Logo
Print this page

Piramida u St. Petersburgu

Piše: dr. Semir Osmanagić

Puškin, gradić kod St. Petersburga, Rusija, august 2016.

U Rusiji je sve veliko. To je površinom najveća zemlja na svijetu. Moskva sa 15 miliona, a St. Petersburg sa osam su među najmnogoljudnijim gradovima na svijetu. Metro im je na najvećim dubinama u konkurenciji svih ostalih na svijetu. Nekada se između dva najveća ruska grada putovalo sedam dana kočijom. Osnivač moderne ruske države, car Petar Veliki, je začeo zbirku umjetnina u kojoj su danas i Da Vinci i Mikelanđelo, ali i 30 djela velikog Rubensa. Ruski carevi su u St. Petersburgu, tadašnjem glavnom gradu Rusije, imali dvije najveće palače, zimski i ljetni dvorac, kojim su impresionirali predstavnike stranih zemalja. Carica Katarina je imala četiri prijemne prostorije čijom su raskoši gosti bili toliko impresionirani da bi vjerovatno zaboravljali zašto su došli.

I u tom glamuru i bogatstvu, u Carskom Selu, kod mosta Paladjevo, svoje mjesto je našla granitna piramida. Nevelikih dimenzija, na prvi pogled, kao kontrast svemu što je veliko u Rusiji.

Mada mi je posjet piramidi bio razlog posjete Carskom Selu, većinu dana sam proveo obilazeći ljetnu rezidenciju ruskih careva i carica. Boljševici su Carskom Selu promjenili ime u Puškin po najvećem ruskom pjesniku (inače arapskog porijekla, crne kovrdžave kose) Aleksandru Sergejeviću Puškinu.

Piramida je smještena pokraj jezera, u gustoj šumi, pored vijugavog puta. Izgrađena je 1770.-1771. kao četverostrana piramda. Arhitekt je bio V. I. Neelov. Na četiri ugla piramide, 1773., postavio je četiri stuba od granita. Nedugo poslije, 1782., piramida je rastavljena, da bi je slijedeće, 1783., arhitekta Ch. Kameron izgradio, ovaj put kombinacijom cigle i pravougaonih granitnih blokova.

Unutrašnjost je ispunio kupolom od cigle. Kružna klupica i danas je vidljiva. Ulaz u centralnu prostoriju je zatvoren željeznom kapijom.

Mjerim dimenzije stranica na temeljima: 8x8 metara, kvadratna osnova. Visina također osam metara. Vrlo skladna. Granitni blokovi odlično obrađeni i savršeno uklopljeni. Različitih su dimenzija. Ivice su ravne, u kontinuitetu. Najveći blok je 1,2x0.4x0,4 metara s procjenjenom masom od više od 400 kg.

Ulaz je sa sjeverne strane. Orijentacija stranica odstupa od kardinalnih tačaka za 30 stupnjeva.

I na koncu, postavlja se pitanje svrhe ove piramide.

Od početka XIX stoljeća nazvali su je “egipatskom”. Nije tajna da je St. Petersburg poznat i pod imenom “sjeverna Venecija” zbog svojih kanala i gondola, ali i “sjeverni Memfis”. Naime, dvadeset godina nakon Napoleonovih osvajanja Egipta, u Europi je postalo moderno imati arhitekturu u faraonskom stilu. St. Petersburg je prepun sfingi, od kojih su neke kupljene u Egiptu, a neke lijevane. Tu su i obelisci, stele, faraonske glave.

Međutim, piramida je napravljena još 1770. u doba carice Katarine Druge, tridesetak godina prije Napoleonovog marša prema Egiptu.

Svrha piramide bila je da Njeno veličanstvo ima grobno mjesto za omiljene pse. U nišama, pod kupolom od cigle, u unutrašnjosti piramide, nađene su urne s pepelom.

Galerija slika

{gallery}11045{/gallery}
Zadnje ažuriranje srijeda, 24 avgust 2016 11:35
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved