Logo
Print this page

DOC HOLLYDAY - ISTINA O JEDNOJ LEGENDI

(Doc Hollyday) (Doc Hollyday)

Još se jasno sjećam petog razreda osnovne škole u Samoboru kada sam ispod klupe, na nesreću u vrijeme sata matematike, gutao stripove o junacima Divljeg Zapada, posebice Wyattu Earpu i Henryu Johnu "Docu" Hollydayu. Dok mi nije doletjela vruća šamarčina nastavnika Musanija koji nije mario za moja ljudska prava a kako nije postojala pravobraniteljica za ovakove prijestupnike nije mi preostalo ništa drugo nego se premjestiti u "magareću klupu" odakle smo mi grešnici, kao postiđeni, promatrali nastavu. I, kada se ukazala prilika, dalje čitali magične crteže i maštali. Još sam tada stvorio zanimljivu simbiozu s mojim kasnijim velikim prijateljem Marijanom Matkovićem zvanim Frenki. On je, naime, nabavljao neograničene količine literature o Zapadu a ja sam rješavao matematičke zadaće za nas obojicu. Što nam je ponekad također priskrbjelo otiske pet prstiju na obrazu. No, legenda o Docu je bila jača. Čak je obitelj Matković svog đukca mješanca nazvala "Vajti". 

Na moju fascinaciju s Docom Hollydayem me podsjetio i nedavni posjet Oatmenu, negdašnjem rudarskom gradiću u Arizoni kojeg danas posjećuju turisti koji žele vidjeti kako je nekada, otprilike, izgledao Tombstone, poprište obračuna kod OK korala, između braće Earp i Doca Hollydaya s jedne i klana Clantonovih i McLureyevih s druge strane. Tombstone je krajem 19. stoljeća procvao zahvaljujući nalazištima srebra pa se tamo slila gomila avanturista i propalica željnih lake zarade. Šerif Wyatt Earp (1849-1929) je, dok je mogao, održavao red uz pomoć svoje braće Morgana i Virgila. Kada je zagustilo, u pomoć je pozvao sušičavog, bledunjavog intelektualca koji je u Filadelfiji diplomirao dentalnu kirurgiju. Ime mu je bilo John Henry Hollyday  (1852-1887). Zbog rano otkrivene tada neizlječive tuberkuloze, bistri je mladac s Istoka odselio u Dallas gdje je otvorio zubarsku praksu koja je, međutim, donosila znatno manje srebrnjaka od kocke. Nakon sukoba sa zakonom, John kojeg su već tada svi zvali "Doc", krenuo je prema jugozapadu SAD. Nakon što je napustio Teksas, lunjao je pograničnim gradovima koje je tresla "zlatna groznica" i pelješio pijane rudare. Iako je bio umiješan u više pucnjava, protivno općem uvjerenju, u toj fazi nije ubio nikog. No, povijesničari se slažu da je bio čovjek opake naravi i alkoholičar koji je smrt od metka pretpostavljao umiranju u krevetu. To ga je naizgled činilo osobito opasnim. Kasnije će Wyatt Earp, sada već pošteni građanin San Francisca, za njega reći da je "bio najsmrtonosniji revolveraš Divljeg Zapada". Pothranjena jeftinim knjižicama, fama o Docu Hollydayu je rasla desetljećima, tako da su njegov povijesno nejasni lik u različitim holivudskim filmovima glumili Cesar Romero, Walter Huston, Victor Mature, Kirk Douglas, Douglas Fowley, Gerald Mohr, Peter Breck, Arthur Kennedy, Adam West, Christopher Dark, Anthony Jacobs, Jason Robards, Sam Gilman, Stacy Keach, Bill Fletcher, Dennis Hopper, Willie Nelson, Dennis Quaid, Randy Quaid i, po svima najbolji, Val Kilmer. Netko je iz naftalina izvadio nešto opširniju priču koju je o Hollydayu prije smrti u snu, 1929. godine, ispričao tada već 80-godišnji Wyatt Earp. Nije bio čovjek zakona ali ni ubojica, rekao je Earp, nego vješti kockar iz nužde, filozof ispunjen gorčinom zbog perspektive rane smrti i najbrži i najledeniji revolveraš kojeg sam ikada sreo...

Više manje, povijesničari se slažu da je tuberan sivkasta lica doista bio nevjerojatno brz ali i - neprecizan. Primjerice, od njegova četiri slavna dvoboja, u jednom je protivnika pogodio u ruku, a drugom metkom okrznuo skalp nekom pijanom kauboju. Vlasnika saloona Charlesa Austina je promašio a ovaj nije čekao Docov drugi pokušaj već je zbrisao na stražnja vrata svog birca. Tek 1879. godine Hollyday je doista nekog ucmekao. Stanovitog Mikea Gordona. Nakon toga je slijedio niz incidenata pod utjecajem golemih količina whiskeya od kojih nijedan nije završio ozbiljnim ranjavanjem ili smrću. I pažljivim proučavanjem suvremenog tiska se vidi da najbolji revolveraš među zubarima i najbolji zubar među revolverašima nije, kako se to naširoko pričalo, nikoga izbo nožem na smrt.

Iako je bio pravi ljepotan u usporedbi s grubim graničarima, za Hollydaya se vjeruje da se rodio sa "zečjom" usnom i "vučjim" ždrijelom. Na slikama se to, zbog niske kvalitete, ne može jasno razaznati. Kockar koji je uglavnom vrijeme provodio u tombstonskom saloonu "Bird Cage" ("Ptičji kavez") imao je životnu pratilju koju su zbog velika organa za njušenje zvali "Big Nose" Kate iliti Nosata Kate. Nije imala samo dobar njuh već i reflekse i u najmanje je dva slučaja Docu spasila život, ne libeći se podmetnuti požar ili se uhvatiti revolvera. Nadživjela je svog čovjeka koji će skončati u 35-oj godini života u nekom sanatoriju za tuberane u Coloradu, a jedino je kasnije pristala potvrditi da je Earpove i Doca povezivalo doživotno prijateljstvo koje je posebno došlo do izražaja upravo u obračunu kod OK korala u kojem je izmijenjeno mnogo metaka, ali je to na kraju glavom platilo svega nekoliko ljudi. U samom duelu najverojatnije dvojica a u kasnijim međusobnim osvetama još trojica. Nakon toga su Earpovi krenuli u novi život u Kaliforniji, s jednim bratom invalidom a drugim sahranjenim u Arizoni u koju se nijedan akter ove legendarne drame neće više nikada vraćati. Wyatt je napustio svoju ženu ovisnu u laudanumu i potražio sreću s lijepom glumicom.

Karen Tenner koja je jedan od brojnih biografa Johna Henrya „Doca" Hollydaya  pokušala je plasirati priču kako je Doc zbog ubojstava uhićivan čak 17 puta, no kako protiv njega nikada nije podignuta optužnica prilično je jasno da su ovakove tvrdnje u službi pothranjivanja mita koji je sve neuvjerljiviji. Malo ga je uzdrmala i priča Big Nose Kate, o tome kako je Doc reagirao nakon pucnjeve kod OK korala. U hotel je dojurio, rekla je, sav izbezumljen i zgrožen, ponavljajući kako je grozno bilo sudjelovati u ovom očito neizbježnom obračunu. Teško je vjerovati da bi se tako ponašao okorjeli, hladnokrvni ubojica pa se doima da je opis Wyatta Earpa realističan. Doc Hollyday je bio čovjek koji nije imao što izgubiti i od života je htio uzeti koliko je mogao. Ok koral, mjesto na kojem se proslavio tog studenog 1881. godine bilo je nužan slijed događaja u nemilosrdnoj borbi za opstanak na granici.

Svakako je mitu o revolverašu oboljelom od neizlječive bolesti najviše pridonijela sjajna gluma Vala Kilmera u klasiku „Tombstone", posebice njegov ranojutarnji obračun s opasnim odmetnikom Johnnyem Ringom. Romantično uskakanje teško oboljelog i iscrpljenog revolveraša na mjesto prijatelja Earpa koji je za Ringa bio prespor i čuvena rečenica „I'll be your huckleberry..." (u širem značenju bi to moglo biti „Tvoj sam čovjek" ili „Biti ću pupoljak koji ćeš ubrati", op.a.) koju je iscjedio prije potezanja kolta ulaze u povijest filmske stvarnosti. Ringo ne uspijeva ni dodirnuti dršku svog revolvera a već ima rupu na čelu.

Problem je činjenica da suvremeni zapisi bilježe samo svađu između pijanih Hollydaya i Ringa, na ulici, uz dobacivanje uvreda. Rastjeruju ih predstavnici zakona. I to je sve. Johnny Ringo tek koju godinu kasnije umire od metka nekog od trojice kockara koje spominje popularna literatura. Najnovija istraživanja pak, čini se, upućuju na to da je počinio samoubojstvo. Prirodno je da se ovako neatraktivne verzije događaja izbjegavaju. Jer, nitko naprosto ne želi čuti da je kakav zli odmetnik skončao na tako banalan način.

John Henry „Doc" Hollyday je arhetipski heroj, izmučeni pravednik koji staje na stranu pravde upravo u trenutku kada joj je najpotrebniji. Mit je o njemu neuništiv jer o tome koliko će živjeti, bez obzira na istinitost, odlučuju oni kojima je potreban.

 

  
(Jesse James)

 
(Doc Hollyday)

   
(na grobu Doca Hollydaya koji je umro od tuberkuloze u dobi od 35 godina, 1887. godine, piše začudan podatak da je - umro u krevetu)

 
 (rijetka slika Doca Hollydaya u dobi od 20 godina kada je postao diplomirani zubar. Povjesničari tvrde da je imao zečju usnu i da je rođen s otvorom na nepcima, ali se to kasnije nije zamjećivalo)

   
("Big Nose" Kate ili Nosata Kate je bila životna družica Doca Hollydaya. Bila je vična oružju i čini se da je spasila Docov život u najmanje dvije prilike)

 
(smatra se da je Doca Hollydaya najbolje odglumio Val Kilmer u klasiku "Tombstone")

 
(jedan od najbržih revolveraša starog Zapada Johnny Ringo stekao je besmrtnu slavu nakon što ga je upucao Doc Hollyday)

  
(Michael Biehn igra Johnnya Ringa u "Tombstoneu")

 
(ovdje je pokopan Johnny Ringo koji se usudio suprotstaviti najsmrtonosnijem revolveru Divljeg Zapada kako je Wyat Earp zvao Doca Hollydaya)

   
(antologijska scena u kojoj je braća Earp i sušićavi kockar Hollyday odlaze na čuveni dvoboj kod OK korala)

 
(gradić Tombstone u Arizoni, u razdoblju kada su po njegovim ulicama pucali ljudi poput Doca Hollydaya)

  
(zahvaljujući dvoboju kod OK korala Tombstone je danas turistička atrakcija)

  
(Tombstone, Arizona)

  
(najslavniji stol za poker, u "Bird Cage" (Ptičji kavez) saloonu u Tombstonu)

  
(šerif Wyatt Earp u danima slave)

 
(za razliku od većine revolveraša, Wyatt Earp je doživio 80 godina i mirno umro u snu, u San Franciscu. Bilo je to 1929. godine a lijes mu je na ukopu nosio i tada slavni glumac iz westerna Tom Mix. Kažu da je plakao)

Zadnje ažuriranje nedjelja, 25 septembar 2011 13:56
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved