Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Paški trokut

Piše: Ratko Martinović

Organizator Turistička zajednica Grada Novalje i Paški trokut – pozivaju vas na najmističniji simpozij – “Paški trokut”, koji će se održati u subotu 12. svibnja od 12 sati.

Paški trokut otkriven je u svibnju 1999. godine na predjelu Tusto čelo, južno od uzvisine Komorovac, a malo ispod nalazi se Caska, nekadašnje civilizacijsko središte. Jednakokračni trokut površine od oko 500 m2 koji se po boji i obliku vidno razlikuje od okoline te je jasno vidljiv iz zraka, nalazi se na prilično nepristupačnom terenu, van cestovnih pravaca i uobičajenih putova, a sadrži otiske dubine 30 do 50 cm u kamenitom tlu. Kamenje unutar trokuta okruglo je i valjkasto što jasno ukazuje na njegovu obradu. Zanimljiva je i činjenica kako unutar trokuta nema tragova života, ne raste niti jedna biljka, a daljnja istraživanja pokazala su da kamenje unutar trokuta nakon izlaganja ultraljubičastom svjetlu isijava crvenu boju što znači da je termički obrađeno i to vjerojatno prije 12.000 godina.

Neobjašnjiv fenomen Paškog trokuta zaintrigirao je mnoge znanstvenike, geologe, kao i ufologe te postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku, međutim niti jedna od njih nije dokazana. Od samog početka njegovog otkrića postavlja se pitanje što bi Paški trokut zapravo mogao biti. A mogao bi biti slučajna igra prirode, plod određenog geološkog razdoblja, možda djelo ljudskih ruku ili kultno mjesto okupljanja ljudi iz kamenog doba, ali i trag letjelice koja se ondje spustila ili je nad tim područjem letjela. Paški trokut mogao bi biti sve to ili nešto drugo, ali je upravo takav, kao neosporna činjenica u prostoru i kao bitan dio otočkog krajobraza, zbog svih tih pitanja i mogućih teza dodatno zanimljiv.

Paški trokut spada u nedefinirane tragove u prostoru, tragove koji potiču na razmišljanje, traže odgovore, nude mogućnost preispitivanja što se to na tom mjestu desilo u prošlosti i na koji način bi to mogli istražiti, dešifrirati i podastrijeti javnosti. Simpozij o Paškom trokutu traži odgovore na to što je to moglo biti na tom lokalitetu i što se je moglo desiti u nekom dalekom trenutku, čiji smisao i poruku iz davnina tražimo u današnjem vremenu.

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje nedjelja, 13 maj 2018 09:57
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved