Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Megalitna Engleska - Ekspedicija u Stonehenge, Glastonbury, Avebury i Silbury Hill

Velika Britanija kao megalitno vrelo postala je vrlo respektabilna točka brojnih pustolova još od vremena kultnih arheologa i početaka neopaganizma, no glavni promotor definitivno je bio i ostao Arthur C. Clarke.

Kao i generacije prije mene djetinjstvo sam 'utapao' u njegovim knjigama o svjetskim misterijama i često sam pomišljao kako bi jednog dana mogao posjetiti megalitne građevine južne Engleske. Za ono što doista poželite uvijek dođe plodno vrijeme i treba ga znati znalački iskoristiti.

KLASIFIKACIJA: (5) Misterije eksterijera

POPULARNOST: 5

MOGUĆNOST: 5 - Turistička senzacija i jedna od glavnih ruta tijekom posjeta Engleskoj najbolje govori o vjerojatnosti fenomena. Iako u posljednje vrijeme kruže fotografije o Stonehengeu kao o 'prevari' ili 'replici', posjet ovom mjestu će vam definitivno proširiti horizonte. Ni ostala mjesta u okolici ni najmanje ne odudaraju kada se priča o fascinaciji i približavanju drevnim misterijama.

Glastonbury – Grad i kula poput 'Gospodara Prstenova'

Povod mom dolasku u Veliku Britaniju bilo je predavanje Davida Ickea, njegov već sada čuveni godišnji megaevent. Dvosatni let bio je sasvim dovoljna uvertira za popriličnu avanturu. Jasno, svatko može platiti organizirani izlet iz Londona u Stonehenge za poveću cifru i linijom manjeg otpora obići kameno zdanje. Prijatelj i ja smo se odlučili na nešto daleko zanimljivije - unajmili smo auto i krenuli smo na put. Nakon početnih pola sata 'borbe za život' (zbog famozne lijeve strane i desnog volana) Reading, Swindon i Bristol bili su usputne točke ka našem obilasku četiri ključne lokacije, a prva na tom putu bila je ona u Glastonburyju.

 



Sam Glastonbury, maleni gradić u pokrajini Somerset, poznat je kao naselje još od Neolitika i igrao je bitnu ulogu kroz stoljeća britanske imperije. Danas je po mnogima svjetsko središte New Agea i neopaganizma, kao i izvor raznih legendi, od one o Josipu iz Arimateje, do Svetog grala i kralja Artura. Pojedinci idu toliko daleko da ga poistovjećuju i s mitskim Avalonom, naročito otkada su počele kružiti i priče da je oko grada smješten zodijak, integriran u okolišu. No, sve to ipak nije za usporedbu s vodećom atrakcijom - Glastonbury Tor brdom i kulom Svetog Mihaela. Najradikalnije teorije govore kako je sam Isus Krist došao na Tor s ujakom Josipom gdje je digao prvu kršćansku crkvu. Nakon njegove smrti, Josip se vratio i u 'vrata u podzemni svijet' unio Sveti Gral, koji tamo čeka pravog pustolova i u današnje vrijeme. Iz tog razloga kralj Artur kasnije na ovom mjestu zasniva Avalon, a kršćansku notu donosi Sveti Patrick. Bez obzira na osobni stav o teorijama, ovo zdanje zbilja ima efektan učinak. Kombinacija fantasy novela i nevjerojatnog krajolika na svakog će ostaviti veliki utisak, što zbog rustikalne psihodelije, što zbog snažnog vjetra i prohladnog dojma.

 



Samo mjesto je također vrlo upečatljivo. Zamislite mjestašce od par tisuća stanovnika u kojem vas svatko pozdravlja, engleski doručak je na vrlo visokoj razini kvalitete, a gotovo svaka trgovina (od velikog broja postojećih) specijalizirana je za alternativne djelatnosti. Tako svaki izlog poziva na tarot, vrlo jeftinu i pomno odabranu magijsku literaturu, kostime, razne prakse iscjeljivanja energijom, kao i veliki spektar različitih događanja diljem godine. Kako je u pitanju i dašak čuvenog Midsomera, sve podsjeća na seriju i s vremenom se zapitate događa li se u ovako pitoresknom okruženju zaista toliki broj ubojstava. Tu mogu dati i glatku preporuku – ukoliko imate opciju ovakve ekspedicije, preporuka je da odsjednete u nekom od rustikalnih hotela u manjim gradićima – što zbog cijene, što zbog originalnih pubova, što zbog dobre hrane (pravo osvježenje od gumenih ručkova i prozirne kave u gradu).

Stonehenge – Monumentalni spomenik i 'Must See' za života

Narednog dana odlučili smo se za posjet definitivno najvažnijem druidskom monumentu na svijetu. Stonehenge se nalazi na nekih 240 km zapadno od Londona, na pola puta od metropole i zapadne atlantske obale. Okrug Wiltshire je isto tako životopisan, uz kratke ceste i tradicionalne simbole engleskog sela. Kolika misterija kruži oko lokacije potvrđuje činjenica da se niti dan danas ne zna prava svrha ovih kamenih blokova, a teorije idu od religijske uporabe, astronomsko-astrološkog opservatorija, kalendara, do žrtvenika ili energetskog vrtloga. Isto tako, ne zna se niti kada je izgrađen, koliko puta je dorađivan i tko je prvotni graditelj. Iako ga gotovo svi imenuju 'druidskim', gotovo je sigurno da su druidi samo korisnici Stonehengea, a prva faza gradnje zabilježena je prije čak 5000 godina. Pouzdano se zna da je kamenje dopremljeno iz Walesa, gotovo 220 km zapadno, dok je dio stupova donesen iz obližnjeg Marlborougha.

OSTATAK PROČITAJTE NA MOM BLOGU PUTEM OVOG LINKA

Zadnje ažuriranje srijeda, 07 decembar 2016 09:13
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved