Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/11297
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/11297
A+ A A-

ČEŠKA PIRAMIDA

Piše: dr. Semir Osmanagić

U augustu 2009. mašinski inžinjer iz Češke Republike Karel Palka započeo je gradnju piramide na svom imanju. Trebalo mu je četiri godine da završi s gradnjom impresivne građevine, podignute na travnatom terenu.

Prvi nivo je zapravo rezidencijalni dio, s dvije garaže, zidovima od građevinskih blokova, obloženih ciglom. Piramida koristi ovu strukturu kao temelje. Zidovi piramide su građeni od fleksana, plastificiranog materijala. Konstrukcija je kompletno od drveta s vrlo malom upotrebom metala.

Dimenzije piramide su 16m x 16m (kvadratna osnova), a visina joj je 15 metara. Ova proporcija daje nagib od 52 stepena, što je približan nagib Keopsove piramide u Egiptu. Piramida ima pet nivoa.

Inžinjer Karel Palka je podigao piramidu u gradu Postoupky na samom istoku Češke. Do prije godinu dana je vodio firmu s 90 uposlenika, da bi prošle godine otišao u penziju. Sada se u potpunosti posvetio enrgijama piramida i pokušaju da konsturira mašinu (piramidalni generator) koja će proizvoditi čistu i besplatnu energiju.

Na prvom nivou piramide je mnoštvo biljaka. Neke je ubacio zbog hladnoće tokom zimskih mjeseci, a neke, kao palme, tu stalno rastu. S ponosom je pominjao kako su mu palme narasle četiri metra za vrlo kratko vrijeme. Listovi ostalih biljaka su nesrazmjerno veći od onih u prirodi.

U piramidi se redovno održavaju meditacije, vježbe joge, noćenja.

Stranica piramide je perfektno okrenuta prema magnetnom sjeveru. Na mjestu gdje se nalazi kompas već nakon nekoliko sekundi osjetio sam da mi se ljulja. Čini se da od ispod dolazi vorteksna energija.

Na slijedećem nivou, na trećini visine, je nekoliko ležaja. Tu je kolanje energije najjače. Karel je tu postavio i veliko ogledalo. Nisam imao dobar osjećaj. Ovo je mjesto posjećeno i to ne samo ljudima već i drugim entitetima. Brzo sam nastavio na slijedeći nivo na kom sam se osjećao ugodnije.

Nakon završetka gradnje, Karel nije imao potrebu da zamijeni niti jednu sekciju. Zidovi od fleksana se ponašaju dobro na različitim temperaturama. Na svakom nivou ima prozore. Kada vjetar puše, zrak struji kroz ove prozore i smanjuje pritisak na zidove piramide.

Sami vrh piramide je i najinteresantniji. Temperatura ljeti dostiže čak 70 stepeni. Većina termometara puca na toj temperaturi. Stoga je Karel zidove obložio specijalnom bojom i tkaninom koja snižava temperaturu za desetak stepeni tokom ljeta.

Zbog različite temperature, vanjski zidovi se skupljaju i rastežu za 4 cm. Stoga je fleksibilnost materijala od velikog značaja.

Ispod samog vrha piramide inžinjer Palka mi pokazuje generator – navojnicu i uzemljenje. Kao antenu koristi male piramide od bakra i od cinka. Nekoliko puta mi je ponovio da je “izlaz” (output) za 70% veći od ulaza energije (input)! To je vrlo važan zakljucak do kojeg je došao mjerenjima osciloskopom analizirajući kombinaciju napona i struje. Razliku od 70% stvara energija piramida koja igra ulogu pojačivača (amplifikatora). Upravo na ovom fenomenu Karel bazira svoj rad i želju da napravi uređaj koji će stvarati besplatnu energiju.

Tokom silaska mi pokazuje boce “piramidalne vode”. Obične plastične flaše s vodom ostavlja u piramidi. Nije radio mjerenja ili snimanja molekularne strukture vode izložene energiji piramida.

Drvena konstrukcija izgleda vrlo solidno. Kada je stavljao velike metalne šarafe da spaja noseće grede, postavljao ih je u pravcu sjever-jug. Ovaj pravac po Karelu stvara magnetnu energiju, a istok-zapad kreira električnu energiju. Firmu koja mu je postavljala drvenu konstrukciju platio je pola milona čeških kruna (oko 17.000 eura). Kada su završili posao, rekli su mu da više nikada ne bi prihvatili ovakav zahtjevni projekt.

Ukupna cijena piramide iznosila je šest milona čeških kruna ili oko 200.000 eura.

Pitao sam Karela da li je imao posjete drugih entiteta. Govoreći o svom, ali i iskustvu drugih posjetilaca, rekao mi je da su tu često prisutne “male, crne figure, iz kojih sjaji energija”.

Ovo je bio moj drugi susret s Karelom. Prvi put smo se vidjeli tokom mog predavanja u Brnu prije pet godina. Tada mu piramida još nije bila gotova. Sada već može kvalifikovano govoriti o efektima energije piramida.

Poželio sam mu sreću u gradnji generatora koji će davati čistu, neogranicenu i besplatnu energiju.

Galerija slika

{gallery}11297{/gallery}
Zadnje ažuriranje petak, 09 decembar 2016 13:21
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved