Logo
Print this page

TEST ZA SEBE I ZA SVIJET

(Povodom uvrštenja Bosanske piramide u Visokom u top ten)

Nakon što sam u noći 26. travnja završio svoj rad „Projekcija kao kozmički jezik ljubavi“ i uputio ga Semiru Osmanagiću na objavu, jutrom, 27. travnja, u mom je inboxu osvanuo link Bosnian Pyramid newsletter s jednim od naslova: „Bosanske piramide među deset najjačih energetskih središta na planetu“.

Čitajući taj članak, odlučio sam provjeriti tri pozicije od deset navedenih, a moguće ih je locirati na mapi projekcije. Nalaze se, naime, u području kontroliranom projekcijom. Druge pozicije svjetske izvan su i nije ih moguće staviti u provjeru. Spram  kardinalnosti geografske pozicije na kojoj se projekcija temelji, donosim najeklatantnije rezultate pretrage koji nepobitno potvrđuju metodu i teorijsku osnovu projekcije. Pače, sad sam još sigurniji, a što sam stalno isticao – ona ima izravne veze s unutarnjom strukturom i programom Zemlje, s njenim vodenim tokovima i spram toga energetskim učincima.

  1. Berat – Albanija

Prvi lokalitet jako me angažirao budući sam dan ranije razgledavao u Foto klubu Split izložbu crno-bijelih fotografija slavnog albanskog fotografa iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Pitao sam se, otkud sad odjednom ta umjetnički iznimna albanska zbirka u Splitu? I evo odgovora.

Berat je drevni grad, drži se pretečom lokaliteta Antipaterie koju je Kasander, sin Anti Patera utemeljio u 4. st. pr. Kr. Utvrda, međutim, postoji već i dva stoljeća ranije. Danas je kao Grad Muzej pod zaštitom UNESCO-vog programa očuvanja svjetske baštine. Smješten je na rijeci Osum pod planinom Tomorr. Međutim, ono što mu spram projekcije daje izuzetnu draž je sljedeće:

-          nalazi se na koordinatama 40º42' N i 19º57' E. U projekciji to je geografska širina središta primordijalne kružnice Plejada u Volviju (Bolbe), te pozicije zvijezde Taygete na visočkoj kružnici.

-          geografska pak dužina mjesta meridijan je najzapadnije točke Cirenaičkog poluotoka (krajnji istok Zaljeva Sidra) na rtu Sidi Bu Fakhirah kod grada Qaryat Abu al Ahnash. To su izuzetno snažne markacije koje se javljaju tijekom čitavog opusnog istraživanja.

-          približno je to i meridijan II. postaje legendarnog prijenosa Marijine kuće iz Nazareta u Ilirik, Epirske kapele, prikazane na Karti Leopardi.

  1. Rila jezera - Bugarska

Ovo sad što slijedi jako me potreslo. Već sam prethodno uočio kako je planina Rila i njen najviši vrh Musala (2925 m) vrlo bitan markator projekcije. No tek sad sam je podrobnije istražio. Rila je izvorište najvećih bugarskih rijeka, poput Marice, Strume i drugih. Sa njene zapadne strane nalaze se ta energetski snažno nominirana Rilska jezera. No, ima još nešto, to je također i područje na kojem je smješten najslavniji crkveni objekt Bugarske, manastir sv. Ivana građen u 10. stoljeću. Sve je to uvod u njegovu poziciju i položaj Rilskih jezera.

-          manastir se nalazi na koordinatama 42º08' N i 23º20' E. U projekciji njegova geografska dužina je zapravo sada, fascinatno je vidjeti, ovog puta, meridijan Bolbea, tj. središta primordijalne kružnice Plejada. Spram činjenice da se grad Volvi nalazi na jezeru Volvi (antički Bolbe), te da je dobio ime po najljepšoj od jezerskih nimfi Bolbe, a u kontekstu istoznačnosti sa položajem Rilskih jezera, normalno je svakomu zaključiti kako pod legendama jasno stoje realne geografske situacije „jezikom vode“ povezane u jedan te isti sustav. Istodobno to je i meridijan koji prolazi rafinirano precizno između najistočnije točke Peloponeza i najzapadnije točke Krete (rt Akra Xeoskalo).

-          paralela, pak, još fenomenalnije zvuči. Riječ je o geografskoj širini na kojoj se nalaze sljedeći toponimi: ponajprije krajnje istočna luka Crnog mora, grad Poti, antički Phaesis, u kojeg Jazon dolazi u potrazi za zlatnim runom, susreće Medeju i počinje Ep kojim se Apolonije zapravo razotkrio u poznatoj antičkoj grčkoj „laži“ oko poznavanja geografskog prostora i prikrivanja trgovačkih ruta. Zatim je to i paralela najsjevernije točke južne obale Crnog mora, u igličastom rtu Ince, na kojem su Hetiti utemeljili grad Sinuwa, a potom i Milećani, među prvim kolonijama (8. st. pr. Kr.), grad Sinope.

-          na kraju, područjem Rilskih jezera prolazi i pravac paralelan sa Kadmovom osi, a povezuje dvije kardinalne najsjevernije točke, Iskenderunskog zaljeva i Sredozemnog mora u Monfalconeu. Biser je, međutim, da prolazi kroz visočku poziciju.

  1. Belintash – Bugarska

Po bugarskim arheoastronomima, Belintash je plato koji je kao utočište antičkih Tračana bio solarni opsercatorij, da bi se zadovoljile poljoprivredne i vjerske aktivnosti društva u to vrijeme. Njegove su koordinate 41º51' N i 24º58' E. Snažno je indikativno da se u njegovoj blizini nalaze sela Vrata i Sini Vruh. Evo njegovih projekcijskih karakteristika koje naprosto ukazuju kako je riječ o jednom te istom sustavu kojim su svi navedeni toponimi uvezani.

-          to je geografska širina jedne od najmarkantnijih točaka projekcije – najistočnije točke Crnog mora u Kobuletiju za koju se posebno markacijski veže i visočka pozicija. Meridijan Visokog, naime, polovica je udaljenosti između Kobuletija i središta Gibraltarskog prolaza. Paralela Belintasha prolazi 6' južnije od Sinopea, no ujedno je i paralela južnog Rima i, sad imamo frapantnu sliku, ponovno precizno, Epirske postaje prijenosa sa Karte Leopardi (16. st.). Paralela također prolazi i kroz dva projekcijski krucijalna sjecišta: prvo, Kadmove osi i simetrale vršišta ljubačke kružnice u točki T'', drugo, simetrale pravca od Trabzona do Obude (Budapest) i visočke kružnice. Zaista nevjerojatno, što se sve iščitava iz predmetne pozicije. Ta simetrala, naime, vodi u središte Odese, a na jugu u približnu poziciju zvijezde Merope.

-          geografska dužina Belintasha pak meridijan je projekcijski toliko aktivnog libijskog rta Al Milh sjeverno od Bardiyaha (rim. Petras Maior). Spram meridijana Rilskog manastira, koji omeđuje najzapadniju točku Krete, ovaj meridijan prolazi polovicom tog povješću nezasitnog otoka. Kao ukras na božićnom drvcu zvuči podatak da vodi i u sami najviši vrh, Botev (2376 m), Stare planine ili Balkan planine.

-          na kraju, čini je gotovo nadnaravnim, no lokacijom Belintasha prolazi i pravac što iz vrha br. 3 mjerača (Crtež iz Šopronkohide) vodi u libijsku Sirtu, a na paraleli Elektra – Alcyone primordijalne kružnice Plejada uvjetuje mjesto zlatnog reza. Naprosto je atrakcija da u svom prohodu prolazi i mjestom kod grčkog Amphipolisa gdje arheolozi rade na iskopavanju grobnice povezujući ju s Aleksandrovom obitelji.

I s time ćemo, premda je neiscrpno, završiti. O visočkoj poziciji mnogo toga sam već izrekao.

27. travnja 2016.     

jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved