Logo
Print this page

TEL BEER SHEVA – BORBA ZA VODU OD DOBA ABRAHAMA

Piše: dr. Semir Osmanagić

Be’er Sheva, Izrael, april 2016.

Voda. S njom sve počinje.

Prvi plač bebe, domaće životinje u dvorištu, biljke u bašti, svi oni traže vodu. Ona je u pustinji rijetka. Kiše padnu jednom ili dva puta godišnje. Umjetnosti življenja se svodi na pitanje kako uhvatiti i sačuvati kišnicu da traje čitavu godinu.

Pustinjski gradovi su imali još jedan problem. Kako izdržati višemjesečne opsade bez izlaska izvan zidina? Kako imati dovoljne zalihe vode?

U posljednih pet decenija više od stotinu vještačkih uzvišenja (“tel”) je arheološki obrađivano u Izraelu. Riječ je o naseljima i gradovima starim nekoliko hiljada godina.  Među njima je i Tel Beer Sheva, smješten između Judejskih planina sa jedne i pustinje Negev i Sinaja sa druge strane. Zahvaljujući planinama na jednoj strani u dolinama su se formirale podzemne vode. Stoga je u prošlosti veći broj bunara bio lociran ovdje.

Tri Tela su 2005. primljeni pod okrilje UNESCA kao svjetska baština: Tel Beer Sheva, Tel Meggido i Tel Hazor. Oni su svjedočanstva nestale “Kanaanske civilizacije”, a čiji se počeci protežu od Bronzanog doba do biblijskih gradova Željeznog doba.

Centralni objekat u djelomično rekonstruiranom gradu Te; Beer Sheva je ogromni vodeni rezervoar kapaciteta 700 kubika. Riječ je o megalitnom kompleksu koji je djelomično služio i kao zaštitna zidina za grad od nekoliko stotina stanovnika. Od kule se spušta sedamnaest metara duboki megalitni bunar niz koji se slijevala voda. Ka dnu bunara su vodile kamene stepenice. Nakon bunara, nastavlja se rezervoar u pet cjelina koji je obložen debelim slojem plastera da voda ne bi curila. I, treći dio vodenog kompleksa, je kanal koji je vodio do Judinih planina odakle je direktno dovodio vodu.

Dakle, do vode su dolazili na tri načina: (1) kišu koja je padala na grad su direktno skupljali u rezervoaru; (2) podzemnim kanalom su dovodili dodatne količine vode s obližnjih planina. I, na koncu, (3) odmah do rezervoara imali su i iskopani bunar kojim su direktno dobavljali podzemnu vodu iz Hebronske doline.

Doda li se tome debljina zaštitnih zidova od četiri metra, stanovnici Beer Sheve su mogli mirno da spavaju, barem u odnosu na kratkotrajne opsade.

Voda.

Početak života.

Galerija slika

{gallery}10767{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 16 maj 2016 19:05
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved