Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

Iako prijave još uvijek nisu završene, sve je spremno za drugu po redu „Pyramid trail“ utrku koja će biti održana 1.septembra ove godine. Start i cilj utrke su u predivnom ambijentu jedinstvenog Arheološko-turističkog parka „Ravne 2“, a staza je duga ukupno 14 kilometara.

- Dužina staze iznosi ukupno 14 kilometara, start je u Arheološko-turističkom parku „Ravne 2“, odakle učesnici utrke prolaze kroz Dubrave i Srhinje, a zatim se šumskim putem penju prema Krtnici i preko vrha Bosanske piramide Sunca i Banjaruše vraćaju se u park „Ravne 2“ gdje je i ciljno mjesto. Ove godine očekujemo oko 150 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine, a možda ta i brojka bude i veća, jer do ovog trenutka je prijavljeno 140 učesnika, a prijave su otvorene do 26.augusta. – kazala nam je jedna od organizatorica, Irma Zerdo.

Učesnici se mogu prijaviti preko sajta www.stotinka.hr, prijave su besplatne, limit utrke je 4 sata, a staza nije pretjerano zahtjevna i teška, pa se mogu prijaviti i oni koji se žele prvi put okušati u trail trčanju.

- Ove godine imamo i zanimljive nagrade, pa ćemo tako prvoplasiranu učesnicu i učesnika nagraditi vrijednim umjetničkim djelima visočke umjetnice Hasne Efendira. Nakon utrke za sve učesnike i posjetioce bit će uprilično i druženje u parku „Ravne 2“ uz koncert, a taj dan će biti održan i mini sajam na kojem će se predstaviti mali obrtnici, čije proizvode će prisutni gosti moći i probati. – pojasnila nam je Zerdo.

Organizatori na kraju ističu kako pored takmičarskog dijela sve prisutne očekuje i mnoštvo dobre zabave, te pozivaju što veći broj posjetilaca da im se pridruže 1.septembra u parku „Ravne 2“, da se svi zajedno zabave i provedu dan u prirodi.

Zelena, kristalna piramida u centru parka „Ravne 2“ za kratko vrijeme je postala atrakcija, ali osim predivnih fotografija koje posjetioci prave ispred i unutar ovog objekta, piramida ima i edukativni, ali i meditativni i energetski karakter. Izgrađena od kvarcnog kristala iz tunela Ravne, perfektne orijentacije i geometrije, piramida je i mjesto meditiranja.

- U februaru ove godine smo počeli sa radovima koje smo uspješno završili početkom mjeseca augusta i od tada piramida je mjesto koje posjećuju naši znatiželji gosti, ali i gosti željni dobre energije, ali i meditacije. Upravo predivna unutrašnjost omogućava da se piramida koristi i u meditativne svrhe, a svi zainteresirani pojedinci ili grupe mogu se prijaviti svakodnevno, te iskoristiti blagodati ovog predivnog objekta za meditaciju. – pojasnila nam je Alma Sarvan, vodič Fondacije u parku „Ravne 2“ i osoba zadužena za programe u zelenoj, kristalnoj piramidi.

Alma se već 20 godina bavi meditacijom, tako da je idealna osoba za sve one koje meditacija interesuje, ali i one koji žele na pravi način da se opuste i dostignu meditativno stanje.

- 20 godina se bavim meditacijom i željela bih to znanje podijeliti s ljudima, a ovo mjesto, ova piramida, zbog svojih karakteristika i energetskih svojstava koje ima, odlično je mjesto za meditaciju, a dostizanje meditativnog stanja je puno lakše nego na nekim drugim mjestima. Meditacije koje ćemo imati na ovom mjestu bit će posvećene procesu u kojem sebi pravimo jednu jasnoću u životu, a sve to možemo dostići i napraviti zahvaljujući energiji koja je prisutna na ovom mjestu. Također, za sve one koji se bave meditacijom, moja preporuka pored piramide, kao mjesta za meditaciju, jesu prije svega naši tuneli Ravne, a onda i platforma u Ljekovitoj šumi, koja je specifično i jako dobro mjesto, naročito za mlade žene. – pojasnila nam je Alma.

Bitno je napomenuti da će 29.augusta u parku „Ravne 2“ biti održan i Dan meditacija, događaj počinje od 11:00 sati obilaskom parka, od 12:00 do 13:00 sati je na rasporedu meditacija u Zelenoj, kristalnoj piramidi, od 13:00 do 14:00 sati je planiran obilazak Labirinta ruže, a nakon ručka i meditacija na platformi u Magičnoj šumi od 15:00 do 16:00 sati. Zainteresovani se mogu prijaviti putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili u službenoj suvenirnici Fondacije na ulazu u tunele Ravne.

ANOMALIJE KRANIOCERVIKALNOG PRIJELAZA

Živčano tkivo je osjetljivo na pritisak. Nekoliko različitih tipova kraniocervikalnih anomalija može uzrokovati ili doprinijeti kompresiji vratnog dijela kralježnične moždine i moždanog debla. Fuzija prvog vratnog kralješka (atlasa) i zatiljne kosti uzrokuje kompresiju kralježnične moždine ako je anteroposteriorni promjer foramena magnuma uz dentalni nastavak <19 mm. Bazilarna invaginacija (uvrnuće kondila okcipitalne kosti prema gore) uzrokuje kratak vrat i može dovesti do kompresije malog mozga, moždanog debla, donje skupine moždanih živaca i kralježnične moždine. Atlantoaksijalna subluksacija ili dislokacija (pomak atlasa uzlazno s obzirom na os) uzrokuje akutnu ili kroničnu kompresiju kralježnične moždine. Klippel–Feilova malformacija (spajanje vratnih kralježaka) deformira i ograničava kretnje u vratu ali obično bez neuroloških posljedica. Platibazija (izravnavanje baze lubanje tako da kut što ga tvori sjecište ravnine klivusa i prednje moždane jame iznosi >135°), što se vidi na profilnim RTG snimkama baze lubanje, može biti asimptomatska ili uzrokovati oštećenje malog mozga ili kralježnične moždine kao i normotenzivni hidrocefalus.

Etiologija
Većina anomalija kraniocervikalnog prijelaza su urođene ili stečene.
Kongenitalne anomalije uključuju odontoidnu kost (koštana anomalija koja zamjenjuje dio ili cijeli dentalni nastavak), asimilaciju atlasa (kongenitalno sraštavanje atlasa i zatiljne kosti), hipoplaziju atlasa, Chiarijevu malformaciju (spuštanje tonzila malog mozga ili vermisa u cervikalni dio spinalnog kanala—vidi ). Kod ahondroplazije (oštećenje rasta epifize kostiju što dovodi do kratkih malformiranih kostiju), foramen magnum je ponekad sužen, komprimirajući kralježničnu moždinu ili mozak. Downov sindrom, Morquiov sindrom (mukopolisaharidoza tip IV) ili osteogenesis imperfecta mogu uzrokovati atlantoaksijalnu subluksaciju ili dislokaciju.

Stečene anomalije mogu biti posljedica ozljede ili bolesti. Ozljeda može zahvatiti kost, ligamente ili oboje i obično je posljedica automobilskih ili biciklističkih nezgoda ili padova (osobito kod skakanja u vodu). Mnoge takve ozljede završavaju fatalno na licu mjesta. Reumatoidni artritis (najčešće), metastaze, Pagetova bolest vratne kralježnice mogu uzrokovati atlantoaksijalnu dislokaciju ili subluksaciju. Spororastući tumori kraniocervikalnog prijelaza (npr. meningeom, hordom) mogu se utiskivati u mozak ili kralježničnu moždinu. Reumatoidni artritis i Pagetova bolest mogu uzrokovati bazilarnu invaginaciju, koja može komprimirati kralježničnu moždinu ili moždano deblo, ili platibaziju.

Simptomi i znakovi
Simptomi i znakovi se mogu pojaviti nakon manje ozljede vrata ili spontano i mogu varirati u progresiji. Klinička slika ovisi o stupnju kompresije zahvaćenih struktura. Neke anomalije (npr. platibazija, bazilarna invaginacija, Klippel–Feilova malformacija) zahvaćaju vrat. On može biti kratak s ograničenom pokretnošću, može imati kožni nabor koji ide od sternokleidomastoidnog mišića prema ramenu ili može biti u abnormalnom položaju (npr. tortikolis kod Klippel–Feilove malformacije).

Najčešća manifestacija je bol u vratu, koja se često širi u ruke, te kompresija kralježnične moždine (mijelopatija). Zatiljna glavobolja koja se širi prema tjemenu je česta; pripisuje se kompresiji korijena C2 i velikog okcipitalnog živca te lokalnoj mišićnokoštanoj disfunkciji. Bol u vratu i glavobolje se obično pojačavaju pri pomicanju glave, naginjanju prema naprijed ili kašljanju. Ukoliko bolesnik s Chiarijevom malformacijom ima hidrocefalus, stajanje u uspravnom položaju može pogoršati hidrocefalus i dovesti do glavobolje.

Oštećenja kralježnične moždine zahvaćaju gornji dio cervikalne kralježnice. Uključuju spastičnu parezu ruku, nogu ili oboje, koji su posljedica kompresije motoričkog puta. Osjet propriocepcije i vibracije (funkcija stražnjih kolumni) je obično oštećen. Pri fleksiji vrata može se pojaviti osjećaj mravinjanja (trnjenja) u leđima (duž kralježnice) koji se često širi u noge (Lhermitteov znak). U rijetkim slučajevima osjet boli i temperature (funkcija spinotalamičkog puta) mogu biti poremećeni (parestezije ili odrvenjelost) s distribucijom po tipu čarapa i rukavica.

Kad je u pitanju kompresija mozga (npr. zbog platibazije, bazilarne invaginacije ili kraniocervikalnih tumora), mogu se pojaviti znaci oštećenja malog mozga, moždanog debla ili moždanih živaca. Oštećenja moždanog debla i moždanih živaca manifestiraju se kao apneja u snu, internuklearna oftalmoplegija (ipsilateralno nemogućnost adukcije oka i horizontalni abducirajući nistgamus kontralateralno), nistagmus pri pogledu dolje (brza komponenta prema dolje), promuklost, dizartrija i disfagija. Oštećenje malog mozga obično dovodi do poremećaja koordinacije.

Promjena položaja glave može prouzročiti simptome vertebrobazilarne ishemije, uključujući povremene sinkope, napadaje koji završavaju padom, vrtoglavicu, smetenost ili poremećaje svijesti, kljenuti i vidne smetnje.

Siringomijelia (šupljina u središnjem dijelu kralježnične moždine) je česta u bolesnika s Chiarijevom malformacijom. Može uzrokovati segmentalnu mlohavu klijentu i atrofiju distalnih dijelova gornjih udova; osjet boli i temperature mogu se izgubiti u distribuciji pelerine na vratu i proksimalnim dijelovima gornjih udova, dok je površni osjet dodira očuvan.

Dijagnoza
Anomalije kraniocervikalnog prijelaza dolaze u obzir kod bolesnika koji ima bol u vratu ili zatiljku uz neurološki ispad u području donjeg dijela moždanog debla, gornjeg dijela vratne kralježnične moždine ili malog mozga. Poremećaji donjeg dijela vratne kralježnične moždine obično se mogu razlikovati klinički (na temelju razine ispada) i pomoću neuroradioloških pretraga.

Ako se sumnja na anomaliju kraniocervikalnog prijelaza, potrebno je učiniti MR ili CT gornjeg dijela kralježnice i mozga, osobito stražnje lubanjske jame i kraniocervikalnog prijelaza. Akutni ili naglo napredujući ispadi predstavljaju hitno stanje koje odmah zahtijeva neuroradiološku pretragu. Sagitalne snimke MR najbolje prikazuju neuralne lezije (npr. abnormalnosti u stražnjem dijelu mozga, malom mozgu, kralježničnoj moždini kao i vaskularne lezije; siringomijeliju) te lezije mekotkivnih struktura. CT bolje prikazuje koštane strukture nego MR i lakše je dostupan u hitnoj službi. Ako CT i MR nisu dostupni, može se učiniti RTG snimke (postranične snimke lubanje i kralježnice, AP snimke kao i kose snimke kralježnice). Ako se MR ne može učiniti ili je nalaz nejasan kao i nalaz CT–a, radi se CT mijelografija (CT nakon intratekalne primjene kontrastnog sredstva). Ako nalaz MR pobuđuje sumnju na vaskularnu malformaciju, radi se MR angiografija ili vertebralna angiografija.

Liječenje
Ako su komprimirane neuralne strukture, liječenje se sastoji u dekompresiji (trakcija ili promjena položaja glave kako bi se izravnao kraniocervikalni prijelaz i tako neuralne strukture oslobodile kompresije). Nakon dekompresije, glava i vrat se imobiliziraju.

Akutni ili naglo napredujući znakovi kompresije kralježnične moždine zahtijevaju hitnu dekompresiju. U većine bolesnika uradi se spinalna manipulacija za pozicioniranje atlasa u normalan anatomski položaj ( pristup straga ), u sjedećem ili ležećem položaju, TRHUST metoda. Potrebno je obično uraditi 3-5 tretmana u vremenskim razmacima od 15-20 dana.

Nekoliko različitih metoda i instrumenata može se koristiti privremeno dok ne dođe do spajanja kosti i trajne stabilnosti. U pravilu, sva nestabilna područja se moraju spojiti.

Radijacija i čvrsti vratni ovratnik često pomažu bolesnicima s metastatskim koštanim tumorom. Kalcitonin, mitramicin i bifosfonati mogu koristiti bolesnicima s Pagetovom bolešću.

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved