Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

PORUKE IZ NINIVE (40)

„Tim Babilonom vladalo je mnogo kraljeva koji su zidove i hramove sagradili, a među njima i dve žene. Ona koja je davno vladala i kojoj je ime bilo Semiramida podigla je nasipe na ravnici vredne da im se čovek divi. To su bili Semiramidini vrtovi.“

Herodot, otac povijesti (484. - 424. pr.n.e.)

Nikada se u životu nisam osjećao tako čudo i ushićeno. Kao da me je vremeplov izbacio u neko drugo vrijeme i neki nepoznati svijet. Oko mene nestvaran prizor - spržene ruševine, masivni zidovi od glinenih opeka, čudni reljefi krilatih biblijskih životinja, neobični profili davno zaboravljenih kraljeva sa dugim uredno uvijenim bradama I neobičnim odorama, ratnici u punoj opremi, scene iz dramatičnog lova… Kao da čujem bolnu riku lavova i daleki topot ubojitih ratnih kola.

Bože, gdje li sam to zalutao?!…

BIBLIJSKI GRAD: Doživljaj je bio potpun i realan. Ovladao je cijelim mojim bićem, navodeći me na varljive pomisli da možda ponovo sanjam snove koji su me ispunjavali dok sam sjedio u srednjoškolskoj klupi na času povijesti.

- To je sve što je ostalo od Ninive!

Glas mog vodića povratio me u stvarnost. Da, da, oko mene je ono što je ostalo od veličanstvenog sumerskog i asirskog grada Ninive (Nineveh), blistave prijestolnice kralja Sanheriba podignute u čast boginje ljubavi i rata Ištar. Ratovi su nažalost ovdje već odavno nadvladali ljubav pa je Niniva doživjela tragičnu sudbinu – uništavale su je mnoge ratne horde da bi joj posljednje rane zadali ovih dana pripadnici IDIL-a.

Legende pripovijedaju da je Ninivu na obalama rijeke Tigris osnovao Nimrud, praunuk proroka Noe (Noah), a biblijski pisce smatrali su je zakletim neprijateljem Judejskog kraljevastava.

Burna prošlost ovog grada duža je od pet hiljada godina i nije čudo da je posljednjih nekoliko stoljeća svojevrstan izazov najuglednijim arheolozima svijeta. Zbog njene prošlosti i njenih nebrojnih tajni privukla je i moju pažnju, pa sam te, 1981. godine, kao omađijan pohrlio među njene nekada veličanstvene zidine, dugo vremena poznate pod sumerskim imaneom Bad-Imgallabi-Lu-Susu - Zidine čija slava odbija neprijatelja!

KRALJEVSKE LISTINE: Među najinteresantnijim otkrićima arheologa koji su istraživali ruševine Ninive spadaju takozvane Kraljevske listine, koje je navodno izradio babilonski sveštenik Berosos, u trećem ili četvrtom stoljeću prije nove ere. O njima sam opširno pisao u knjizi 'Tajne isčezlih civilizacija'. Riječ je o šematičnim glinenim tabelema, koje još uvijek zbunjuju znastvenike svijeta. Jer, kako objasniti njihov sadržaj što se odnosi na broj godina koje se pripi­suju vladavini prepotopnih sumerskih kraljeva. U njima doslovno stoji:

''Kada je kraljevska čast sišla s nebesa, Eridu je postao sjedište kraljevstva. U Eridu je Aliulim vladao 28.000 godina kao kralj. Alalgar je vladao 36.000 godina - dva su kralja vladala 64.000 go­dina. Eridu je bio napušten i njegovo je kraljevstvo bilo prenijeto u Badtibiru.

U Badtibiru, Enmenluanna je vladao 43.200 go­dina. Emengalanna je vladao 28.000 godina; Dumuzi, pastir, je vladao 36.000 godina - tri su kralja vla­dala 108.000 godina. Badtibira je bila napuštena i njeno je kraljevstvo prešlo u Larak.

U Laraku je Ensipazianna vladao 28.800 godina - jedan je kralj vladao 28.800 godina. Larak je bio napušten i njegovo je kraljevstvo prešlo u Sippar.

U Sipparu je Enmeduranna vladao 21.000 go­dina kao kralj. Sippar je bio napušten i njegovo je kraljevstvo prešlo u Šuruppak.

U Šuruppaku je Ubar-Tutu vladao 18.600 go­dina kao kralj.

Svega skupa, pet gradova, osam kraljeva je vla­dalo 241.200 godina.

I onda je Potop bio na Zemlji...''

SVJEDOCI POTOPA: Tada nahrupi Opšti potop, zapisao je 1949. go­dine K. V. Keram u svom romanu o arheologiji 'Bogovi, grobovi i učenjaci', pokušavajući da rekonstruira ta pradavna vremena. Dogodi se novo stva­ranje ljudskog roda od plemena Ut-napištia. I kra­ljeve, što se sada spominju, kasniji babilonski uče­njaci, koji oko 2100. godine prije nove ere pišu svoje kronike, broje kao apsolutno istorijske lično­sti.

Budući da se u redovima tih vladara nalazi više njih, koji u legendi, nastaloj u isto vrijeme, žive kao bogovi i polubogovi, i budući da se o prvoj di­nastiji nakon Potopa još tvrdi da njezina 23 kralja zajedno vladahu 24.510 godina, tri mjeseca i tri i po dana, nije čudno, što zapadni istraživači nisu ispo­četka vjerovali Kraljevskim listama.

Nije čudo naročito stoga, jer se do našeg sto­ljeća arheolozima nije posrećilo da imaju i jedno kraljevsko ime prije osme dinastije poslije Potopa. Ali, kada je Leonard Vuli, engleski arheolog - ama­ter, vlastitim očima vidio kako neprestano izlaze na vidjelo stari slojevi najstarije kulture, on je počeo sve više vjerovati zapisima sveštenika Berososa.

U brežuljku El Obeid kod Ura, u Kaldeji, Vuli pronađe hram boginje majke Nin-kursag, što sa stubovima, terasom, prednjom dvoranom, obilnim mozaicima, skulpturama lavova i jelena, bijaše naj­starija građevina na svijetu. U tom hramu nađe on i jedno zlatno zrnce. Na njemu je jasno pisalo A-ani-pada!

Međutim, nekoliko dana kasnije; engleski istra­živač pronađe i jednu ploču od vapnenca na kojoj je klinastim pismom bilo ispisano da je zgradu po­svetio 'A-ani-pada, kralj Ura, sin Mes-ani-pada, kralja Ura'.

Ovo otkriće svojevremeno je izazvalo pravu senzaciju. Jer, ime Mes-ani-pada se navodilo i u kraljevskim listama za koje se dugo vjerovalo da su proizvod bujne mašte dokonog babilonskog sve­štenika Berososa.

Sada, poslije otkrića Leonanda Vulija, moralo se povjerovati da su kraljevske liste istinite, a kra­ljevi koji se u njima pominju - istorijske ličnosti!

Ali time se ne iscrpljuju tajanstvene poruke iz Ninive.

Naprotiv, tu one zapravo počinju…

ZAPIS O KOZMIČKOJ KATASTROFI: Među brojnim artefaktima otkrivenim prije nešto više od 150 godina među porušenim zidinama Ninive i pohranjenim u Britiš muzeju nalazi se i neobični kružni glineni tablet nalik disku. Na njemu su utisnuti neki šifrirani proračuni ispisanim starosumerskim klinastim pismom, te crteži i grafike, koje znanost nije znala odgonetnuti sve do 2008. godine. Tek te godine, dvojica engleskih znastvenika, Alan Bond i Mark Hempsell sa Univerziteta Bristolu, uz pomoć posebno napravljenog kompjuterskog programa, uspjeli su dešifrovati poruku sa glinenog diska.

Ispostavilo se da je riječ o precizno zabilježenoj poruci koja govori o jednom uzbudljivom svemirskom događaju koji se odigrao na noćnom nebu prije više od pet hiljada godina – preciznije 29. juna 3123. godine prije nove ere po julijanskom kalendaru. Riječ je o golemom nebeskom tijelu, najvjerovatnije asteroidu, koji leti zvjezdanom konstalacijom Ribe, krećući se prema našoj planeti. Znanstvenici su precizno rekonstrirali njegovu putanju i ustanovili da se ona morala završiti uz katastrofalnu eksploziju negdje u austrijskim Alpama, u području bogatim kristalnim stijenama, u blizini mjesta Köfels. Izašli su na teren, ali nisu našli nikakve razarajuće tragove niti ostatke svemirskog objekta. Naknadnim proračunima, ustanovljeno je da je asteroid (?!) letio pod uglom od šest stepeni i da je eksplodirao visoko iznad planinskog područja Gamskogel, tako da iza sebe nije ostavio nikakav krater.

ZBUNJUJUĆA PITANJA: Nije nepoznato da su nebeska tijela različitih veličina u prošlosti udarala na našu planetu nanoseći joj katastrofalne ožiljke. U jednoj takvoj svemirskoj katastrofi možda je nestala i legendarna civilizacija Atlantida. No, ono što je zbunjujuće jeste da su drevni narodi vrlo pomno pratili sve ono što se dešavalo na nebu prije više od 5000 godina, a učenjaci Ninive – kako vidimo - čak su sve te događaje i precizno bilježili!

Otkud im ta fantastična astronomsko znanja? Kako to da se njihov proračun Mjesečeve putanje razli­kuje od naših najnovijih rezultata samo za 0,4 sekunde? Kako su uspjeli da izračunaju da godina traje 365 dana, šest časova i jedanaest minuta, što se od današnjih proračuna razlikuje samo za - tri minuta?! Kako se može objasniti činjenica da su se u tim davnim vremenima već znali služiti s petnaestoznamenkastim brojevi­ma, kada je, recimo, i za stare Grke već pri deset hiljada započinjala beskonačnost? Naime, na jednoj glinenoj krhotini na brežuljku Kujundžik u Ninivi pronađen je rezultat nekog drevnog proračuna s brojčanom vrijednošću od -  195,955.200.000.000!

Godinama kasnije mnogi učenjaci, od arheolo­ga do matematičara i fizičara, pokušavali su da odgonetnu šta je tako fantastično velika cifra mogla da znaci drevnim Sumercima. Tajnu je odgonetnuo američki znanstvenik francuskog porijekla Moris Šatelen. U svojoj knjizi 'Jesu li nam preci stigli iz Sve­mira?' Šatelen objašnjava:

SLOŽENI PRORAČUNI: ''Sumerci, čije je porijeklo još nepoznato, bili su izvanredni astronomi. Poznavali su period revo­lucije i konjunkcije svih planeta, Čak Urana i Neptuna, i podijelili su solarni dan na 86.400 sekundi, dakle, 24 sata od 60 minuta sa po 60 sekundi.

Shvatio sam da misteriozni broj sa Kujundžika mora da bude neki vrlo dug vremenski period iz­ražen u sekundama. Izračunao sam da broj pred­stavlja tačno 2.268 miliona dana od po 86.400 se­kundi svaki. To je već bio dobar početak, ali mi nije bilo jasno šta treba da znači tako dug vremenski period, više od šest miliona godina, dakle duži od čovjekovog postojanja na Zemljii. Srećom, sjetio sam se da su  Sumerci,  između ostalog,  znali za astronomski fenomen poznat pod nazivom 'unapredno pomjeranje ravnodnevnica', koji pokreće oso­vinu rotacije naše planete oko ekliptičnog pola za 9,450.000 dana ili oko 26.000 godina.

Tada sam doživio najveći šok u svom životu. Otkrio sam da 2.268 miliona dana sasvim tačno predstavlja 240 ciklusa unaprednog pomjeranja ravnodnevnica sa po 9,450.000 dana svaki! Drukčije rečeno, sveti broj iz Ninive je predstavljao za tajanstvene Sumerce 240 ciklusa rotacije godišnjih doba oko zodijačkog kruga, ali izražen u sekunda­ma, umjesto u danima ili godinama, kako to čine današnji astronomi.

Tako sam shvatio da je ta više nego fantastična cifra od 195,955.200.000.000 sekunda upravo čuvena 'velika konstanta' našeg planetarnog sistema koju su astrolozi i astronomi pokušavali da otkriju tokom gotovo dvije hiljade godina, a koju su, nevjerovatno, njihovi drevni preci izračunali još prije - 64.800 godina!''

ASTRONOMSKA ZNANJA: Ali, nije to jedino što već decenijama zbunjuje znanstveni svijet kada su u pitanju drevni stanovnici plodne Mezopotamije! Kultura Sumeraca prepuna je zapanjujućih zagonetki, koje će još dugo golicati maštu hladnokrvnih istraživača i arheologa.

Pretpostavlja se da su Sumerci napisali prve knjige na svijetu, da su znali za statički elektri­citet i električnu struju, služili su se galvanskim baterijama i galvanoplastikom. Poznavali su i mno­ga znanja iz oblasti optike, a pretpostavlja se da su čak znali i za mikroskop. Lahko je moguće da su poznavali i tajnu savlađivanja gravitacije i lebdenja i da su se služili antigravitacionim in­strumentima!

I njihova znanja iz astronomije, po svemu su­deći, bila su više nego fantastična. Znali su da se naš prirodni satelit okreće oko naše planete, a Zem­lja oko Sunca. Znali su za Uran i Neptun, mada je ova  prva planeta samo u vrlo rijetkim prilikama vidljiva golim okom, dok se Neptun nikada ne može vidjeti. Njihova učenja podsjećaju nas da Mars ima dva Satelita, Jupiter četiri, Saturn sedam, a Uran dva i da komete dolaze i prolaze u pravilnim vre­menskim razmacima.

Sumerci su znali, a kasnije ćemo vidjeti da su to znali i Egipćani i Maje, da se sve planete i nji­hovi sateliti istog datuma i u istoj tački svakih 2.268 miliona dana, to jest svakih 6,300.000 godina od 360 dana nalaze u istoj ravni na nebu!

Na jednoj od mnogobrojnih glinenih pločica otkrivenih u Ninivi, neki sumerski zvjezdoznanac je nacrtao pored Mjeseca dvije zvijezde - Alfu i Betu iz sazviježđa Blizanaca!

Sudeći prema njihovoj poziciji, slika na pločici je prikazivala ne­beski svod od prije - šest hiljada godina!

Fantastično!

Slijedi: U SJENCI BABILONA

KSKLUZIVNO: Ekspedicija “Rapa Nui”

http://www.bosnic.com/Pocetna-00010.html

AKCIJA: JEDNA KNJIGA - 3,00 EURA

Kliknite na naslovnu stranu knjige!

Zadnje ažuriranje srijeda, 01 april 2015 12:21
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved