Logo
Print this page

Ljetopis ljeta 2018.

Piše: Igor Šipić

TKO TI JE DAO KOORDINATE

Na samom početku ozbiljno, a sada, kad je sve gotovo, pitaju me u šali – tko ti je dao koordinate. Naravno, teško je pomisliti da za tako nešto čovjek može sam, svojim umom i životnim iskustvom, pa i elementarnim alatom, doći do epohalnog otkrića. Ali, znam, da je lako, sigurno ne bi mene dočekalo.

Ljeto sam proveo ljetopisno, gledao, slušao, prikupljao, bilježio sam propitujući sebe i svoj rad u onom što nosi čitavu teoretsku osnovu studija koje će biti sabrane u dva toma knjige „Studije. Vlašići i mali narodi“. Zašto taj naslov? Pa stoga jer želim ukazati na nesnošljivost odnosa tzv. Velikih civilizacija spram malih, za opću povijest minornih, naroda i njihovih kultura, koje su jednako tako bile izvorišne kao i njihove „poznatije sestre“. Naravno, tu prije svega mislim na naše prostore, prapovijesnih i antičkih korijena, ilirske zajednice kojima nije bila nepoznata „mentalna ruka koja nas je stvorila“, a za koju držim, počiva na orhan-pamukovskoj književnoj osnovi „prizora vremena koji se pretvara u prostor“. Zašto bi inače u arbanaskim Šestanima djevojke nosile 7 marama štiteći tako svoju plodnost od neroda naroda.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 23 septembar 2018 06:51
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved