Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/11069
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/11069
A+ A A-

Tajna Ermitaža

Piše: dr. Semir Osmanagić
St. Petersburg, Rusija, august 2016.

 

Bogatstvo St. Petersburga, možda i najljepšeg europskog grada, može se samo naslutiti po vrijednim kolekcijama u muzeju Ermitaž. Umjetnine nesumnjivo imaju svjetsku slavu i samo su u prvih šest mjeseci 2016. godine privukli šest miliona posjetilaca.

I dok blicevi sijevaju ispred Da Vinčijevih slika, u prizemlju su rijetki gosti egipatske i sumerske zbirke. Kažu da od sredine XIX stoljeca u podrumskim skladištima sjede nikada otpakovane kutije koje su pristigle iz Egipta, a koje čine 99% kolekcije egipatskih artifakata.

Ipak, ono što privlači moju pažnju je nekoliko izloženih sumerskih kamenih reljefa. Na prvi pogled prikazuju standradne imperijalne likove s njegovanom bradom i dugom kosom.

Kada se malo bliže analiziraju prikazane figure, primjećujem niz “anomalija”.

Oznaka na zidu upozorava da zbirka potiče iz perioda između 5.000-6.000 godina starosti.

Ispružena lijeva ruka sumerskog vladara jasno pokazuje ne pet, već četiri prsta. Palac je normalnih dimenzija, ali je kažiprst nesrazmjerno dug. Na zglobu je sat. Čini se metalni.  Narukvica sata je podignuta, definitivno nije platnena. U satu se nalazi osam trokuta/piramida, s krugom u sredini.

Neobično. Na stilu bi im mogli pozavidjeti i Švicarci. S tim da je sumerskim vladarima ovaj “sat” vjerovatno služio za više funkcija od pukog pokazivanja vremena.

Još dvije kamene stele prikazuju vladare s četiri prsta, iz različitih perioda. I ponovo, i oni nose ove čudne sprave koje asociraju na naše satove.

Mišićavi vladari u ruci nose neobičnu napravu: neku vrst metalne (drvene?) ploče na kojoj vise tri lanca s okruglim pločicama na dnu (simbol sunca?). Ove su naprave redovito prikazane kod svih vladara. Interesantno je da je treći lanac uvijek malo duži, tako da tri kruga ili tri sunca (zvijezde) daju trokut koji odgovara rasporedu tri zvijezde Orionovog pojasa. Da li nam ovim govore o svom matičnom svijetu?

U ovoj kolekciji nedostaju vladari s ovim napravama u obje ruke. U takvim slučajevima treći, duži lanac prikazan je na dva različita kraja. Da li nam time govore da u prvom slučaju na zvijezde Oriona gledaju s naše Planete, a u drugom se nalaze na suprotnom kraju? Da li nam ovim govore o svojim interplanetarnim putovanjima? Mjesta za špekulacije svakako ima.

Krila vladara su svakako simbol za let, putovanja.

Njihove facijalne karakteristike upućuju na dvije rase: bijelu i crnu.

Glineni tableti izloženi na zidovima Ermitaža neminovno nas vode do dva ključna momenta u objašnjenju pojave razvijenog sumerskog društva: prvi su prijevodi Zakarije Sitčina hiljada tableta koji govore o posjetiocima s druge planete koji su stvorili čovjeka putem genetskog inžinjeringa prije 200.000 godina. Sitčinove knjige su bestseleri nekoliko posljednih decenija i široko dostupni na internetu.

Drugi dokument je “Lista sumerskih vladara”. Zadržimo se na njemu. Riječ je o dokumentu koji prikazuje kompletnu listu vladara u gradovima Srednjeg Istoka. Konvencionalna nauka kaže da osim vladara na toj listi u zadnjih 6.000 godina, za one prethodne ne postoje arheološki dokazi.

Sumerska lista vladara (”Sumerian King List”) govori o tri perioda. U prvom periodu vladari su bogovi, “Kraljevi neba”. Početak perioda je bio 271.578. godine prije naše ere. Kraljevi su došli s neba, sjedište im je bilo u Eridugu, a kralj je postao Alulim. On je vladao 28.800 godina. Naslijedio ga je Alaljar s vladavinom od 36.000 godina.

Godine 206.778 p.n.e. kraljevstvo se premješta u Bad-Tibir odakle En-men-lu-ana vlada 43.200 godina. Slijedi niz vladara koji na prijestolju provode od 18.600 do 36.000 godina.

Godine 30.378 p.n.e. starta drugi period, era “manjih bogova”. Ukupno 23 kralja vladaju 24.510 godina, tri mjeseca i tri i po dana.

Geološki gledano ovaj period prije trideset hiljada godina se poklapa s globalnom katastrofom koja je poharala našu Planetu. Očigledno da su superiorna kosmička bića znala šta slijedi i da su napustili Planetu. Oni koji su se vratili, bili su inferiorni, “niži, manje vrijedni bogovi”.

Ova faza traje do 6.850. godine prije nove ere. Dolazi dvanaest kraljeva koji su u oblasti Perzije do 4.561. godine p.n.e. u dobu kojeg Biblija označava kao “Djeca Bogova”. Dvanaest vladara vladaju ukupno 2.310 godina u Uruku s prosjekom od 200 godina vladavine.

Interesantno je da, kako se mijenjaju uvjeti života na Zemlji, kako naša Planeta postaje sve slabija, ranjivija, podložna katastrofama, tako se dužina vladavine smanjuje. Od početnih 30.000 godina vladavine u prosjeku, pada se na hiljadu godina, zatim 200 godina u prosjeku. Kraljevi kraće žive, sve se mijenja. Ali, nagore.

Prije 6.500 godina počinje period kojeg konvencionalna nauka priznaje. Sve što je opisano iz ranijih perioda označavaju mitovima, legendama, bajkicama i ostavljaju nas bez bogatog nasljeđa razvijenih civilizacija.

Kada bi barem ovi strogi, umni i snažni likovi s kamenih stela mogli govoriti…

Galerija slika

{gallery}11069{/gallery}
Zadnje ažuriranje četvrtak, 01 septembar 2016 13:25
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved