Logo
Print this page

RIP John Anthony West (9.6.1932. - 6.2.2018.)

Piše: Ratko Martinović

Umro je John Anthony West i ta vijest o smrti legendarnog istraživača fenomena drevnog Egipta potresla je alternativnu zajednicu i arheologe. Umro je nakon duge i teške bolesti u 85. godini života.

West se međunarodno etablirao teorijom o vodenoj eroziji Sfinge koja je suvremene arheološke krugove postavila u vrlo neugodnu situaciju iz koje ni dan danas nisu u potpunosti izašli, a njegova teorija ostavljena je praktički bez službenog konteksta. Njegov je taj da dokaz sugerira kako je u jednom dijelu povijesti Sfinga bila potopljena pod vodom. West je tako preko noći postao kontroverzna međunarodna zvijezda, a dokumentarac 'Misterij Sfinge' dobio je Emmyja za najbolje istraženu materiju dokumentarnog filma, te nominaciju za najbolji dokumentarac.

West je bio prepoznat i kao SF pisac, te dobitnik Hugo nagrade 1962. godine. Napisao je čitav niz SF kratkih priča i par novela, kao i knjige o Egiptu i Dogonima. Gostovao je i u serijalu 'Na rubu znanosti', a na to gostovanje možete se podsjetiti u nastavku.

IZVOR >>>

Related Video

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 12 februar 2018 18:58
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved