Logo
Print this page

SVI PUTOVI VODE U RIM (OMNES VIAE ROMAM DUCUNT)

Igore, potpuno vas razumijem i uvjerenja sam da je nebo već davno reagiralo s odobravanjem i otvaranjem, rasčišćavanjem suvišnih oblaka sumnje i  nesporazuma – svi kultovi i opća arhitektura religijskog sistema svijeta ovim samo dobivaju svoje utemeljenje u Mat(e)ri(ci). Zaokružena priča, kao i pristup, čist i iz namjera iscijeljenja, cijelosti Zemlje i svega što njeno jedinstvo s Nebom predstavlja. Jednostavno – novi jezik ekumene kojim sve više nas na Zemlji razgovara bez tumača.

Đino Đivanović

7. lipnja 2016.

Uz pomoć i slijedom ovog koncepta htjedoh provjeriti i ponuditi još jednu poziciju. Nije ni ona došla slučajno. Program HRT4, u nedjelju 19. 6. 2016. emitirao je izvrsnu putopisnu emisiju u kojoj su paralelno prikazivane ljepote i atrakcije Amsterdama te njemačkog dvorca, bolje kazano, kompleksa Sanssouci, u Potsdamu, kapitalu i najvećem gradu savezne države Brandenburg, jugozapadnije od Berlina. Spram plejadske matrice, u prethodnim studijama već sam pojasnio ulogu pozicije Amsterdama, a ona se svodi na geografsku širinu položaja sjeverne zvijezde Sterope na ljubačko-trojanskoj kružnici sa središtem u Ljubi (kružnica prolazi i maloazijskom Trojom i francuskom Trojom – Troyesom), ali poučen iskustvom španjolskog El Escoriala, odlučio sam još jednom posegnuti za provjerom „rojalističke pozicije“. Kako se ovaj kompleks ponaša u realnom prostoru naspram uhodanog rastera projekcije spram činjenice da ga je sredinom 18. stoljeća kao ljetni dvorac podigao pruski kralj Fridrik II. Veliki? U njemu je, naime, i sahranjen nakon smrti 17. 8. 1786. Zanimljivo je da je upravo on u svojim osvajanjima prvi sudjelovao u diobi Poljske stekavši Istočno Pomorje bez Gdanska i Toruna. No, bez obzira što je u velikoj mjeri bio bezvjeran, za razliku od njegova kalvinistički nastrojenog pobožna oca, i što je tolerirao sve religije u svom carstvu (u jednom je času njegova omiljena religija postao ipak protestantizam, pa katolici nisu bili birani na višim državnim pozicijama), evo njegova implementata.

Na odavna već postavljenoj ljubinoj kružnici s polumjerom u Troji, Troyesu i rtu Kaboudia, najistočnijoj točki Tunisa, položaj zvijezde Sterope (78.8º ili 11.2º) definiran je pravcem koji povezuje najzapadniju luku Gdanskog zaljeva, Gdiniju, te na libijskoj obali drevnu feničku Sabrathu koju sam 2015. objavio dvojezično (hr/hu) u Regionalnim studijama VII. kao zasebnu studiju. I sad ide analiza: Gdinija se nalazi na meridijanu najjužnije točke Hrvatske, rta Oštro, i Capo Otranto, najistočnije točke Apeninskog poluotoka. Pisao sam u prethodnom članku „Inverzno do tajne puta“ o toj geografskoj dužini u kontekstu obeliska u Bakićima. Doista neočekivano, ponovno se sve nastavlja. Sabratha se pak nalazi na meridijanu Rima, pa zato, tek toliko, pravac Sabratha – Gdinija prolazi i pozicijom Beča.

Istodobno, položaj zvijezde Sterope na toj se ljubinoj kružnici nalazi na geografskoj širini širini zapadne luke Amsterdama, zatim poljskog Poznana te, konačno, što je posebice važno, Potsdama (52º24' N) i samog kompleksa Sanssouci. Njegova je pak geografska dužina 13º02' E odnosno Potsdama 13º05' E, što je na libijskoj obali geografska dužina kapitala Libije, Tripolija (fenička Oea). Na sjeveru meridijan Sanssoucia odgovara luci Malmea, strateške pozicije u prijelazu iz Danske na poluotok Skandinavije. Jadransku talijansku obalu, doista je intrigantno, presijeca na rijeci Metauro, u mjestu Hazdrubalove pogibije u bitci s Rimljanima 207. pr. Kr. Dakle, vidimo, mi uopće ne izlazimo iz obrasca kardinalnosti pozicije. I gdje je onda spram plejadske i trojanske eponimske matrice pozicija Sanssoucia? Ona je u sjecištu paralele zvijezde Sterope i ljubine kružnice, nešto južnije od njene sjeverne tangente.

Prisjetimo li se usto i položaja ljetnog dvorca švedske kraljevske obitelji u mjestu Borgholm na otoku Öland, Solliden Palace, situiranog blizu utvrde iz druge polovice 12. stoljeća, koja se trajno koristi i nasljeduje sve do požara 1806. kad biva pretvorena u ruševine, bez rizika se za pravilo gradnje i odabira pozicije rojalističkog objekta (spram kardinalnosti geografskog objekta) može uzeti geometrijska matrica Plejada. Taj se ljetnikovac, naime, nalazi upravo na meridijanu Sinja (koji je opet na paraleli bitke kod Metaura) i nezamjenjive Šopronkohide, gdje je pronađen artefakt „držač soli“ iz 9. stoljeća. Potpuno je evidentno – sustav se samo nastavlja preobražavajući se iz svog temeljnog primordijalnog obrasca u funkciju dominantne geografske pozicije kapitala država, prijestolnica kraljeva i careva i drugih posvećenih subjekata, poput monumentalnih grobnica ili mjesta instalacije kulta. Nijedan od njih nije nastao slučajem pa je stoga moguće kako zaistinu „svi putovi vode u Rim“. Sans-souci na francuskom ipak znači „bezbrižan“!

19. 6. 2016.

jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved