentari Vijetnamaca koji su već posjetili Visoko i bosanske piramide.

Organizatori su Osmanagiću, uz stručno vođstvo, pokazali tri lokacije pod UNESCO-vom zaštitom u ovoj zemlji koja danas broji 90 miliona stanovnika: najstariju pagodu u Hanoju “Tran Quoc”, arheološka istraživanja u Imperijalnoj tvrđavi s hramom i dvorom “Thang Long” te nacionalni park “Cuc Phuong” u provinciji Ninh Binh sa prahistorijskim nalazima.

Tri dana se u Vijetnamu govorilo o Bosni i Hercegovini u pozitivnom kontekstu, kao zemlji arheologije, drevnih civilizacija, piramida i kamenih kugli, turizma i volontera. 

Zadnje ažuriranje četvrtak, 28 novembar 2013 14:00

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved