Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Varaždinske Toplice kao arheološka meka: Otkriveno drevno nalazište nepoznatog podrijetla

Prije dva tjedna imao sam priliku uz poziv udruge 'Put prirode' i promociju svoje skorašnje knjige 'Društveni inženjering' obići arheološka nalazišta Varaždinskih Toplica i moram priznati da sam se prilično iznenadio.

Ukoliko pričamo o nalazištu Aquae Iasae, može se ustvrditi da sam otkrio 'toplu vodu' (doslovno), no jedna do sada praktički nepoznata arheološka lokacija definitivno bi mogla promijeniti sliku toga kraja. Toplice same po sebi rimsko su liječilište.

Jasi - Iranska poveznica i drevni lokalci

Naziv su dobile po Jasima, plemenu koje je obitavalo u ilirskom autonomnom teritoriju Rimske Panonije. Tzv. 'Res publica Iasorum' ('Municipium Iasorum') širila se od Varaždinskih Toplica na sjeveru do Daruvara na jugu. Pleme je bilo autohtono i kasnije isprepleteno s keltskim utjecajima, iako ga neki povjesničari svrstavaju u famoznu iransku teoriju (iranski Sarmati u Europi, Jazigi u Ukrajini). Neki ih pak vežu uz poveći grad na istoku Rumunjske - Iaşi - koji je ponikao na temeljima rimskog grada Jassi, s prilično sličnim nazivljem teritorija 'Jassiorum municipium'. Kako je u blizini Osijeka pronađen Rimski kamen s istim nazivom, možda bi upravo to mogla biti poveznica dvaju plemena.

Možda za priču izgleda nebitno, no upravo je ovaj narod moguća podloga za novo arheološko otkriće. Pleme koje se naziva Jász u Mađarskoj po njihovim povjesničarima svakako ima poveznicu s Iranom, ponajviše zbog izostanka 'tabu teme' iranskog podrijetla. Doduše, ista je priča kao i ova naša - postoje velike polemike jesu li Jaši i Jazigi ista civilizacija. Bilo kako bilo, njih je najlakše proučavati s obzirom da su u Mađarskoj djelovali sve do Srednjeg vijeka kada su se asimilirali s Mađarima, te i dan danas čuvaju osnove vlastite kulture. Pojednostavljeno - proučavajući njihove običaje mogli bismo dokučiti običaje njihovih drevnih predaka, arhitekturu i tradiciju, te na taj način povlačiti paralele s možebitnim nalazima ukoliko je ista kultura u igri.

Kupališno-lječilišni kompleks i proročice

Varaždinske Toplice u rimsko doba pripadale su u Pannoniju Superior, na prometnici između Poetovija (Ptuja) i Ioviu-Botivoa (Ludbrega) - dvaju trgovačkih središta. Uništene su tijekom provale barbara u Rimsko carstvo, a razmatraju se kao jedno od značajnijih lječilišnih i religijskih centara Carstva. Termalna sumporna voda ključna je za kupališno-lječilišni kompleks dok su danas kao predmet izučavanja najbitnija božanstva poput Minerve, Dijane, Apolona, Eskulapa, te Nimfi. Voda se dovodila sustavom kanala čime podsjeća na Aquae Sulis centar u britanskom Bathu. Našu miniekspediciju vodila je arheologinja i ravnateljica muzeja Spomenka Vlahović. Klasične sumporne mirise i toplu vodu na prilično hladnoj temperaturi skoro smo zamijenili toplinom muzeja uz, što se mora navesti, vrlo kvalitetno Spomenkino vodstvo prepuno entuzijazma i vidne ljubavi prema poslu. Guglajući došao sam do podatka da bi pronalazak Jupiterovog kipa kreirao već viđanu Trijadu s kipom Minerve i natpisom o Junoni, te da su ovakve toplice često uključivale i proročišta.

Prema navedenom drugom nalazištu krenuli smo dan kasnije, zbog izuzetno teških vremenskih uvjeta, mećave i snijega do koljena. Hladnoća se povukla i unatoč mojoj inferiornoj opremi (obične tenisice do zgloba uz 'šminkerske' hlače) relativno smo se lako probijali kroz snijeg i led. Prošli smo malo mjestašce Drenovec i ušli u dubine šumskog područja, poznato po lovu i partizanskim odredima. Zato ne čudi da smo tijekom proboja vidjeli poveću obitelj veprova. Nakon tri, četiri kilometra hodanja došli smo do novootkrivene lokacije čiji potencijal seže do prave promjene paradigme u domaćim arheološkim krugovima. Dva naoko skromna brda na vojnim kartama nazivana 'piramidama' u svojoj okolici okružena su čudnim i bizarnim građevinama - riječ je o nečemu nalik kružnoj konstrukciji (koja bi se kolokvijalno mogla prozvati 'jamom') s vrlo lijepim kružnim zidom sazdanim od kamena.

Gradina Kukma i velika arheološka enigma

Nalaz je s vanjske strane izoliran debelim slojem masne gline ilovače. Na prvi pogled vam se učini da je riječ o bunaru, zatim o jacuzziju pa o oktogonu za borbe medvjeda, no kada sve takve šaljive upadice izrotirate i zanemarite, dolazi konkretnija pretpostavka - da je riječ o peći dojmljivih dimenzija. Za svaku od navedenih teza nedostaju ključni dokazi, poput keramike, dovoda (tople) vode ili rastaljenog materijala, te nije isključeno da je ova otvorena prostorija nešto posve drugo. Možemo rezimirati prvi dojam cijele lokacije - imamo nešto nalik uzvisini s korektnim odnosom plohi prema sjeveru i jugu, okruženu sa šesnaest dubokih i estetski naočitih jama pravilne izgradnje. Poveći masiv u svojoj središnjici također sadrži kružnu formaciju, a arheološka istraživanja otkrila su značajan broj predmeta među kojima glavnu rolu zauzima sjekira.

Prva logična asocijacija i djelovanje u trenutnoj situaciji je vremensko datiranje, no zbog mogućnosti više slojeva (civilizacija) moguće je da nalazište seže od prapovijesti do Srednjeg vijeka. Ministarstvo potpomaže istraživanje i nova otkrića definitivno bi pojačala interes javnosti - mene je već na prvi pogled dojmila, ne samo navedena kružnica već i potencijalni 'ulaz' u 'utvrdu' sa 'zidinama'. Odlična stvar za nalazište je dislociranost od civilizacije i naselja što bi moglo rezultirati očuvanijim nalazima, a osobno se duboko nadam i meni bliskim 'anomalijama', otkrićima koja se ne mogu svrstati u službenu povijest i vremenski tok kraja u kojem su pronađene. Jesu li u pitanju gore spomenuti Jasi iranskog podrijetla, neki raniji narodi, Rimljani, Kelti ili drugi - teško je trenutno pogađati. Držim fige ekipi i iskreno se nadam da će Hrvatska dobiti arheološki značaj koji zaslužuje - ne samo zbog nas, već i zbog naraštaja koji dolaze.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 05 decembar 2016 13:47
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved