Logo
Print this page

BELINTAŠ - SVETIŠTE NA VRHU BUGARSKE

Piše: dr. Semir Osmanagić

Belintaš, Asenovgrad, Bugarska 

Devedeset minuta vožnje od Plovdiva, iza Asenovgrada, ulazimo duboko u planinski vijenac Rodope. Ovdje, u središtu Bugarske nalazi se kameni masiv dugačak 850 metara i širok dvadesetak metara – Belintaš.

Snježne pahulje se tope u dodiru s glatkim stijenama, igla kompasa na pojedinim mjestima ne može da se smiri.

Belintaš je mistično mjesto koje seže duboko u prošlost Iz turske etimologije “belin” znači znanje, a “taš”, stijene. Dakle, kamenje koje nose znanje. Predanja govore o skrivenoj biblioteci znanja negdje unutar ovog masiva.

Arheolozi misle da je ovo kultna lokacija drevnog Tračanskog plemena Bessi, koji su ovdje poštovali boga Sabaziosa. Ipak, svrha ove lokacije ostaje najvećim dijelom nepoznata. Geolozi tvrde da je plato formiran djelovanjem lave i tektonskih pokreta. Plato ima pregled od 360 stepeni s predivnim pogledom na obližnje planine.

Prilaz platou je preko perfektno glatke strane, koja kao da je rezana nožem. Asen mi sugerira da je ovdje riječ o betonu. Interesantna formacija. Ne sreće se često ovako neprirodno ravna sttrana, od čvrstog kamena. Vegetacija najvećim dijelom izostaje.

Plato je izrešetan stotinama kružnih rupica u kamenu ispunjenih vodom. Postoje tvrdnje da, kada se na plato gleda iz zraka, da je ovdje riječ o prikazu zvjezdanih konstelacija, Velikog medvjeda, Lava, Oriona… Kosmička mapa ili lokacije obližnjih svetilišta u čijem centru je Krastova Gora? Prva svjetska mapa?

Na nekoliko mjesta uklesane stepenice i police u kamenu. Dva niza stepenica, s lijeve i desne strane, vode do vrha. S vrha se vide obje strane ovog masiva. Iz profila se naziru likovi, oko, nos, usta. Jedna izdvojena stijena, jasno prikazuje čovjekov profil.

Nema sumnje, inteligentna bića bila su ovdje, organizirali aktivnosti, procesije. Međutim, nema skloništa, hramova, oltara.

Belintaš je za moje prijatelje izuzetno jako energetsko središte gdje misli postaju jasnije, pogled u budućnost bistriji. Navodno su se, na lokaciji gdje se susreću dva niza stepenica, okupljali Tracani, a tu su sveštenici predviđali budućnost na osnovu visine plamena kojeg su potpirivali vinom.

Lako se može osjetiti da je ovo mjesto jakih energija s kojim se može povezati. Nekoliko puta sam u miru sjeo na vulkanski kamen i utonuo u meditaciju.

MEDITACIJA

Brdo su oblikovale prirodne sile, znanto prije pojave ljudi. S donje strane postavljen je kiklopski zid koji je opasavao uzvišenje s ravnim stranicama. Energije lokacije su prijale entitetima iz duhovnog svijeta. Duboko ispod zemlje je komora od koje se radijalno šire tuneli, koji ne izlaze na površinu.

Ljudi su prolazili ovim područjem u više navrata. Najstarija populacija je tražila prirodni zaklon, pećine, ali ga nije našla, pa su išli dalje. Oni koji su kasnije naselili region, živjeli su u podnožju. Plato su koristila samo sveštena lica.

Pokušavali su napraviti zaklon na vrhu, sklonište od vremenskih nepogoda, jakog vjetra i kiše. Vremenom su naučili za mog sunčevih zraka, koje, kad se odbijaju od više medija, imaju sposobnost da režu kamen. Postavljali su kristale s ravnom površinom jedan preko puta drugog, pojačavajui snagu sunčevih zraka.

Ubacili su stijenu između dvije uspravne prirodne stijene. Pažljivo je izabran ugao i lokacija na koju će j uglaviti. Funkcija je astronomska, pratila je sunčevu svjetlost u podne. Sunčev sat. Sveštenici su bili specijalizovani za različite oblasti: astronomi, šamani i drugi.

Na vrhu su bazeni s vodom. Prvi je bio za bebe, koje su se polivale vodom. Drugi za inicijaciju trinaestogodišnjaka. Oba su imala živu vodu. Dobijali su je iz Belintaša. Treći bazen je skupljao kišnicu. Tu su dolazili stanovnici ljeti, kupali se, radovali se životu I to je bila jedina prilika kada su svi mogli doći na vrh platoa.

Zaklonjeno udubljenje na platou, bilo je mjesto ljubavnih sastanaka. Dovoljno široko za dvije osobe. Četiri rupe simboliziraju čeitri strane svijeta i osiguravaju uspješnost potomstva.

Mnogo je isklesanih lica na liticama. Prvo je ostalo ovdje prije pojavljivanja ljudi. Kasnije su sveštenici postajali autorima novih ljudskh profila u kamenu, ulažući dodatni klesarski napor tamo gdje je priroda već započela posao.

***

Sunce je visoko iznad platoa, podne je. Oblaci se izmicu dalje od sunca. Oko sunca tamni krug, pravilni sfericni pojas.

Šta li to Belintaš šalje nebu?

Galerija slika

{gallery}11700{/gallery}
Zadnje ažuriranje nedjelja, 23 april 2017 07:13
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved