Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

U Velikoj sali Gradske uprave Visoko u srijedu 27.09.2023.godine je održana svečana sjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Visoko, a ova svečanost je iskorištena i za prijem novih članova pod okrilje partnerstva.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Visoko su osnovali Grad Visoko, JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona – Biro rada Visoko, JU MSŠ „Hazim Šabanović“ Visoko, E-konto d.o.o. Visoko i Udruženje trenera CEFE u BiH, a na svečanoj sjednici je pristupilo novih dvadesetak članova, među kojima je i Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“.

– Mi smo se ovom partnerstvu pridružili još u mjesecu junu kada je u parku „Ravne 2“ održana promocija i prezentacija 18 obrta koji su dio projekta „Visoko – brend poduzetništva“. Tada smo imali zaista divnu promociju u našem parku, gdje su izlagači imali priliku da se predstave pred većim krugom potrošača i korisnika usluga. Potpisivanjem memoranduma o saradnji i partnerstvu i mi postajemo dio ove priče za koju se nadam da će se nastaviti i u budućnosti. – kazala je Evelina Čehajić, programska menađerica parka „Ravne 2“.

DR SEMIR OSMANAGIĆ POSJETIO PIRAMIDE U WISCONSINU

srijeda, 27 septembar 2023 18:59 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Tokom promotivno-istraživačke misije u sedam država SAD, Dr Semir Osmanagić posjetio je Aztalan nacionalni park u Wisconsinu.

Evropski doseljenici su početkom 19. stoljeća ovdje zatekli desetine piramidalnih i konusnih struktura. Lokaciju su nazvali po kulturi Azteca iz Meksika misleći da su oni prešli 5.000 km sa juga i izgradili taj kompleks. Međutim, zemljiše nikada nije zaštićeno i ubrzo je podijeljeno doseljenicima koji su uništili veći broj ovih struktura agrikulturnim i infrastrukturnim radovima.

Danas su ostale samo tri stepenaste piramide, od kojih su dvije rekonstruisane. Djelomično je obnovljena drvena ograda oko kompleksa koju su originalno izgradili američki Indijanci znatno kasnije.

I premda arheolozi tvrde da je ovaj kompleks plod kombinovanih napora kultura Woodland i Mississippi, njegovo stvarno porijeklo i svrha ostaje nepoznanica. Na lokaciji nisu pronađeni grobovi stanovnika niti originalnih graditelja. Pretpostavlja se da je ova oblast bila naseljena od X-XIII stoljeća.

Time 120 piramida u Cahokia nacionalnom parku na jugozapadu Illinoisa sa 120 sačuvanih piramida, dobijaju društvo u piramidama Wisconsina.

ČETIRI PREZENTACIJE DR OSMANAGIĆA U ČIKAGU

utorak, 26 septembar 2023 20:50 Objavljeno unutar Prezentacije

U blizini milionskog Čikaga u američkoj državi Illinois, u gradiću Wadsworth, održava je Peta međunarodna konferencija ‘Global Pyramid Conference 2023’ od 22.-24. septembra 2023. (www.globalpyramidnetwork.com). Tokom trodnevne konferencije učestvovalo je petnaest govornika koji su govorili o različitim aspektima nauke o piramidama. Skup je održan u predvinom ambijentu ‘Gold Pyramid House’, replike Velike egipatske piramide, samo devet puta manje po dimenzijama (www.goldpyramid.com). 

Ključni govornik konferencije bio je Dr Semir Osmanagić koji je imao čak četiri prezentacije: ‘Sve piramide svijeta’, ‘Piramide Maja’, ‘Ljekovita energija bosanskih piramida’ i ‘Neobični energetski fenomeni vezani za piramide’.

Inače, Dr Osmanagić je bio prvi dobitnik ‘Amalia Edwards’ nagrade 2016. godine za doprinos nauci o piramidama, koju dodjeljuje organizacioni odbor konferencije. Nakon njega, isto priznanje su dobili čuveni egipatski naučnik i tvorac nove naučne discipline biogeometrije Ibrahim Karin, zatim osnivač ‘Piramidalnog pokreta spiritualne nauke’ pokojni Sri Brahmarši Patriji iz Indije i autorica knjige ‘Pyramid Energy: The Philosophy of Good, the Science of Men’ Mary Hardy iz Michigana (SAD).

Ovo je bila izvanredna prilika za promociju bosanskih piramida, tunela i parka i pozivnica za posjet Visokom turistima ili potencijalnim volonterima za slijedeću godinu. Prije konferencije, Dr Semir Osmanagić je imao četiri intervjua za velike radio stanice u SAD i podcaste.

Turneja Dr Osmanagića se nastavlja istraživačkom posjetom državi Wisconsin i, na koncu, državi Texas.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved