Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

ARGONAUTI ATLANTIKA (61)

Za piramide u Egiptu i Meksiku zna gotovo cijeli svijet. No, malo je onih koji znaju da slične građevine postoje i na Kanarima!

Sve više istraživača drevnih civilizacija vjeruje da bi tajanstvene piramide na Kanarskim otocima, ekskluzivnoj turistickoj destinaciji na Atlantiku, mogle buiti karika koja nedostaje između antičkog Egipta i nestalih civilizacija Centralne Amerike. Javnosti je poznato da je u to, prije smrti, iskreno vjerovao i čuveni norveški istraživač Tor Hejerdal (Thor Heyerdahl, 1914. – 2002.).

Prema Hejerdalovom dubokom uvjerenju, pričao mi je za života prilikom susreta u Italiji, dvije - deset metara visoke kamene gradevine - mogle bi da dokažu za sada znanstveno nepotvrđenu teoriju da su antički pomorci sa Kanarskog otočja redovito plovili preko Atlantskog okeana nekoliko hiljada godina prije nego što je Kristofer Kolumbo (Christopher Columbus, c. 1451. – 1506.) otkrio Novi svijet!
Na neki nacin, ukoliko vjerujete u postojanje legendarne Atlantide, oni su uz pomoc prastarih izvora i pomorskih karti, slijedili put kojim su redovito plovili sjajni pomorci ove hipoteticne civilizacije.

ENIGMA U SREDIŠTU PIRAMIDE: Piramide sa Kanara nesumnjivo imaju jako mnogo sličnost sa piramidama koje su podigizali stari Egipcani, te pripadnici srednjoameričkih civilizacija Maja (Maye) Asteka (Azteci). Njima je predhodila Atlantida, kao svojevrsno izvorište i inspiracija mnogih kulturnih i graditeljskih dometa. Tor Hejerdal je za postojanje ovih piramida saznao krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, iz jednog članka objavljenog u španjolskim novinama o grupi mističara na Kanarima koji vjeruju da je Zemlja naseljena iz svemira i koji koriste piramide za svoje neobične misticne obrede.

Teorija Tora Hejerdala je bila nešto drugačija: on je smatrao da su tradiciju podizanja piramida na ostrvo donijeli zagonetni Guanči (Guanchi), starosjedeoci otoka Tenerifa, a ne prapovijesni misionari iz svemirskih njedara.


O tajanstvenom porijeklu Guanča, pripadnika rase bijelih starosjedilaca koje su Španjolci zatekli na Tenerifima, kada su se prvi put iskrcali na Kanarske otoke, postoje različita nagadanja i o tome se u ovom tekstu nećemo temeljitije baviti. No, zanimljivo je da su i oni, kao i stari Egipčani, mumificirali svoje mrtve (?!), a njihovi običaji i tradicije i danas su predmet naučnih istraživanja ne samo u Španjolskoj, nego i u svijetu.

Koristeci najsavremeniju elektronsku opremu, Tor Hejerdal je utvrdio da u centru piramida postoji nepoznat objekat, koji nije načinjen ni od vulkanskog materijala, a ni od zemlje. Zajedno s timom uglednih arheologa iz više europskih zemalja, on je namjeravao da iskopa nepoznati predmet, kako bi utvrdio njegovu starost, materijal od koga je napravljen i mogucu namjenu. Pošto su lokalne vlasti bile od pocetka protiv iskopavanja na grobljima Guanča, Hejerdal nažalost nije okoncao svoja istraživanja, jer je uskoro morao da napusti Tenerife.

Hejerdal je otputovao je u Južnu Ameriku, gdje je nekoliko sedmica u Peruu istraživao Piramidu Sunca i Piramidu Mjeseca. Pricao mi je da se iskreno nadao da ce mu lokalne vlasti na Kanarima, ipak, odobriti nastavak istraživanja, ali se to nije dogodilo, jer su službena lica u Gimaru ostala pri svom stavu da je “suludo iskopavati nekoliko starih kamenova" i da je budućnost važnija od prošlosti.

KO SU GUANČI: U meduvremenu, priča o tenerifskim piramidama postala je zanimljivom cijelom svijetu. Da bi stišala taj interes i prigušala osude sa otoka se oglasila lokalna arheologinja Marija Garsija (Garcia), koja je objavila da su njene kolege arheolozi, koje su navodno razgovarale sa stanovnicima ostrva došli do saznanja da su piramide podigli prvi španjolski doseljenici.

"Oni misle da piramide mogu biti stare najviše 100 godina", izjavila je Marija Garsija. "Nipošto se ne mogu uklopiti u neku teoriju o tome da one predstavljaju neku vezu između južnoamerickih, egipatskih i piramida sa legendarne Atlantide!...”


Medutim, Arne Skjersveld (Skjolsvold), istraživac u Hejerdalovom muzeju "Kon-Tiki " u Oslu, ima potpuno drugacije mišljenje.

"Piramide su vjerovatno mnogo starije od vremena dolaska Španjolaca na Kanarska ostrva. One imaju zanimljivu i neobicnu strukturu i trebale bi, svakako, biti istražene!... "

Postoje dvije piramide u blizini Gimara i nekoliko slicnih objekata na drugim Kanarskim ostrvima. Kanari se nalaze na razdaljini od 50 do 250 milja od africkog kopna i bili su poznati Feničanima, Rimljanima, Kartaginjanima i drugim antičkim moreplovcima. Ali, niko ne zna kako su i odakle Guanči stigli ovdje. Oni su – moglo bi se kazati - bili divlji, bijeli narod koji je koristio oruđa napravljena od grubog kamena. Nisu imali lukove i strijele, nisu koristili metale i nisu posjedovali nikakva znanja za pravljenje brodova ili camaca.

Iako je njihov jezik gotovo zaboravljen, pouzdsrodano se zna da je sličan jeziku Berbera u Sjevernoj Africi. Jednako tako i mjerenja oko hiljadu starih skeleta u Arheološkom muzeju u Santa Kruzu (Cruz) na Tenerifima potvrdila su da Guanči, možda, pripadaju berberskoj rasi!

OSTAJE TAJNA: Guanci su gotovo potpuno istrijebljeni u španjolskim osvajačkim pohodima u 15. sstoljeću. Veliki broj pripadnika tog naroda je direktno stradao u bitkama sa Španjolcima, a još veći ih je broj umro od zaraznih bolesti koje su na Kanare donijeli Španjolci. Oni koji su preživjeli ili su prodani kao roblje, ili su, što je bio rjeđi slucaj, stupili u brak sa Španjolcima i tako se s vremenom potpuno asimilirali. Međutim, i pored nevesele i tragične prošlosti, sadašnji stanovnici Kanarskih ostrva sa ponosom isticu da su – Guanči!

Arheolog Marija Garsija kaže:

“Najraniji podaci koje imamo o njihovom prisustvu datiraju iz prvog vijeka prije naše ere, a raspolažemo više nego pouzdanim podacima da su na ovim ostrvima živjeli u petom stoljeću naše ere. Najveca misterija je kako su i odakle došli ovdje, pošto nikada nisu pronadeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali da su se oni bilo kada u svojoj historiji koristili brodovima, camcima ili nekim drugim primitivnim plovilima!..."

Jedna od teorija kaže da su prvi ostrvljani stigli na Tenerife sa feničanskim moreplovcima iz Kartagine. Kada su Rimljani uništili Kartaginu, linije snabdjevanja su bile prekinute i civilizacija Guanca je bila osudena na lagano umiranje.

Njihovo kameno oruđe je čak grublje i primitivnije nego ono iz predistorijske Europe. Iskopavanja piramida, međutim, mogla bi pružiti dokaz (koji su arheolozi dugo vremena tražili) o izgubljenom znanju o metalima i izgradnji brodova.

I konacno, mogla bi staviti izgubljenu kariku u lanac saznanja koji povezuje piramide u Egiptu sa sličnim zdanjima u civilizacijama Maja i Asteka u Južnoj Americi i Meksiku, te legendarne Atlantide, blistave hipotetične civilizacije o kojoj su egipatski žreci, čuvari tajnih znanja u faraonskom Egiptu, pripovijedali starom grčkom znatiželjniku i filozofu Solonu (VI st. p.n.e.).

ESKLUZIVNO: Ekspedicija “Rapa Nui”

http://www.bosnic.com/Pocetna-00010.html

 

AKCIJA: JEDNA KNJIGA - 3,00 EURA

Kliknite na naslovnu stranu knjige!

Zadnje ažuriranje četvrtak, 22 juni 2017 19:39
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved