Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/10353
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/10353
A+ A A-

POTVRĐENO POSTOJANJE CIRKULARNIH PIRAMIDA U ŠPANJOLSKOM GRADU PALENCIA

Piše: dr. Semir Osmanagić

U periodu 4.-6. oktobar 2015. boravio sam na studijskom putovanju u sjevernom španjolskom gradu Palencia. Razlog mog dolaska je bilo istraživanje hipoteze da su ovdje smještene prve piramide na tlu Španjolske.

Tri uzvišenja Cerro de San Juanillo, Cerro del Otero i Barredo Viejo dominirali su ovim krajolikom dugo vremena. Nažalost, za potrebe lokalne tvornice keramike najmanje uzvišenje Barredo Viejo potpuno je uništeno. Pronađeni artifakti su sklonjeni od javnosti, a podzemni prolazi zatrpani. Preostala dva uzvišenja su također znatno modifikovana i oštećena.

Ipak, i ono što je preostalo daje dovoljno materijala za proučavanje.

Cerro de San Juanillo i Cerro del Otero su identične visine, po 84 metra. Međusobna im je udaljenost 666 metara (!). S trećim uzvišenjem imali su identičan raspored kao i piramide u Gizi.

Na topografskoj mapi je vidljiva pravilna cirkularna geometrija s identičnim nagibom od podnožja do vrha. Cerro del Otero ima vidljive bridove, tako da se može nazvati crkularnom piramidom. To ubjedljivo potvrđuju fotografije i ilustracije s početka XX stoljeća.

Vlasnik zemljišta je katolička crkva koja se pobrinula da se svrha ovih uzvišenja potpuno sakrije. Na vrhu Verra del Otera su podigli dvadesetmetarski kip posvećen Isusu Kristu, ispod njega crkvicu, a nekoliko ulaza u bočne tunelske prolaze i prostorije u cirkularnoj piramidi su zatvorili.

Narušavanje originalne svrhe nije prošlo bez posljedica. Naime, statuu redovno pogađaju i oštećuju munje, Istu stvar sam zapazio i kod katedrale podignute na vrhu najveće piramide u Meksiku, u gradu Cholula. Munje i zemljotresi su se svetili Hernanu Cortesu za skrnavljenje piramide.

Druga cirkularna piramida Cerro de San Juanillo je dosta oštećena erozijom i eksploatacijom gline. Ipak, niz vještački napravljenih prolaza i prostorija je dostupno i danas. Očigledno je da su tokom vremena služili ljudima kao sklonište i prostor za življenje.

Orijentacija istočne stranice Cerra de San Juanilla je idealna prema izlasku sunca tokom ljetnog solsticija. Intresantno je da je impresivna katedrala u Palenciji iz XV stoljeća identične orijentacije. Nju krase i ornamenti koji pokazuju broj 666, a ključni ornament je prikaz dva neobična, vnnzemaljska bića koji su locirani hijerarhijski iznad uklesanih statua ljudi.

Stratigrafija cirkularne piramide Cerro de Otero se razlikuje od obližnjeg prirodnog uzvišenja Paremo de la Miranda. Nekoliko slojeva je “umetnuto”, najvjerovatnije zbog stabilnosti, lakšeg oblikovanja i energetskih osobina.

Cerro del Otero i uništeni Baredo Viejo su bili raspoređeni na pravilnoj osi sjever-jug.

Tokom predavanja u Palenciji 5. oktobra potvrdio sam da je ovdje riječ o cirkularnim piramidama i pozvao javnost grada da formira udruženje koje bi se bavilo proučavanjem ovog kompleksa. Tek interdisciplinarnm naučnim pristupom mogao bi se utvrditi odnos prirodnog i vještačkog, vrijeme oblikovanja i potencijalne graditelje.

Galerija slika

{gallery}10353{/gallery}
Zadnje ažuriranje četvrtak, 08 oktobar 2015 10:41
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved