Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

FANTASTIČNA ZNANJA STAROINDIJSKIH FILOZOFA (59)

Dok je u Europi bilo bronzano doba, u Indiji su filozofi vec razmisljali o stvaranju Kosmosa. Naravno, ovo njihovo razmisljanje nije bilo bez uticaja religije, tako da njihova izvorna objasnjenja danas ne mozemo smatrati znanstveni.

Ali ako sa ovih objašnjenja skinemo magično-mistični veo, začudit ćemo se koliko su indijski filozofi bili blizu stvarnosti koju je Zapad otkrio tek u posljednja dva stoljeća.

PODJELA VREMENA: U praktičnom životu Indusa najvažnija jedinica vremena bila je solara godina. Vise solarnih godina davale su veće jedinice vremena. Riječ je o takozvanim 'jugama'. Indusi su razlikovali četiri 'juge', ali one nisu bile podjednako dugčke.

Četiri 'juge' stvarale su 'mahajugu' (veliku 'jugu'), a 72 'mahajuge' činile su period 'mantvantare'. Tačnije – jedna 'manvantara' sastojala se od 71,428.571 'mahajuge', a četrnaest 'mantvantare' sačinjavali su vremenski period koje se nazivao 'kalpa'!

Proračunato u godine jedna 'kalpa' jednaka je četiri milijarde i petsto miliona godina!

Danas ne poznajemo nijednu religiju koja računa sa toliko dugim vremenskim periodom. Jevreji računaju sa 6700 godina, Maje sa najviše 12.000 godina, ali sa milijardama godina – kako vidimo – samo računaju Indusi.

Ipak, 'kalpa' nije najveća vremenska jedinica sa kojom su računali prastari indijski filozofi. Prema njihovim razmisljanjima 'kalpa' je bila samo – 'jedan jedini dan Brahme, Boga stvoritelja'!

Kako to objasniti?

PULSIRAJUĆI SVEMIR: Prema staroj indijskoj filozofiji, u praskozorju stvaranja, Brahma je iz svojih pluća izdahnuo Svemir, koji se otada širi, i širit će se sve dok traje Brahmin dan!

Kada padne noć Brahma u svoja pluća udiše cjelokupni Kosmos, sav, bez ostatka. To se dogadja i narednog Brahminog dana, i dana, nakon tog dana, itd.

Tako su stari Indusi poetskim jezikom opisali nešto što savremena znanost naziva – pulsirajućim svemirom! A takva teorija nastala je na Zapadu tek pedesetih godina prošlog stoljeća i nazvana 'Big-beng'!

No vratimo se indijskom Bogu stvoritelju i zadivljujućim eonima vremena koje ngovještvaju prastari indijski filozofi. Indusi Brahmin dan nazivaju 'kalpom', a jednako toliko dugu noć označavaju izrazom 'pralaja'. Recimo, na kraju, da se Brahmina godina sastoji od 360 dana, to jeste od 360 'kalpi' i isto toliko 'pralaja', a Brahmin cijeli život traje – stotinu godina!

Fantastično!

ESKLUZIVNO: Ekspedicija “Rapa Nui”

http://www.bosnic.com/Pocetna-00010.html

 

AKCIJA: JEDNA KNJIGA - 3,00 EURA

Kliknite na naslovnu stranu knjige!

Zadnje ažuriranje četvrtak, 30 mart 2017 10:58
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved