Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Veliko otkriće u Iraku: Otkriven drevni grad Mardaman

Piše: Ratko Martinović

Arheološki tim s njemačkog sveučilišta Tubingen objavio je da su pronašli izgubljeni grad Mardaman star gotovo pet tisućljeća i skriven u arhipelagu Iraka.

Iskopavanja na sjevernom dijelu Iraka započela su netom nakon američke invazije na ovu zemlju i rezultirala su vrlo zanimljivim otkrićem. Nakon pronalaska 92 glinene pločice smještene u keramici bilo je nužno dešifrirati njihov sadržaj. To je nakon godina pokušaja i promašaja uspjela Betina Faist sa Sveučilišta Heidelberg pa su lokalitet napokon mogli prozvati njegovim imenom - Mardaman, odnosno Mardama. Iskopavanje se nastavilo pa je područje uz današnji Bassetki postalo poprište uzbudljivog procesa. Naime, otkriven je davno izgubljen grad neoasirskog carstva koji je vrhunac doživio na prijelazu s drugog na prvo tisućljeće prije Krista.

Pločice su otkrile administrativne i trgovačke stavke naroda Mardame, te njihovu podložnost Arrus-nasiru. Mardaman je bio dio carstva, no isto tako i neovisni grad-država s vlastitom odvojenom povijesnom linijom. Mogli su odgovoriti i na žestoke ratne okršaje pa je grad u više navrata preživio sukobe i iznova izgrađivan. Očuvanost pločica govori da je njihovo skladištenje bilo od posebne važnosti. Položaj je isto tako savršena pozicija u trgovačkoj ruti - između velikih gradova i carstava. Tako se pretpostavlja da bi njegov ugled mogao biti i značajno veći što motivira arheologe da zapnu u istraživanju i iskopavanju.

IZVOR >>>

Related Video

Zadnje ažuriranje utorak, 15 maj 2018 07:24
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved