Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/11038
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/11038
A+ A A-

POČETAK PRIČE O MODERNIM RUSKIM PIRAMIDAMA

Piše: dr. Semir Osmanagić

August 2016.

Godina je 1999. Pedesetogodišnji inzinjer Alexander Golod podiže prvu modernu piramidu na tlu Rusije, samo pedeset kilometara od centra Moskve. Piramida postaje uspjeh, posjetioci dolaze, a među njima i umjetnici, ministri, prinčevi, glumci, pjevači, gosti iz Indije i Kine. O ruskim piramidama počinje da se priča na međunarodnim konferencijama, priloge prave CNN, ABC, BBC i drugi mediji. Golod vrši medicinske i druge eksperimente i sve je izgledalo obećavajuće.

U Moskvu dolazim u augustu 2016., sedamnaest godina nakon gradnje najviše ruske piramide. Dočekali su me neuobičajeno topli dani od 33 stepena. Krećem na ugovoreni sastanak s graditeljem piramide. Nakon sat vremena probijanja kroz svakodnevnu gužvu na ulicama glavnog grada Rusije, dolazimo na periferiju. Izlazimo na 38. kilometru auto-puta Moskva-Riga. Ulazimo u rezidencijalno naselje. Nekoliko hektara zelene čistine formiralo je plohu na čijoj sredini strši bijela piramidalna građevina. Približavamo joj se. Podsjeća na Nubijske piramide i njihovih 70 stepeni nagiba.

Usamljena, ali izgleda impresivno iz daljine.

Parkiramo ispred piramide. Jedno auto i dvije montažne kućice sa strane piramide. Taj dan je zabilježeno dvadesetak posjetilaca. Ulazni otvor ima četverokrilna vrata i djelomično je pregrađen jednim položenim krilom.

Dodirujem vanjske zidove. Fiberglas. Čvrst, ali ulegnut na nekoliko sekcija. Vjerovatno od naleta vjetra, kiše, snijega. Masa piramide je 55 tona. Uglovi su pružaju u ravnoj liniji sve do vrha. Sva četiri ugla su dobro očuvana.

Koracima mjerim dužinu stranica na betonskim temeljima. Ukupno 22 koraka. Dakle, kvadratna osnova, 22x22 m.

Ulazim u unutrašnjost piramide sa druge strane, kroz niski ulaz. Odjednom se preda mnom otvara veliki i izuzetno visoki prostor. Gledam prema vrhu. Praznina kao da se pruža do neba. Znam odranije da je piramida visoka 44 metra, ali osjećaj je kao da je duplo viša.

Zidovi piramide su s fiberglas pregradama. Kombinacija kosih i vodoravnih ispupčenja formira niz manjih piramida. Njihova dimenzija odgovara standardu zlatnog reza.

U sredini prostora su dva velika ograđena globusa. Vjerovatno iz vremena kada je Alexander Golod primao goste i prezentirao im svoj rad. Natpis na ruskom upozorava da se globusi ne dodiruju.

S lijeve strane nekoliko stolova sa suvenirima. Na njima male orgonske piramide, suveniri iz Kine, plastične flase s vodom, nakit od kamenja, knjige te različito poludrago kamenje na ogrlicama i narukvicama. Prodavci čekaju turiste. Dvostrani flajer samo na ruskom jeziku. Na zidu mala reklama za snimanje aure u vanjskoj kućici. Na podu palete s flašama s vodom.

Pojavljuje se Alexander Golod na zakazani sastanak. Fotografije koje se mogu naći na internetu, pedesetogodišnjaka u odijelu i zalizanom crnom kosom, ne odgovaraju liku koji se rukuje sa mnom. Sedamnaest godina kasnije, osjedjeli Golod s prorijeđenom kosom, u jeansu i naočalama,  

Prva rečenica mu je bila:

“Tvoje piramdie u Bosni su znatno veće od ove.”

Zahvaljujem mu se na prijemu. Kreću moja pitanja o izboru dimenzija piramide. Odgovara dosta površno. Kaže mi da je kombinaciju 22x22x44 metra odabrao slučajno, jer mu se učinila zgodnom. Pitam ga za nagib, kaže da ne zna, ali da se moze izračunati. Zašto ovaj materijal, odgovara da je bio dovoljno čvrst i najbolje riješenje tada.

Nakon pola sata zajedničkog obilaska poziva me u svoju kuću da tamo nastavimo razgovor.

Živi u naselju uz piramidu. Kaže da je kupio pet hektara zemlje na kojoj je izgradio piramidu, a zatim je napravio kuću u blizini. Njegovo naselje ima lijepe kuće, s baštama. Ulazimo kroz kapiju u veliko dvorište, s dvije kuće za stanovanje. Na spratu je velika, poluprazna prijemna soba s trpezarijskim stolom. Kaže mi da je ispod nas zatvoreni bazen.

Donosi planove, projekte, izvještaje, lap top. Ostali smo u razgovoru više od tri sata.

Inžinjer Golod je živio četrdeset godina u Ukrajini. U zrelom životnom periodu, od 1991., bio je direktor velike firme (“NPO Hidrometpribor”) za proizvodnju instrumenata za meteorologiju. Zanimanje za piramide mu je bio hobi od 1990.

Prve piramide je izgradio u Ukrajini. Za temelje je koristio dužinu stranica od 11x11 metara. Sada mi je jasno zašto je ovdje koristio duplo veću dimenziju: 22x22 m.

Piramida koju je izgradio u južnoj Rusiji, u Baskiriji, pored naftnih polja, pokazala je svojevremeno odlične rezultate. Nafta je postala “lakša” (viskozitet je opao za 30%), a dostupnost nafte se povećala na izvoru. Ove rezultate je potvrdila Gubkinova akademija za naftu i plin.

S velikim entuzijazmom je izgradio piramidu od million dolara kod Moskve i zatim je koristio kao naučni laboratorij u narednim godinama. Govori mi detaljno o rezultatima o kojima se može površno pročitati na internetu.

-          Niz medicinskih istraživanja je pokazao beneficije na organizam što su mu potvrdili iz ruske Akademije medicinskih nauka. Rusija, naime, ima pet velikih “sveruskih” akademija nauka. Tri najveće su Ruska akademija nauka i umjetnosti, Ruska akademija medicinskih nauka i Ruska akademija prirodnih nauka (čiji sam i ja član). Uglavnom, medicinski akademici s Mecnikovog instituta su mu potvrdili da raste imunitet organizma nakon boravka u piramidi: kompozicija leukocita u krvi raste te se ubrzava regeneracija tkiva. Novorođenčad kojim su davane tekućine koje su bile izložene djelovanju energije piramdia su pokazivala znatno unaprijeđene zdravstvene indekse u odnosu na druge bebe. Potvrdilo se da enegija piramida utiče na preživljavanje tkiva izloženog bakterijama i virusima. Piramida smanjuje otpornost virusa i bakterija.

-          Posebno mi je bio interesantan eksperiment sa zatvorenicima. Na internetu kruže različite priče: od toga da je Golod dovodio grupu zatvorenika i mjerio nivo nasilja (?) do priče da su zatvorenici koristili hranu izloženu energiji piramida. Prava istina je da je Golod stavio pet tona soli u piramidu i onda su u obližnjem zatvoru davali tu sol populaciji od 6.000 zatvorenika u period od godinu dana. Nakon tri mjeseca pričao je s četiri načelnika zatvorskih odjeljenja. Svi su mu rekli istu stvar: kao da je neko zamijenio njihove stare zatvorenike s boljim, nenasilnim. Unutrašnji sukobi u zatvoru su drastično opali, a nivo agresivnosti bio je neuporedivo niži. Ove eksperimente je provodio 2000., 2001. i 2003. I oni su doveli da su ozbiljni incidenti u zatvoru svedeni na nulu. Očigledno da je energija piramida dovela do uticaja na stimuliranje moždanih ćelija koje inače dovode do sklonosti ka remećenju reda.

-          Govorio mi je o reanimaciji patologije beba, uticaju piramide na tesška oboljenja, hematome, cerebralnu paralizu. Nakon jednog sata u piramidi svi nalazi su govorili o poboljšanju stanja.

-          Institut za teoretsku i eksperimentalnu bio-fiziku je radio eksperiment na miševima. Samo jedan gram slane tekućine iz piramide dnevno dovodio je do rasta i boljeg rada žlijezde štitnjače. Bolji rad ove žlijezde je automatski uticao na smanjenje agresivnosti i stresa kod miševa.

-          Golod mi je prezentirao rezultate mjerenja radioaktivnosti čija se količina smanjuje u piramidi. Sjemenje, koje je bilo ostavljeno u piramidi samo 1-3 dana, pokazivalo je brži rast od običnog sjemena za 30-100%. Posebno je istakao da farmaceutski lijekovi izloženi piramidi bolje djeluju i da im se smanjuju negativna svojstva (“side-effects”). Kasnije sam saznao zašto mu je to bilo interesantno.

-          Ukrajinski Institut za fiziku mu je potvrdio pozitivan učinak piramide na superprovodljivost gdje se mijenja temperature i unaprijeđuju mogućnosti poluprovodnika i karbonskih materijala. Također, sintetički dijamanti postaju čvršći i čistiji.

-          Golod je napravio piramidu na jezeru Siliger, 22 metra visoku, kvadratne osnove 11x11 m. Na lap topu mi je pokazivao video snimak iz ruske radarske stanice koja je registrirala energetsku zraku koja izlazi iz piramide, zatim se širi i dostiže radijus od 500 metara !  Tvrdio mi je da je rang utjecaja Siligerske piramide 120 km, a da on može biti amplifiran. Zbilja, na monitoru pored ruskog vojnika, pokazala se postojana bijela linija koja je samo lebdjela u zraku. Golod pretpostavlja da što se visina piramide povećava, to se dobijaju kvalitetniji rezultati. Zapravo, svaki njegov dokaz o kojemu mi je govorio samo je potvrđivao ono što mi dokazujemo u Visokom te mjerenja na Bosanskoj piramidi Sunca i u podzemnim tunelima.

-          Posebno je bio ponosan na “matrice” koje je poslao na rusku svemirsku stanicu “Mir”. Ruski kosmonaut Vinogradov mu je poslao fotografiju s posvetom, a Golod ju je uokvirio. Skidao je prašinu dok mi ju je donosio. Nastavio je pričati. Kosmonaut Afanasiev mu je potvrdio da je stanica “Mir” trebala biti kontrolirano srušena u ocean nakon misije Vinogradova. Međutim, nešto se pozitivno desilo i svemirska stanica je korištena jos tri godine od 1998-2001. Golod govori o utjecaju njegovih energetskih materijala ili “matrice” kako je zove. Zapravo, riječ je o kristalu izloženom energiji piramida.

-          Kosmičke priče su nastavljene. Golod je tražio od ruskih kosmonauta da njegove “matrice” koriste i američki astronauti ma ISS – Međunarodnoj svemirskoj stanici. Oni su to odbili. Prvi šatl koji je nakon toga letio prema ISS stanici, “Columbia”, doživio je nesreću u kojoj je stradalo svih sedam astronauta. Golod misli da energija piramida mijenja strukturu prostora. Ova ispovijest je u koliziji s tvrdnjama na njegovoj web stranici gdje stoji da su Amerikanci ipak postavili njegov kristal na ISS u oktobru 2001. na deset dana.

-          Govorio mi je o vlastitom osjećaju unutar piramide u Siligoru. “Kada se ljuljaš unutar piramide i zatvoriš oči, ne osjeća se ljuljanje sve dok oči ne otvoriš ponovo.”

-          Na lap topu mi je pokazao video klip s eksperimentom s vodom. Bočica je bila puna skoro do vrha. Termometar je pokazivao temperature od minus 17 stepeni Celzijusa, a voda je bila u tekućem stanju. Radnja se odvija u piramidi. Golod uzima bočicu, dva puta je promućka, i onda se voda automatski pretvara u led.

Sati u razgovoru su nam brzo prolazili. Nastojao sam pričati što manje, a čuti što više. Alexander Golod je posvetio dvije decenije života intenzivnim eksperimentima s energijama piramide. Ono što se teško može dokazati odnosi se na socijalne procese.

“Znaš li da sam većinu života proveo u Ukrajini? S nevjericom posmatram šta se tamo dešava u zadnjih dvadeset godina. Od bratskog naroda, oni su nas Ruse počeli mrziti. Da li si primjetio da se na glavnom gradskom trgu u Kijevu, na Mejdanu, nalazi piramida. (Kasnije sam zbilja provjerio i zapazio u video izvještajima iz Kijeva staklenu piramidu, sličnu onoj u francuskom Luvru, ali manju). Ta piramida je pormjenila mišljenje 40 milona ljudi. Stoga piramida ima uticaj na masu.”

Alexander Golod se skroz otvorio i nastavio:

“Energetski fenomeni registrirani na Siligerskoj piramidi pokazuju da bi energija piramida mogla potpuno izbaciti našu potrebu za ugljem, naftom i prirodnim plinom te upotrebu farmaceutskih lijekova.”

Koliko puta sam izgovorio gotovo istu rečenicu na svojim predavanjima širom Planete, mislio sam dok sam ga slušao.

Pogledao me u oči, što je rijetko činio tog dana.

“Ja sam totalni materijalist. Ja sam inžinjer. Ne vjerujem u magiju, ne vjerujem u vantjelesna iskustva, niti u neke bioenergetske moći. Ali znam da piramida može da popravi stvari kod zlih ljudi, da im smanji agresivnost. Znam i da piramide mogu uticati na atmosferu, na smanjenje hurikana, vulkanskih erupcija, problema sa zemljinom korom.”

Prisjetio sam se da je Golod reklamirao da piramide mogu popuniti ozonske rupe. Prije 15-20 godina to je bio problem iznad Australije. Njegova je želja bila da napravi (proda) takve piramide u Australiji. Nekoliko puta mi je pominjao Yellowstone park u Americi gdje se očekuje velika vulkanska erupcija u budućnosti. Pokušavao je prodati svoj sistem i Amerikancima, ali bezuspješno.

Čini se da je u komercijalnom smislu smatrao da je mogao puno više učiniti. Ali, nije i to ga je malo tištilo.

Pokazivao mi je i plan novog piramidalnog kompleksa koji bi imao centralnu piramidu visoku 101 metar, s temeljima od 50,5x50,5 metara. Ali, nisam osjetio entuzijazam. Na izlazu iz kuće samo je dobacio:

“Možda će moj unuk napraviti ovu piramidu”.

Usput, unuk mu je prvak Rusije za svoj uzrast u fizici i matematici.

Vratili smo se u piramidu. Uputili smo se prema središtu. Mahnuo je jednom od prodavaca suvenira. Ovaj je prišao, uklonio ogradu, podigao tepih i počeo uklanjati drvene daske. Ispod njih se nalazio prolaz. Golod je sišao niz betonske stepenice. Pogledao sam u unutrašnjost: prostorija od desetak kvadrata (3,5x3,5 m).

Golod je uzeo kutiju s lijekovima, stavio je u džep jakne.

Na povratku se pozdravio sa mnom. Dogovorili smo susret za 2017.

On je pošao natrag kući, ja prema Moskvi.

Galerija slika

{gallery}11038{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 22 avgust 2016 16:55
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved