Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/10746
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/10746
A+ A A-

MIDRAS - PRVA PIRAMIDA IZRAELA

Piše: dr. Semir Osmanagić

Midras, Beit Shemesh, Izrael, april 2016.

Piramida u Izraelu?

Na polovini puta između Jeruzalema i Tel Aviva je grad Beit Shemesh. Nekada su u ovim dolinama, bitku vodili David i Golijat, živjeli pripadnici Judinog plemena, ovuda je prolazio zlatni zavjetni Kovčeg, živjeli brojni znani i neznani narodi. Beit Shemesh znači “Kuća Sunca” ili “Hram Sunca” i potiče od Kanaanita, a vjerovatno su i oni preuzeli to značajno ime.

“Midras ruševine” je uzvišenje prepuno pećina, ali naš cilj je sami vrh brda. Znak na hebrejskom i engleskom me je već pripremio: krećem se prema jedinoj piramidi u Izraelu.

Na vrhu uzvišenja ostaci nevelike piramide. Komandni položaj. Krasan pogled koji seže do obale Sredozemlja. Ispred mene kompaktna građevina. Četiri reda stepenaste piramide su dobro sačuvana. Gornja tri reda su devastirana. Unaokolo leže lijepo obrađeni pravougaoni blokovi koji su bili dijelovi pažljivo građene piramide.

Dimenzije temelja piramide su po mom preliminarnom mjerenju 10 x 8 metara. Visina je, prema podacima na znaku uz piramidu, originalno iznosila oko pet metara. Moja procjena je da je riječ o visini između šest i sedam metara.

Zidovi piramide su precizno postavljeni u liniju, nema odstupanja.

Provjerio sam orijentaciju stranica. Orijentirane su prema stranama svijeta, bez greške prema kosmičkom sjeveru.

Na samoj lokaciji, arheolozi priznaju da ne znaju svrhu piramide i da je jedina ovakva građevina u Izraelu. Ipak, u nastavku tvrde da je ovdje bilo groblje i da je moguće da je i piramida bila grobnica (“nefesh”) te da je služila kao sinagoga u IV stoljeću.

Naravno, nakon ovoga svi posjetioci preuzimaju ovo nagađanje zdravo za gotovo i počinju govoriti o piramidi kao grobnici.

Da li su arheolozi ikada pronašli grobnicu, kostur, ijedan dokaz da je ovo bilo mjesto ukopa neke važne ličnosti?

Odgovor je jednostavan: nisu.

Međutim, obmana javnosti je već krenula, svaki arheolog u Izraelu, koji zna za ovu građevinu, tvrdit će da je piramida grobnica.

Nikada Jevreji nisu koristili piramide kao grobnice. Niti ijedna poznata tradicionalna kultura koja je živjela ovdje. Nema nikakvih radiokarbonskih analiza da nam pomognu utvrditi starost ove građevine

Da li bi je mogli provući kroz naučne kriterije za piramidu koje sam ja razvio?

Da vidimo.

1. Geometrija – struktura mora imati oblik piramide što je ovdje slučaj
2. Vještački građevinski materijal – potvrdno, ovdje je riječ o obrađenim blokovima
3. Orijentacija prema kosmičkom sjeveru – potvrdno
4. Unutrašnji prolazi – građevina je malih dimenzija za ovaj kriterij
5. Podzemni prolazi – ispod piramide je prirodna pećina, a ispod nje brojne druge prirodne i vještačke pećine
6. Rijeke i podzemni vodeni tokovi – ispod piramide postoje podzemni vodeni tokovi
7. Astronomski elementi – nisam imao dovoljno vremena da ih utvrđujem
8. Vulkanske linije – morat ću zamoliti prijatelja Miku iz Finske da istraži da li i koliko vulkanskih linija vodi prema piramidi u Midrasu
9. Energetski potentne tačke – lokacija je sigurno bila zanimljiva zbog energetskih osobina terena i materijala (kvarca)
10. Piramida kao energetska mašina – za to moram ponovo doći i izvršiti dodatna mjerenja

Dakle, prvi rezultati su obećavajući. Premda malih dimenzija, ova piramida je najvjerovatnije bila energetski amplifikator i nema nikakve veze s tradicionalno poznatim kulturama koje su ovdje živjele.

Dakle, idemo dublje u prošlost.

Piramida u Izraelu!

Prijatno iznenađenje za mene.

Galerija slika

{gallery}10746{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 09 maj 2016 21:45
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved