Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

Nekolicina učenika visočke Osnovne škole „Kulin ban“, kao i učenici od šestog do devetog razreda Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Dobrinja pored Visokog, proveli su utorak 18.juna na izletu u Arheološko-turističkom parku „Ravne 2“.

- Ovdje su učenici od šestog do devetog razreda naše osnovne škole, kao i svi naši nastavnici, a u pitanju je završni školski izlet za ovu školsku godinu. Djeca su imala priliku obići park „Ravne 2“ i uživati u sadržajima koje ovdje imate, te imati i sjajne prezentacije vodiča Fondacije, dok je za nastavnike upriličen i obilazak Prahistorijskog labirinta tunela Ravne. Ovo je bila i neka vrsta nagrade za naše uspješne učenike, za kraj školske godine, a ovo je zaista idealna lokacija, ne samo za ovu vrstu izleta, već i za školske časove u prirodi, koje ćemo, sasvim sigurno, u budućnosti sve češće održavati na ovim predivnim lokacijama. – kazali su nam direktor OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Tarik Hadžić i njegova kolegica, nastavnica iz OŠ „Kulin Ban“ Mirha Haračić.

I dok su učenici obišli brojne labirinte parka „Ravne 2“, uživali u slikanju pored skulptura i replika kamenih kugli, te odmarali u Magičnoj šumi, nastavnici su obišli i tunel Ravne, a svi zajedno su nam kazali kako će u budućnosti koristiti svaku priliku koja se ukaže, za dolaske u park „Ravne 2“, te održavanje časova u prirodi, ali i drugih aktivnosti, jer sadržaji parka su toliko raznovrsni i toliki je broj edukativnih sadržaja, da je prava šteta ne iskoristiti ih i za školske namjene. Domaćin u parku „Ravne 2“ je bio vodič Fondacije, Emir Zubić.

Srijeda 19.juni u Kompleksu Ravne bila je u znaku posljednjih priprema pred početak ovogodišnjeg ljetnog festivala „Summer Solstice Festival“ (SSF). I dok su s jedne strane vrijedni uposlenici Fondacije privodili kraju pripremu štandova za sajamski dio festivala, na ljetnoj pozornici sklapala se konstrukcija, te montirala rasvjeta i zvuk, koji će ove godine biti na vrhunskom nivou, i u nivou velikih festivala koji se održavaju u našoj zemlji i regiji.

- Sajamski dio festivala će imati 50 štandova na kojima ćemo imati više različitih vrsta proizvoda i ponude. Tu je dio s mineralima, kristalima i dragim kamenjem, zatim dio koji se odnosi na zdravu hranu i proizvodnju, odnosno organske proizvode, kao i dio sa pčelinjim proizvodima i medom, te suvenirski dio sajma. Uporedo sa sajmom privodimo kraju pripreme i za festivalski dio programa, pa je tako stigla zaista moćna i kvalitetna rasvjeta, kao i zvuk, koji će biti postavljeni na našoj ljetnoj pozornici i koji publici garantuju vrhunski užitak. Multimedijalna sala već je otvorila naš ovogodišnji sajam, održana su već neka od predavanja, a i u nastavku festivalskog dijela bit će održana zanimljiva predavanja, kao i promocija jednog filma. Ono što je najbtinije, sve je spremno za početak festivala, a ja još jednom koristim priliku da u svoje, kao i u ime Fondacije pozovem sve zainteresirane da nam se pridruže u ova četiri dana trajanja festivala i da svi zajedno uživamo u bogatom programu i prekrasnom ambijentu Arheološko-turističkog parka „Ravne 2“. – kazala nam je programska direktorica parka „Ravne 2“, Azra Ohran Zubić.

Arheološko-turistički park 'Ravne 2' od četvrtak 20. juna, pa sve do nedjelje 23.juna, bit će domaćin četvrtog po redu 'Summer Solstice Festivala', festivala i sajma povodom dolaska ljeta. Organizator je Fondacija 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca', a u četiri dana trajanja, planirana su brojna predavanja, sajam organske hrane, meda i pčelinjih proizvoda, kristala i minerala, kao i bogat muzički program.

"Iz godine u godinu festival je bogatiji i sadržajniji, a namjera je da se u Visokom obilježava početak ljeta, kao što se u Sarajevu obilježava Nova godina. Velika čast i zadovoljstvo nam je što ove godine imamo dvije velike regionalne zvijezde, Gorana Karana i Branka Đurića Đuru, ali i brojne druge goste iz cijelog svijeta. Ulaz na sve događaje je potpuno besplatan, pokrovitelji festivala ove godine su Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Visoko, a sponzor naša kompanija Vispak", kazao nam je direktor Fondacije, Semir Osmanagić.

Posjetioci iz Visokog, okolnih gradova, ali i cijelog svijeta imat će priliku prisustvovati predavanjima dr. Semira Osmanagića, Ken Rola (Rohla) (SAD), Patris Marti (Marty), radionicama joge i meditacije, ali i uživati u nastupima bendova Sar E Roma (četvrtak), Gorana Karana i Vagabundo benda (petak), te Bombaj Štampe (subota) i Pochko & New Primitives (nedjelja), kao i regionalno poznatoj „Đurologiji“ koja je na rasporedu u nedjelju 23.juna od 16:00 sati. Pored pomenutih izvođača, na festivalu će nastupiti i muzičari iz Njemačke, Švicarske, SAD-a i Indije.

IZVOR >>>

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved