Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

TAJANSTVENO PISMO CIVILIZACIJE DOLINE INDA…

...i zašto ga nitko nije uspio dešifrirati

Glavna slika: Kameni pečati iz doline Inda koje svijet još ne razumije

Nagrade za dešifriranje i prijevod starih jezika i spisa nisu neuobičajene, no Discover Magazinenavodi kako je jedno pismo itekako nužno što prije proniknuti.

I pod tim navodom ne misle na pisma Olmeka i Zapoteka, protoelamitsko (proto-iransko) i Rongorongo sa Uskršnjeg otoka. Civilizacija Doline Inda iliti Harapska civilizacija danas se rasprostire u Indiji i Pakistanu, a prvenstveno je prepoznata po legendarnim središtima poput Harappe, Mohenjo-dara ili Dholavire.

„Ova je kultura u naslijeđe ostavila na tisuće kratkih dokumenata s najviše četiri ili pet znakova po spisu, a dosad nitko nije dešifrirao kako ih točno čitati.“

Deseci simulacija i pokušaja ne daju rezultate, a iza svega stoji politički (suprotstavljene etničke skupine pozivaju se na svoje ‘drevno podrijetlo’ i time pravdaju autoritativno ponašanje) i znanstveni (u neuspjehu dešifriranja jačaju teorije kako znakovi uopće nisu pismo) kontekst.

Unatoč otporu, postoje ozbiljni napori da se shvati što to na kamenim pečatima piše.

Jedna od najvećih drevnih civilizacija cvjetala je prije 4.000 godina, s milijun ljudi, na području dvostrukom većem od Mezopotamije i Egipta. Popločane ulice u obliku razgranate mreže, sofisticirani vodovodi, najstariji svjetski toaleti i izostanak bilo kakvih kraljevskih, religijskih i vojnih objekata razlozi su intrigantnosti dešifriranja spisa koji bi mogli otkriti pozadinu više od tisuću (ne)iskopanih gradova. Zanimljivo je i da ovdje nalazimo jednu od prvih statua jednoroga, kao i brojne druge životinje.

Koji su točno problemi u procesu dešifriranja?

Za početak, nijedan jedini zapis ne sadrži više od trideset znakova. I ni na jednom zapisu nema više od četiri ili pet različitih simbola. Još od 2004. godine ponuđene se nagrade za dešifriranje ili pronalazak zapisa koji brojčano premašuje ove dvije navedene komponente. Zasad je otkriveno oko 700 različitih spisa (ima ih daleko više, neki su identični, ali s drugačijim rukopisom), a trenutno postoji konsenzus jedino oko prirode pisma – logogram koji ima višestruko značenje, ovisno o kontekstu (kao recimo mezopotamijsko ili majansko pismo).

Međutim, proces u dešifriranju već nailazi na značajne razlike s otkrićem ostalih primjeraka pisama – stručnjaci najprije otkrivaju prirodu pisma (logogram), zatim bilježe obrasce i frekventnost znakova (klasteri znakova, blizina početku i kraju rečenice) te donose zaključak. Ovdje ga nema zbog tri konkretna razloga, što znači da se ili zapelo na prvom dijelu procesa ili je riječ o posve jedinstvenom pismu.

‘Kamen iz Rosette princip’

Prvi problem predstavlja potpuni izostanak povijesnih imena kraljeva i gradova iz drugih izvora, što je uvelike pomoglo u drugim dešifriranjima. Drugi je tzv. ‘Kamen iz Rosette princip’, odnosno paralelni prijevod na neki drugi jezik. Treći je nepoznavanje jezika (hijeroglifi su, recimo, prenosili koptski, a majanski glifovi majanski).

A možebitno otkriće istog potenciralo bi destabilizaciju u regiji – Dravidi smatraju svoj jezik izvornim i time polažu prava na zemlju, hinduski nacionalisti sanskrt, a plemena munda jezik. Da ne bude sve crno, znanstvenici su potvrdili da se simboli čitaju s desna na lijevo, pa je time dan vjetar u leđa onima koji su uvjereni kako je riječ o pismu. Uočeni su, k tomu, i uobičajeni klasteri simbola, čime bi pismo bilo baš poput bilo kojeg drugog, a postoji i značajna predvidljivost narednih nizova simbola kao u svakodnevnom pisanju.

Ako ste zainteresirani za dešifriranje pisma koje će rasvijetliti sudbinu jedne od najvećih nepoznatih drevnih civilizacija, brojne alate možete pronaći na internetu, a ne treba zaboraviti ni to da vas čeka bogata nagrada.

http://blogs.discovermagazine.com/crux/files/2019/01/IndusValleySeals.jpg

http://blogs.discovermagazine.com/crux/files/2019/01/characters.jpg

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved