Logo
Print this page

TURISTIČKA DESTINACIJA STELLA MARIS, HAIFA: ENERGIJA KARMELIĆANA I PIRAMIDE U DVORIŠTU

Piše: dr. Semir Osmanagić

Januar 2016.

Iznad Haife uzdiže se brdo Mt. Karmel. U jednoj od njegovih pečina, prema predanju, živio je starozavjetni prorok Elija prije 2.900 godina. Nadmudrio je 400 svećenika sljedbenika boga Baala, Kaanitske kulture. Donio je dugoočekivanu kišu, bio u stanju prizivati gromove s neba, vraćati mrtve u život, a onda je i sam odlazio prema nebu (?). Njegovi sljedbenici su se krvavo obračunali s pripadnicima druge vjere.

Sve tri monoteističke religije ga štuju kao sveca: Jevreji ga znaju kao Elijahu (“moj bog je Jahu”), kršćani poštuju Elijasa kao proroka, a muslimani, kroz Ku’ran, govore o Ilijasu kao mudrom i velikom.

Dvije hiljade godina nakon njegove smrti, brojni učesnici Križarskih ratova su slijedili njegov primjer i išli u pećine Mt. Karmela zbog isposničkog života. Tako su formirao jedan od njauticajnijih redova u katolićanstvu – Karmelićani. Ovi izraelski su prolazili kroz brojne torture, a oni europski su živjeli zaštićenije.

Na mjestu Elijine pećine, Karmelićani su započeli gradnju crkve u koju su uselili tek hiljadu godina nakon početka gradnje.

Ono što je mene privuklo da posjetim ovu lokaciju je mala piramida u dvorištu njihove crkve. Čitav crkveni kompleks danas je poznat kao “Stella Maris”. Prigodno. Nekada su zvijezde i svjetionik preko puta crkve obasjavale put niz brdo prema moru.

Haifa je treći po veličini grad u Izraelu s 250.000 stanovnika. Smatraju ga najotvorenijim i kosmopolitskim. Ovaj prostor vrvi od historijskih događanja od kojih je gradnja karmelićanske crkve jedan od njih.

Religiozni katolici koji su u XII stoljeću dolazili da oslobađaju “svetu zemlju” i “Jeruzalem” ostajali su da žive na ovim prostorima. Dio njih se učio na primjerima Starog i Novog Zavjeta. Začetnici Karmelitskog reda su započeli gradnju manastira, da bi je prekinuli najezdom Mameluka u XIII stoljeću. Vracaju se 500 godina kasnije. Međutim, u manastir se ne useljavaju jer ih u tome spriječava Napoleon. Naime, on vodi borbe za osvajanje Palestine.

Gubi bitku za Akko (u blizini današnje Haife) i manastir pretvara u bolnicu 1799. U njoj ostavlja 200 ranjenih i zaraženih vojnika.

Pred izvjesnim novim porazima, Napoleon se odlučuje da se, sa svojim trupama, vrati u Europu. U bolnici ostaju nezaštićeni vojnici.

Otomanski Turci dolaze do bolnice i masakriraju sve ranjene i bolesne. Kopaju veliku jamu ispred zgrade i prave masovnu grobnicu. Manastir pale. Dvadeset godina kasnije otomanski zapovjednik grada koristi kamen da bi sebi podigao ljetnu palaču preko puta ove lokacije. Tek 1836. Karmelićani dobijaju dozvolu da sagrade crkvu na istom mjestu, koju su proširivali nekoliko puta.

Znatno kasnije, podigli su i granitni spomenik u obliku piramide iznad masovne grobnice. Na piramidi je natpis: “Kako su veliki i moćni pali u bici”. Piramida je ostala kao vječan spomen na Napoleonov neuspio pokušaj osvajanja koji je krenuo iz Egipta, države piramida, prema istoku.

Karmelićani danas imaju sjedište u Vatikanu, poznati su po svojim skronim smeđim odorama i “biblijskim” sandalama. Stella Maris je turistička atrakcija, koja privlači brojne posjetioce na religioznim turama. A granitna piramida je svjedok strašne negativne ljudske energije i besmislenih ratovanja.

Galerija slika

{gallery}10564{/gallery}
Zadnje ažuriranje četvrtak, 11 februar 2016 09:43
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved