Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

VODIČKA SLUŽBA FONDACIJE ODRADILA SJAJAN POSAO U REKORDNOJ SEZONI

ponedjeljak, 29 novembar 2021 17:52 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Kao i svi dijelovi Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca', tako je i vodička služba ove sezone obavila zaista sjajan posao i na najbolji mogući način dočekala rekordan broj gostiju, koji su iz Bosanske doline piramida otišli zadovoljni svime što su vidjeli, doživjeli, ali i naučili.

Tokom ove sezone Bosansku dolinu piramida posjetio je najveći broj turista do sada, a da svi oni dobiju punu profesionalnu uslugu potrudili su se stručni vodiči Fondacije. 25 iskusnih turističkih vodiča i ovaj put je pokazalo da se mogu nositi i sa najvećim izazovima. Da bi gosti otišli s punim pozitivnim utiskom iz Visokog vrlo je bitan prvi kontakt koji dobiju s uposlenicima Fondacije, a na čelu je vodička služba.

- 21 vodič na tunelima Ravne i četiri vodiča na Bosanskoj piramidi Sunca svaki dan od jutra do mraka pokrivali su arheološke destinacije prezentacijama i dočekivali goste s osmijehom i dobrodošlicom. Uz velike posjete tokom udarnih ljetnih mjeseci, redova gostiju na kartama  pa i nervoze, vodička služba je pokazala zrelost i profesionalnost i nastavila pružati maksimum usluge. Prezentacije su obogaćene novim otkrićima i svaki gost je imao šansu da čuje, vidi i osjeti atmosferu prahistorijskih lokaliteta i da ode zadovoljan. Najave ponovnih dolazaka, individualne i grupne pohvale, te nasmijana lica nakon završenih obilazaka dovoljan su dokaz da vodiči Fondacije i dalje opravdavaju epitet najstručnijih u ovoj oblasti u cijelom regionu. Vodička služba Fondacije će se zbog planiranog još većeg interesovanja za sezonu 2022. pojačati i novim snagama. Planirana je Proljetna škola za vodiče, a konkurs će ubrzo biti objavljen na službenim web i društvenim stranicama Fondacije. – kazao nam je koordinator Vodičke službe Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

Pored Tunela Ravne i Bosanske piramide Sunca, posjetioci su imali i usluge dnevnih i višednevnih tura kroz sve arheološke lokalitete u Bosanskoj dolini piramida. I tokom zimskog perioda vodiči nastavljaju sa svojim aktivnostima i prezentacijama, a lokacije Fondacije su kontinuirano otvorene za posjete svih 365 dana u godini.

Zimski period u Bosanskoj dolini piramida pored redovnih radnih aktivnosti koristi se i kao pripremni period pred novu sezonu, a to uključuje i brojne radove, infrastrukturna, ali i druga uređenja. U proteklom periodu, a zbog sve većih gužvi prilikom dolaska na lokaciju Bosanske piramide Sunca, vijećnik u Gradskom vijeću Visoko Almir Ljeskovica je predložio i izmjenu u režimu saobraćaja u ovom dijelu Visokog, tačnije u Mjesnoj zajednici Stari Grad, a izmjene će biti uskoro i potvrđene, što će, nadamo se, poboljšati protok saobraćaja i olakšati dolazak gostiju na Bosansku piramidu Sunca.

U odgovoru nadležne službe na vijećničku inicijativu navedeno je da je ulica Ferhatovića važna komunikacija, kako za stanovnike, tako i za posjetioce, pa je prijedlog da se ova ulica ne reguliše jednosmjerno, već da se ulica Klisa otvori otvori za jednosmjerni saobraćaj, ali iz pravca Bosanske piramide Sunca prema gradu. Ulice Podklisa i Ferhatovića bi ostale u istom saobraćajnom režimu, a protok saobraćaja putem ulicama Podklisa i Klisa bi rasteretio ulicu Ferhatovića, uz odgovarajuće putokazne table.

Ovo je bila inicijativa koja bi trebala rasteretiti i omogućiti lakši saobraćaj u ovom dijelu Bosanske doline piramida, a ovakav saobraćajni režim bi trebao uskoro da počne da se primjenjuje.

Poruka Dr Osmanagića sa svete piramidalne planine Kajlaš u Tibetu

ponedjeljak, 29 novembar 2021 08:40 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Kajlaš je sveto mjesto za četiri religije. Prilikom obilaska najznačajnije piramide svijeta koje je trajalo 51 kilometra istraživač Dr Semir Osmanagić je uputio poruku svjetskoj javnosti.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved