Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

PRVA LOGORSKA VATRA U APRKU ‘RAVNE 2’

ponedjeljak, 24 septembar 2018 08:17 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Jedinstveni Arheološko-turistički park „Ravne 2“ i stotine razdraganih i energijom ispunjenih posjetilaca iz Visokog, Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta, ove subote, 22.septembra 2018.godine je zajednički, uz muziku, ples, pozitivnu energiju i druženje, dočekalo jesen, tačnije jesenji ekvinocij.

Festival povodom dolaska jeseni i jesenjske ravnodnevnice, bio je prilika za posjet parku „Ravne 2“, ali i uživanje i degustaciju, kako tradicionalnih bosanskih proizvoda, tako i bosanske kafe iz najveće džezve na svijetu. Uz pomenuti vid uživanja, na pozornici parka „Ravne 2“ upriličen je i muzičko-plesni program, pa su prisutne zabavljali Hare Krishna iz Sarajeva, zatim mađarski muzičari uz izvedbe šamanskih pjesama, te na kraju Accoustic Duo iz Visokog, koji čine Abas i Amina.

Uz degustacije i prigodan program, organiziran je i još jedan u nizu sajmova, na kojima su bili ponuđeni kristali, minerali, drago kamenje, raznorazni suveniri i nakit, kao i organska hrana.

Na samom kraju programa prisutni su se uputili prema dijelu u kojem se nalazi nova, multimedijalna konferencijska sala, ispred koje je zapaljena velika logorska vatra.

Svi prisutni, koji su ovu subotu odlučili provesti u parku „Ravne 2“, sa sobom nose samo pozitivne impresije, a mi smo zabilježili i dio atmosfere sa festivala povodom Jesenjeg ekvinocija, koje vam donosimo u našoj fotogaleriji.

BOSANSKE PIRAMIDE NA SJECIŠTU 281 METEORSKOG KRATERA

ponedjeljak, 24 septembar 2018 07:10 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Finski istraživač mr.sc. Mika Viripiranta, sproveo je interesantno i pionirsko istraživanje. Naime, analizirao je lokacije 1.140 meteorskih kratera na Planeti, koristeći EDEIS bazu podataka (Expert database on Earth Impact Structures), autora s Instituta za matematiku i matematičku geofiziku iz ruskog Novosibirska. Ovo je naučno najvjerodostojiniji izvor kratera na Zemlji, koji su nastali udarom meteora.

Koristio je vrh Bosanske piramide Sunca kao referentnu tačku i povlačio linije spajajući meteorske kratere. Prihvatao je samo one kratere kroz koje je linija prolazila tačno kroz sredinu.

Zaključio je da postoji 281 linija s dva ili više kratera koji prolaze kroz vrh Bosanske piramide Sunca. Na pojedinim linijama se nalazi šest ili sedam kratera.

Kada je pomakao liniju nekoliko kilometara od vrha Bosanske piramide Sunca, broj linija s meteorskim kraterima pao je na nulu.

Zaključak: lokacija izbora gradnje najveće piramide na svijetu, Bosanske piramide Sunca u Visokom, izabrana je vrlo pažljivo.

U prilogu su data imena meteorskih kratera i linije koje spajaju eneergetski kompleks Bosanske doline piramida s njima.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved