Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

FENOMENALAN PRIJEM OSMANAGIĆU U NACIONALNOM MUZEJU U TIRANI

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Nacionalni muzej u glavnom gradu Albanije Tirani, bio je sjedište nesvakidasnjeg predavanja 23. oktobra 2014. Mediji su najavili predavača kao čovjeka koji mijenja knjige historije i pronalazača najvećih piramida u svijetu.

Velika dvorana glavnog državnog Muzeja je bila prepuna. U prednjim redovima sjedili su akademici, dekani, profesori, bivši i sadašnji ministri, vjerski uglednici, umjetnici, poslovni ljudi, književnici, novinari, gosti iz Albanije, Makedonije i sa Kosova. Među njima i član Upravnog odbora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Muhamed Čatić iz Dubaija. U zadnjim redovima mladi Albanci žedni znanja i istinitih informacija.

Upravo su oni priredili poseban doček dr. Semiru Osmanagiću na ulazu u Muzej riječima da već godinama prate projekt istraživanja bosanskih piramida i da je on njihov idol.

Više od 250 prisutnih bez riječi je pratilo dvosatno izlaganje istraživača koji je obišao gotovo sve piramide svijeta, megalitne spomenike, kamene kugle i druge lokacije koje će pisati jednu sasvim drugačiju povijest. Priča o bosanskim piramidama zauzela je centralni dio Osmanagićevog izlaganja i izazvala je simpatije svih prisutnih.

Kulminacija u gledalištu je bila u momentima kada je dr. Osmanagić govorio o zaboravljenim megalitnim zidovima, kamenim kuglama i tumulusima na tlu Albanije koji su znatno stariji od doba antičke Grcke. Citirao je “Enciklopediju Britaniku” koja tvrdi da su primitivna plemena Albanije dočekali dolazak civilizacije tek s antičkim Grcima. Osmanagić je pozvao akademsku javnost i istraživače ove zemlje da istražuju stariju prošlost koja svjedoči u civilizacijskim uzletima na albanskom tlu. Pri tome je nekoliko puta prekidan burnim aplauzima.

Nakon predavanja slijedila su mnogobrojna pitanja, komplimenti predavaču i komentari prisutnih u dvorani. Osmanagić je obećao da će se vratiti u Albaniju i pridružiti naporima za istraživanja prahistorijskih fenomena u ovoj zemlji. Mnogi su najavili svoj posjet Visokom i Bosanskoj dolini piramida. Inače, predavanje su u potpunosti snimile tri televizijske stanice koje će ga kasnije i emitirati u svojim programima.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 27 oktobar 2014 09:20
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved