Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/10771
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/10771
A+ A A-

MARESHA PEĆINE

Piše: dr. Semir Osmanagić

Maresha, Izrael, april 2016.

Otac Zeeva, Yehushua Ben Arie, čuveni izraelski arheolog, je, prije nekoliko decenija, istraživao Beit Guvrin pećine, u središnjem Izraelu. U to doba nekoliko teorija bilo je prisutno koje su objašnjavale njihov postanak. Danas je uglavnom prihvaćena hipoteza Yehushue o načinu njihovog nastanka.

Naime, on tvrdi da su lokalni stanovnici započinjali formiranje kamenoloma kopajući zemlju i onda izvlačeći kamen ispod nje. Tvrdi kamen su koristili za malter i plaster, dakle kao građevinski material. Sekciju s mekim kamenom bi širili dok opet ne bi došli do tvrdog kamena. Da bi dobili stabilni kamenolom ispod zemlje, započeli bi iskopavanja s uksim kanalom, a onda se proširili u obliku zvona.

Beit Guvrin ima više od 800 registriranih lokacija s pećinama. Neki pominju na hiljade takvih pećina. Danas se njiovo porijeklo pripisuje Bizantincima, ponegdje i kasnom periodu rimske vladavine na ovim prostorima. Priča kaze da su vremenom ljudi povezivali podzemnim prolazima te vještačke, zvonaste pećine, osobito u vremenima kada se trebalo skrivati od neprijatelja.

Zatim se čitav kompleks prijavi za zaštitu UNESCA i generalno se prihvati objašnjenje da njihova starost nije niti 1500 godina.

Međutim, moja posjeta mi je dala sasvm drugu sliku. Tačno je to da su najpoznatije i najveće pećine upravo one koje su možda i napravljene i korištene kao podzmeni kamenolomi. Danas se to održavaju koncerti klasične muziek zbog odlične akustike. Takvom koncertu sam bio prisutan.  Ali, neki drugi podzemni kompleksi, na primjer Maresha pećine u okviru istog dijela Izraela, su imale sasvim drugi historijat.

Posjetio sam ih nekoliko. Dimenzije odudaraju od zvonastih pećina koje su visoke po nekoliko desetina metara. Ovdje je identičan osjećaj kao u Cappadoccia podzemnim kompleksima u središnjoj Turskoj. Nekoliko nivoa ispod zemlje, s uskim prolazima između njih, niskim svodovima, lijepo obrađenim kružnim stepenicama. Maresha pećine nemaju veze sa kamenolomima.

Osobito impresioniraju zračni dimnjaci.ventilacioni otvori koji su identičnih promjera i stila gradnje i u Izraelu i u Turskoj, i koji povezuju sve podzemne nivoe.

U Turskoj stidljivo pominju “kanaansko porijeklo” podzemnih gradova u Anadoliji, i vraćaju se nekoliko hiljada godina unatrag. Ali, ne više od 5000 godina. U Izraelu je riječ o istoj gradnji i svrsi, brz obzira što ne znamo razloge gradnje.

Umjesto uopštavanja, pećine treba istražiti zasebno i nezavisno. Osobito izmjeriti različite energetske vrijednosti.

Ručak u Tel Avivu i susret sa Yehushua Ben Ariem nisam iskoristio da razmjenimo mišljenja na temu Maresha pećina. Zeev me je lijepo upozorio prije susreta: moj otac je konvencionalni arheolog, vrlo konzervativnih pogleda.

Ali, kako će naš susret pokazati, i vrlo drag i topao čovjek.

Kako bi bilo lijepo da se u podzemnim prahistorijskim prolazima u Izraelu, Turskoj i Malti, pojave originalni graditelji i pokazu nam stotine kilometara podzmenih prolaza i objasne razloge gradnje.

Galerija slika

{gallery}10771{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 16 maj 2016 19:33
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved