Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/11162
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/11162
A+ A A-

PIRAMIDE U INDIJI: OD HRAMOVA DO ŠKOLA

Piše: dr. Semir Osmanagić

Tamil Nadu, Indija, oktobar 2016

Po završetku mog predavanja u Aurevilleu, tokom diskusije, javio se sredovječni čovjek s pitanjem: “Da li ste posjetili piramidu na obali, u gradiću Pudukuppam, staru deset godina?”

“Jesam, jučer”, odgovorio sam.

“Ja sam arhitekt te piramide”, predstavio se Satprem Maini, Francuz, predstavnik UNESCO-a za Aziju.

Zbilja, dan ranije, sam otišao u seoce Pudukuppam, uz obale oceana, kod poznate plaže “Dune Beach”. Dosta neugledno selo je stradalo u cunamiju 26. decembra 2014. godine, kada je većina kuća uništena. Srećom, nije bilo nastradalih. Mali hram posvećen bogu Šivi, podignut 2000., također je nestao pred silinom valova. Ono što je ostalo netaknuto u pješčanom nanosu bila je figura hindu boga.

Šivu zovu i Nataraja, bog kosmičkog plesa. Naime, bog Šiva se transformira u kosmičkog plesača, koji svojim plamenom simbolizira zvuk “OM” od kojeg je sve nastalo u svemiru. Statua Nataraje, ostala je zabodena u pijesku, okrenuta prema jugu. Za hindu poštovaoce to je bio jasan znak da se na istom mjestu mora podići novi hram. Pošto u selu nije bilo žrtava cunamija, a u okolnim selima ih je bilo, to im je bio još jedan znak da moraju udovoljiti svom zaštitniku.

Hram je ponovo podignut, ovaj put uz korištenje unikatnog koncepta piramide. Finansijer projekta bio je dr. Karan Singh, bivši kašmirski maharadža, i državni ministar. Poznat je kao naučnik i poklonik boga Šive. Hram je otvoren 30. septembra 2006.

Piramida je replika Velike egipatske piramide (takozvane “Keopsove piramide”). Ima nagib od 51 stepen i 51 minutu, a stranice su četiri jednakostranična trougla. Orijentacija stranica je precizna prema stranama svijeta: sjever-jug, istok-zapad. Temelji su stabilizirani prije gradnje piramide da bi mogli izdržati eventualno još jedan cunami.

Piramida je dio manjeg kompleksa s uređenim parkom, novozasađenim palmama, deset drvenih kugli kao asocijacije na Sunčev sistem, te hindu simbolima: statuom Nataraje unutar piramide te figurom bika ispred ulaza u piramidu.

Ovo je rijedak slučaj da je hindu hram smješten u piramidi. Inspiraciju za to dr. Karan Singh je našao u formi piramide koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i prezerviranju objekata i bića koji se u njoj nađu. Ujedno, piramida u ovom slučaju predstavlja i kosmičku stabilnost boga Nataraje.

Na ulazu u piramidu su rukom ispisane instrukcije o časovima meditacije unutar piramide: razumijevanje kosmičke energije, otvaranje kosmičkoj energiji i stapanje s kosmičkom energijom. Stoga, ovaj hram postaje mjesto meditacije, u tišini i miru.

Prije sklapanja očiju i početka meditacije, posljednja slika koju vidim je Lord Nataraja. U svom desnom uhu ima mušku naušnicu, u lijevom je ženska naušnica. Očigledan simbol masivne snage kombinirane muške i ženske energije. Dvostruka zmija opasuje krug i simbolizira kosmičku energiju. Boginja Ganga je znak čistote i vječnosti. Polumjesec na čelu predstavlja prolaznost vremena. Istaknuto treće oko simbol je mudrosti. Četiri ruke Nataraje šalju svoje poruke: plamen u jednoj ruci govori o uništavanju civilizacijskih ciklusa i njihovoj neminovnoj prolaznosti. Iz druge podignute ruke ide poruke da se čovječanstvo ne treba bojati. Jedna ruka je usmjerena prema nozi koja stupa ka putu oslobođenja. Nataraja pleše na drugom biću koje je simbol našeg ega koje teži spasenju.

Simbolika Nataraje je izuzetno jaka; u sebi objedinjuje poruku, kroz kosmički ples, o svekretajućem kosmosu, od velikih galaksija sve do dinamike sub-čestica.

Uz zidove piramide su jastučici. Njen čuvar, sa suprugom, mi daje nekoliko cvjetova kojim ukrašavam pojedine dijelove statue. Sjedam natrag na jastuk. Vrijeme je za meditaciju. Nataraja me odvodi u kosmičke visine.

***

Jug Indije je mješavina hindu religije, ali tu su i brahmanistički hramovi, katoličke crkve i džamije. Po broju daleko dominiraju hindu hramovi. Barem jedan, a često nekoliko tornjeva, dominiraju selima i gradovima. Fasade su ukrašene brojnim likovima iz hindu mitologije. Bezbroj boja i priča u skulpturama privlače pažnju.

Unutrašnjost hramova im je oslikana jarkim bojama. Arhitketura je bogata masivnim kamenim stubovima. i, nanovo, brojni likovi su uklesani i u ove stubove.

Tornjevi sui im stepenasti, piramidalnog oblika.

Svakodnevne procesije se odvijaju unutar hramova. Stari i mladi, jogiji i mali ženski horovi, poluodjeveni sveštenici s tri bijele linije na čelu. Ove linije simboliziraju tri čovjekove moći: moć kreacije, moć destrukcije i moć pomirenja.

U svaki od hramova i piramida ulazi se bos. Doduše, većina Indijaca su inače bosi, ili imaju sandale. Temperatura na jugu Indije je između 30-40 stepeni.

***

Brahmarshi Patriji mi je preporučio obilazak školskih piramida riječima:

“Kada budeš u Aurevilleu, moraš obavezno posjetiti srednju školu “Acharia Siksha Mandir”.

Kontakt za moj posjet, Ram, bio je na sastanku kada sam došao. Ušao sam u školski krug. Moderne zgrade, uredne. Školski autobusi, čisti parkovi, figure i statue u parkovima. Ono što odmah upada u oči je šest manjih piramida, uz nešto veći piramidalni hram. Još jedan Šivin hram u obliku piramide.

Za Keopsovu piramidu se smatra da su joj proporcije idealne da prime najviše kosmičke energije. Tom energijom pojačavamo proces opuštanja i ubrzavamo meditaciju.

Do Šivinog hrama je šest piramidalnih krovova koji natkrivaju učionice za muziku. Ispred jedne prostorije dva mladića. Predstavljaju se kao studenti koledža koji je preko puta ove škole. Tu vježbaju sa svojom grupom za nastup na skorašnjoj priredbi. Ulazim unutra, pozdravljam se s članovima ansambla. Pitam ih koju vrst muzike sviraju. Zamolim za jednu pjesmu. Bubnjevi, električna gitara, orgulje i jak glas momka odjekuju i privlače nekoliko žena. Završavaju pjesmu, pozdravljam se s njima.

U nastavku kampusa niz s još šest piramida. Ukupno ih je trinaest u ovoj školi. Ovaj put riječ je o prostorima za ples. U jednoj od prostorija četvero srednjoškolaca uvježbavaju moderni ples. Zamolim i njih da mi pokažu šta znaju. Rado to čine. Slikam ih i odlazim polako iz kruga.

Sad mi je jasno zašto je Patridji insistirao da dođem ovdje. Piramide nalaze svoje mjesto u školskom sistemu, u Šivinim hramovima, u svim domenima života.

Galerija slika

{gallery}11162{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 10 oktobar 2016 09:32
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved