Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

10. VLAŠIĆI I MALI NARODI

IGOR ŠIPIĆ

SAŽETAK

Geometrija Vlašića ili plejada matrix je i master-ključ geografske i kartografske znanosti već od prapovijesti kad se plejade spominju u svojim mitološkim obrascima. Geometrijom plejadskog obrasca povezane su u jedinstveni sustav prostorne udaljenosti od doline inda i arabije, male azije i sjeverne afrike, do zapada europe i baltika.
Dakle, geometrijski, klaster plejada je „kalup“ na kojemu počiva geografska misao najmanje od drevnog sumera, egipta sve do srednjovjekovne portulanske kartografije i baroka, kad nastaje i karta leopardi. Naime, sad je potvrđeno – i karta leopardi je potekla iz istog izvorišta. Metodološki, to je krucijalno u smislu znanstveno zahtjevnog povijesnog vrela, ali problem se svodi na činjenicu da je ključ morao biti poznat u cijeloj dijakroniji povijesnog sloja, no nigdje ga nema u javnoj uporabi. Na to ukazuju sve studije prostorno-urbane organizacije nositelja povijesnih kultura, time i vjerskih središta, poput jeruzalema ili meke, kao poticatelja, uz trgovačke, i hodočasničkih putovanja. Stoga je to potpuna novost u povijesnoj znanosti svih sadržina izvan mitološke. Ne samo da ona prinosi sagledavanju prostornog integriteta kao čimbenika sujedinjenja svekolikih civilizacijskih vrednota nego i hrvatskom prostoru (poglavito ninskom arealu) i lašvanskoj dolini od Vlašića do Visokog daje legitimitet ravnopravnog, pače u sredozemnim i srednjoeuropskim mjerilima, središnjeg, što, naravno, uspostavlja nove odnose unutar povijesne marginalizacije država dotičnih prostora. Sve je vidljivo u konačnim rezultatima istraga poduzetim gotovo „geoforenzički“ interpretacijom svete geometrije i objekta geografske kardinalnosti. Stoga i jest posebnost snažna potvrda metode koju izvorno autor primjenjuje već duže od desetljeća.
Definitivno, sustav trojanske eponimije dio je općeg obrasca plejadskog matrixa s ljubom u središtu. Visočka simetrala zapadnog zvona primordijalne kružnice plejada nosač je geometrije arapskog poluotoka te se nastavlja dalje na indiju. Što se iza toga krije, a nasljeđe je prethodnih kultura, tek treba razgovarati. Neporeciva primordijalnost traži timski rad.

Zadnje ažuriranje petak, 18 mart 2016 07:44
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved